Υγεία|13.03.2024 17:19

Αυτοκτονία καρκινοπαθούς: «Ήταν ανίκανος να κινηθεί για να πάει στο ραντεβού», λέει ο ξάδερφός του

Newsroom

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις των συγγενών του 72χρονου καρκινοπαθούς στο Ηράκλειο Κρήτης ο οποίος έβαλε τέρμα στη ζωή του μην αντέχοντας άλλο την αναμονή για το φάρμακο που περίμενε για να κάνει τη χημειοθεραπεία του.

Σύμφωνα με μέλη της οικογένειάς του, ο 72χρονος από το Ηράκλειο της Κρήτης αντιμετώπιζε μεγάλη ταλαιπωρία και η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί. Μάλιστα, φέρεται να είχε αφήσει σημείωμα, με το οποίο αποχαιρετούσε τους συγγενείς του.

«Το φάρμακο δεν υπήρχε ούτε στα φαρμακεία, ούτε στα νοσοκομεία. Ξεκινήσαμε έναν αγώνα δρόμου για να το βρούμε σε όλη την Ελλάδα αλλά δεν τα καταφέραμε» τονίζει ο ξάδελφος του 72χρονου και προσθέτει: «Μας ενημέρωσε ο γραμματέας της ομοσπονδίας φαρμακοποιών ότι το φάρμακο είναι φτηνό και δεν συμφέρει κανένα να το φέρει. Μετά από πολλές προσπάθειες βρήκαμε 3 φιαλίδια στη Γερμανία».

Και συνεχίζει ο ξάδελφος του 72χρονου: «Στις 4 του μήνα (Μαρτίου) τον ειδοποίησαν για το φάρμακο, αλλά δεν μπορούσε να πάει μονός του αφού ήταν ανήμπορος να κινηθεί (για να πάει στο ραντεβού). Υπέφερε από πόνους και ήταν απογοητευμένος. Κάποια στιγμή ειδοποίησε την αδερφή του και της είπε “σας αφήνω σας χαιρετώ”».

Ξέσπασε η κόρη του 72χρονου

Η κόρη του 72χρονου δεν μπορεί να πιστέψει πως η έλλειψη ενός φαρμάκου ήταν η αιτία να χάσει τον αγαπημένο της πατέρα και εμφανίστηκε λάβρος κατά του συστήματος Υγείας.

«Αυτός ήταν πατέρας μου. Καρκινοπαθής, σε προχωρημένο στάδιο που διαλύθηκε μέσα στο διαλυμένο ΕΣΥ. Με εξετάσεις που έπρεπε να κάνει εκτός νοσοκομείου, με το εξαντλημένο φάρμακο της χημειοθεραπείας που έπρεπε να βρει και να φέρει ο ίδιος στο νοσοκομείο,. Χωρίς καμία ψυχολογική υποστήριξη, από τον Άννα στον Καϊάφα».

Η απάντηση Γεωργιάδη

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην υπόθεση του καρκινοπαθούς που περίμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα φάρμακο για να μπορέσει να ξεκινήσει την θεραπεία του.

«Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του αυτόχειρα καρκινοπαθούς. Είναι ένα συγκλονιστικό γεγονός που μας θέτει προ των ευθυνών μας, όχι τόσο για το θέμα του φαρμάκου, που ακούστηκε, το οποίο είχε λυθεί, όσο ως προς την ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων που μαθαίνουν ξαφνικά ότι έχουν καρκίνο», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Υγείας προσέθεσε ότι «η καθυστέρηση στο φάρμακο δεν ήταν πάνω από μια εβδομάδα. Το πρώτο ραντεβού για την θεραπεία του δεν κλείστηκε χθες – προχθές, το πρώτο ραντεβού ήταν 4 Μαρτίου, στο οποίο δεν προσήλθε. Υποθέτω ήταν ήδη σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση για αυτό δεν πήγε στο ραντεβού, το υποθέτω μόνο, ότι έμαθε ξαφνικά ότι πάσχει με καρκίνο και επιθετικής μορφής και αυτό τον κατέβαλε».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Άμεση ήταν και η αντίδραση της αντιπολίτευσης η οποία κατακεραύνωσε τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά ανέφερε: «Βρέθηκε σε απόγνωση από τη μη εύρεση των φαρμάκων για να εκκινήσει την πρώτη χημειοθεραπεία του περίπτωση η οποία ανέδειξε την παθογένεια του συστήματος Υγείας επί κυβερνήσεώς σας».

Από την πλευρά ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε: «Ένας άνθρωπος της βιοπάλης διαλύθηκε μέσα σε ένα διαλυμένο ΕΣΥ. Είναι χιλιάδες οι συμπολίτες μας που ανεβαίνουν αυτόν τον Γολγοθά καθημερινά. Και από την άλλη, ο κυνισμός μιας κυβέρνησης που αντιμετωπίζει τη δημόσια υγεία ως ένα προϊόν που δεν αποδίδει κέρδος».

ΕΣΥΚρήτηειδήσειςειδήσεις τώρακαρκινοπαθείςκαρκίνος