Υγεία|03.10.2026 07:22

Δυσθεώρητα τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων: Αγγίζουν τα 1,3 δισ. ευρώ - Στο απυρόβλητο οι Διοικητές

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σε γίγαντα με σαθρά θεμέλια αποδεικνύεται το ΕΣΥ, αφού τα χρέη του προς τους ιδιώτες αυξάνονται μήνα με τον μήνα αντί να μειώνονται και αγγίζουν πλέον τα 1,3 δισ. ευρώ.

Για τον λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει βρει λύση μέσα στους επόμενους δύο μήνες, όπως προβλέπει και η αυστηρή προειδοποίηση που απεστάλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξόφληση των οφειλών των δημοσίων νοσοκομείων προς τους ιδιώτες προμηθευτές.

Τα δυσθεώρητα χρέη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων φαίνεται ότι είναι ανεξέλεγκτα τα τελευταία χρόνια, αφού ακόμα και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι έχουν τριπλασιαστεί από το 2019 μέχρι και σήμερα.

Ασυλία για τους Διοικητές

Ταυτόχρονα όμως φαίνεται ότι υπάρχει μία άτυπη ασυλία για τους Διοικητές των Νοσοκομείων οι οποίοι ενώ θα έπρεπε να είχαν λάβει μέτρα για τη μείωση των δαπανών, αδιαφορούν συστηματικά.

Άλλωστε οι διοικητές των νοσοκομείων είναι αρμόδιοι για να περιορίσουν τις σπατάλες, αλλά και τις άσκοπες αγορές που οδηγούν σε χρέη δις ευρώ προς τις ιδιωτικές εταιρείες που προμηθεύουν με υγειονομικό υλικό το σύστημα υγείας.

Οι ίδιοι προχωρούν συχνά πυκνά και σε αγορές προϊόντων χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα ποσά στον προϋπολογισμό τους. Πρόκειται για τα λεγόμενα «ατιμολόγητα» τα οποία όμως εμφανίζονται ως ανεξόφλητες οφειλές του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές.

Οι οδηγίες Άδωνι Γεωργιάδη που έπεσαν στο κενό

Παρότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον ανοιχτά μπροστά στο ενδεχόμενο να υποστεί σοβαρές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να χρειαστεί να πληρώσει εκατομμύρια ευρώ, ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δεν έχει επιβάλλει καμία ποινή στους διοικητές νοσοκομείων που δεν φρόντισαν να συμμαζέψουν τα οικονομικά τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ίδιος πριν από περίπου έναν χρόνο αλλά και συχνά πυκνά σε τηλεδιασκέψεις που γίνονται με άλλους διοικητές των νοσοκομείων, δίνει αυστηρές οδηγίες, με έμφαση στην αυστηρή τήρηση των οικονομικών και των προϋπολογισμών.

Μάλιστα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο Άδωνις Γεωργιάδης σε διήμερη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί με όλους τους Διοικητές των νοσοκομείων της χώρας, είχε δηλώσει ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία χαλαρότητα στη διαχείριση των δαπανών, ενώ είχε προειδοποιήσει ευθέως τους αρμόδιους ότι όποιος παραβιάζει τις οδηγίες ή δεν λαμβάνει μέτρα για τον έλεγχο των εξόδων, θα αντιμετωπιστεί αυστηρά.

«Θα πάρω κεφάλια και όποιος δεν κάνει τη δουλειά του θα φύγει», ήταν η χαρακτηριστική φράση που είχε χρησιμοποιήσει.

Ωστόσο οι Διοικητές των Νοσοκομείων που επελέγησαν από την κυβέρνηση με τον Νόμο Κεραμέως και βρίσκονται στη θέση τους εδώ και περίπου δύο χρόνια, όχι μόνο δεν φρόντισαν να περιορίσουν τις σπατάλες, αλλά αντίθετα, με βάση και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ε.Ε. αύξησαν τα χρέη προς τους προμηθευτές.

Όμως μέχρι σήμερα κανείς Διοικητής δεν έχει απομακρυνθεί από το ΕΣΥ, ούτε όμως και Διοικητής Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) που θα έπρεπε να επιβλέπει τους επικεφαλής των νοσοκομείων.

Να σημειωθεί ότι τόσο οι Διοικητές των Νοσοκομείων όσο και οι Διοικητές των ΥΠΕ πρέπει να αξιολογηθούν στα δύο έτη της θητείας τους, ώστε να διαπιστωθεί εάν τήρησαν το συμβόλαιο που υπέγραψαν το οποίο προβλέπει και ορθή διαχείριση των οικονομικών.

ιδιώτεςΆδωνις Γεωργιάδηςδιοικητέςειδήσεις τώραδημόσια νοσοκομείαΕΣΥ