Υγεία|28.02.2020 13:53

Κοροναϊός: Σε αναμονή για νέα κρούσματα - Ανησυχία στα νοσοκομεία αναφοράς

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σε αναμονή για νέα κρούσματα είναι όλες οι υγειονομικές αρχές αφού επιδιώκουν να εντοπίσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα τα νέα περιστατικά κοροναϊού που μπορεί να έχουν έρθει στην χώρα μας. Άλλωστε θεωρείται βέβαιον ότι έχουν μολυνθεί κι άλλα άτομα του περιβάλλοντος των πρώτων τριών κρουσμάτων που έχουν επισήμως καταγραφεί.

Ήδη περνούν από το μικροσκόπιο των ειδικών όλοι όσοι έχουν έρθει σε επαφή με τα πρώτα τρία κρούσματα. Και δεν είναι λίγοι αυτοί. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην περίπτωση της 40χρονης από την Αθήνα, οι ειδικοί του ΕΟΔΥ «σκανάρουν» όλα τα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή μαζί της. Μάλιστα στενή της φίλη με την οποία είχε μεταβεί για έλεγχο τις πρώτες ώρες σε ιδιωτικό αλλά και σε δημόσιο Νοσοκομείο, έχει μεταφερθεί επίσης στο Νοσοκομείο Αττικόν για έλεγχο.

Η ειδική ομάδα επιστημόνων που έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας δεν φοβάται σε καμία περίπτωση τα περιστατικά εκείνα που αφορούν σε υγιή άτομα που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Ωστόσο όπως μεταφέρουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr, εκείνο που ανησυχεί τους ειδικούς είναι μην ξεφύγει ο ιός και προσβάλει άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, τα οποία μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές. Γι αυτό και γίνεται πολύ προσεκτική ιχνηλάτηση σε όλα τα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με τα πρώτα τρία κρούσματα.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, για προληπτικούς λόγους, το Γυμνάσιο και Λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού, καθώς και το Νηπιαγωγείο «Ι.Μ.Καρράς», ανακοίνωσε  το υπουργείο Παιδείας.  

Τα νοσοκομεία

Στο μεταξύ, σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς (13 στο σύνολό τους) εφαρμόζεται τις τελευταίες ημέρες ένα νέο σύστημα διαλογής προκειμένου να μην μπαίνουν στους χώρους του νοσοκομείου άτομα που μπορεί να φέρουν τον ιό αλλά δεν το γνωρίζουν.

Σε κάθε νοσοκομείο από τα 13 που έχουν ορισθεί ως αναφοράς, έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό δωμάτιο/χώρος που βρίσκεται κοντά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), αλλά και κοντά στην είσοδο του νοσοκομείου, όπου γίνεται η πρώτη διαλογή των περιστατικών.

Εκεί γίνεται ειδική μίνι συνέντευξη στον επισκέπτη/ασθενή για να διαπιστωθεί εάν έχει ταξιδέψει σε χώρες όπου έχει εκδηλωθεί ο ιός, ή έχει έρθει σε επαφή με άτομα που νοσούν. Στους ειδικούς χώρους αυτούς μοιράζονται και τα υλικά προστασίας σε όσους πρόκειται να μπούνε στο νοσοκομείο όπως μάσκες, ώστε αν υπάρχει πιθανότητα να έχουν τον ιό, να μην το μεταδώσουν.

Ωστόσο όπως λέει στο ethnos.gr ο Προέδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, η διαδικασία αυτή θα πρέπει να τηρείται σε όλα τα νοσοκομεία και να δίνονται οι απαραίτητες μάσκες σε όλους, ώστε αν βρεθεί κάποιος που δεν γνωρίζει ότι φέρει τον κοροναϊό, να υπάρξει η απαραίτητη προστασία των υπολοίπων ασθενών.

Η διαδικασία αυτή να σημειωθεί ότι τηρείται στα περισσότερα ιδιωτικά νοσοκομεία, δεδομένου ότι πολλοί ανήσυχοι ταξιδιώτες πηγαίνουν στα επείγοντα όταν εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται και σε γρίπη ή απλό κρυολόγημα.

Ουρές για εξετάσεις

Αυτό είναι άλλωστε και το φαινόμενο που ταλαιπωρεί γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους στο ΕΣΥ.  Πολλοί πολίτες ανήσυχοι σπεύδουν στα νοσοκομεία δηλώνοντας ότι έχουν ύποπτα συμπτώματα. Αποτέλεσμα όμως είναι οι αρμόδιοι του νοσοκομείου να πρέπει να τους υποβάλουν στις απαραίτητες εξετάσεις. Γι' αυτό άλλωστε τα ειδικά εργαστήρια έχουν αρχίσει και βάζουν σε προτεραιότητα τα δείγματα που λαμβάνουν.

Είναι ενδεικτικό ότι καθημερινά πλέον αποστέλλονται για εξέταση, όπως λένε πηγές στο ethnos.gr, πάνω από 30-40 δείγματα για έλεγχο, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι αρνητικά. Με τον τρόπο αυτό όμως μπλοκάρουν τόσο τα δημόσια νοσοκομεία όσο και τα ειδικά εργαστήρια. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ συνιστούν σε όποιον εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα, να μην σπεύσει στο νοσοκομείο αλλά να παραμείνει στο σπίτι του ενημερώνοντας είτε τον γιατρό του είτε τον ΕΟΔΥ.

Κορονοϊόςκρούσματα