Lifestyle|31.01.2022 14:13

Eurovision 2022: Η Ισπανία στέλνει «Φουρέιρα» στον μουσικό διαγωνισμό

Newsroom

Ο φετινός μουσικός διαγωνισμός της Eurovision θα διεξαχθεί στο Τορίνο της Ιταλίας και ήδη οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει. Πριν από μερικές μέρες, πραγματοποιήθηκε στο μεγαλοπρεπές Palazzo Madama, η κλήρωση των χωρών για τους δύο ημιτελικούς, με παρουσιαστές την Carolina Di Domenico και τον Mario Acaba. Οι δύο βραδιές θα διεξαχθούν την Τρίτη 10 και την Πέμπτη 12 Μαΐου, ενώ ο τελικός θα γίνει το Σάββατο 14 Μάϊου.

Η Ισπανία γνωστοποίησε τη συμμετοχή που θα την εκπροσωπίσει στον ευρωπαϊκό μουσικό διαγωνισμό. Η 30χρονη Chanel Terrero θα τραγουδήσει το «Slomo». Η είδηση απασχόλησε ιδιαίτερα του χρήστες του Twitter, οι οποίοι αμέσως αντιλήφθηκαν τις μεγάλες της ομοιότητες με την Ελένη Φουρέιρα, η οποία είχε βρεθεί στον διαγωνισμό για χάρη της Κύπρου το 2018, λαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, την υψηλότερη θέση που έχει λάβει ποτέ μέχρι σήμερα η γειτονική χώρα στον διαγωνισμό.

Φέτος, στη Eurovision θα λάβουν μέρος 41 χώρες, από τις οποίες οι 36 θα περάσουν από τους ημιτελικούς, ενώ oι Big Five δηλαδή η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία (διοργανώτρια χώρα) θα πάνε κατευθείαν στον τελικό. Στον πρώτο ημιτελικό θα διαγωνιστεί η Ελλάδα στη 18η θέση, ενώ η Κύπρος στον δεύτερο στην 3η θέση.

Η έμπνευση πίσω από το logo και το slogan της Eurovision 2022

Το θέμα της φετινής Eurovision έχει να κάνει με την οπτική αναπαράσταση του σλόγκαν «The Sound of Beauty» (Ο ήχος της ομορφιάς). Οι διοργανωτές για να αναπαραστήσουν τον ήχο επέλεξαν τη χρήση των ηχητικών κυμάτων, την επιστήμη που μετατρέπει τον ήχο σε σχήματα, σε συνδυασμό με τα περίφημα σχήματα των Ιταλικών κήπων και τον ήλιο.

Τα χρώματα είναι βασισμένα στα βασικά χρώματα της Ιταλίας, ενώ η γραμματοσειρά είναι βασισμένη στην τέχνη των Ιταλικών πόστερ θέλοντας να δώσουν έμφαση στο ιταλικό θέμα του φετινού διαγωνισμού. Σύμφωνα με το ogaegreece.com, ο όρος «κυματική» επινοήθηκε τη δεκαετία του 1960 από τον Hans Jenny, έναν Ελβετό επιστήμονα και φιλόσοφο, και προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «κύμα». Τα πειράματά του έδειξαν ότι εάν τοποθετούνταν λεπτές σκόνες σε ένα φύλλο μετάλλου και εφαρμόζονταν σε αυτές δονήσεις ακουστικών κυμάτων, αυτά τα σωματίδια οργανώνονταν σε συγκεκριμένα σχέδια.

Αυτά τα μοτίβα, γνωστά και ως φιγούρες Chladni, διαμορφώνουν, στην περίπτωση των αρμονικών ήχων, συμμετρικά γεωμετρικά σχήματα και συνθέσεις. Ο Ιταλικός Κήπος (ο «Giardini all’Italiana»), σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν μια από τις κύριες εμπνεύσεις για τη σκηνογραφία, και ήταν αξιοσημείωτο ότι αυτοί οι κήποι έχουν παρόμοια δομή στην κυματική. Και οι δύο βασίζονται στη συμμετρία, την αξονική γεωμετρία και φαίνεται να υποδηλώνουν την αρχή μιας ιδέας τάξης στη φύση. Η κυματική στη θεματική-τέχνη ομοιάζει οπτικά τόσο με τον ήλιο όσο και προς μια κοσμική πύλη που μπορεί να ανοίξει στην ιδέα του ήχου της ομορφιάς.

Eurovisionειδήσεις τώραEurovision 2022ΙσπανίαTwitterΕλένη Φουρέιρα