Υγεία|27.01.2020 12:09

Διαμάχη φαρμακοποιών- υπουργείου Υγείας για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Μετά τις δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο OPEN και τη Φαίη Μαυραγάνη, ότι οι ελλείψεις αφορούν μόνο σε 27 φαρμακευτικές ουσίες σε σημερινή του ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) αναφέρει ότι ο υπουργός «δεν είναι σωστά πληροφορημένος για τον αριθμό των φαρμάκων που λείπουν από την ελληνική αγορά».

Ο ΠΦΣ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «ασφαλώς και δεν είναι μόνο 27 που αναφέρει ο ΕΟΦ λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα στοιχεία των φαρμακευτικών εταιρειών. Είναι πάρα πολύ περισσότερα τα φάρμακα, που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων και ταλαιπωρούνται ασθενείς και φαρμακοποιοί».

Έκτακτη σύσκεψη

Παράλληλα ο ΠΦΣ κάνει γνωστό ότι σκοπεύει να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για τις ελλείψεις, στη σύσκεψη που ζήτησε και θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας στο Υπουργείο Υγείας ενώ θα καταθέσει προτάσεις για την άμεση λύση του προβλήματος, στις οποίες είναι υποχρεωμένοι να συμβάλλουν όλοι εμπλεκόμενοι στην διακίνηση του φαρμάκου.

Από την άλλη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής  ισχυρίζεται ότι για πρώτη φορά τα φάρμακα που λείπουν ανέρχονται περίπου στα τετρακόσια (400) και αφορούν όλες τις κατηγορίες ασθενειών.

«Η πολιτεία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας και την ίδια στιγμή οι εξαγωγές φαρμάκων αυξάνονται διαρκώς. Η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων το τελευταίο διάστημα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο» τονίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

φάρμακαελλείψεις φαρμάκωνΒασίλης Κικίλιαςελλείψεις φάρμακαΕΟΦ