Lifestyle|17.01.2023 12:37

Kevin Spacey: Bραβείο από το Μουσείο Κινηματογράφου του Τορίνο στον απόηχο των κατηγοριών για σεξουαλικές επιθέσεις

Newsroom

Με το βραβείο «Mole Antonelliana» το Μουσείο Κινηματογράφου του Τορίνο βράβευσε τον ηθοποιό Κέβιν Σπέισι (Kevin Spacey) για τη συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο, σύμφωνα με το ΑP.

«Με την απονομή αυτού του βραβείου υπερασπίζεστε σθεναρά τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα και γι' αυτό θα πρέπει να σας χειροκροτήσουμε», είπε ο ηθοποιός απευθυνόμενος στους διοργανωτές, λίγες ημέρες μετά την εμφάνισή του σε βρετανικό δικαστήριο, όπου αρνήθηκε τους ισχυρισμούς για σεξουαλική επίθεση.

Δεν έκρυψε τα συναισθήματά του λέγοντας πόσο «ευλογημένος και ευγνώμων νιώθει» στους περίπου 400 καλεσμένους που παρακολούθησαν την εκδήλωση στον εμβληματικό πύργο Mole Antonelliana, όπου στεγάζεται το Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου. Ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, την οικογένειά του, τον μάνατζέρ του Έβαν Λαουενστάιν (Evan Lowenstein) για την υποστήριξή του αποκαλώντας τον ως «τον αδελφό που δεν είχα ποτέ» ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και στον Ιταλό σκηνοθέτη Φρανκ Νέρο για τον ρόλο του στην ταινία «Ο άνθρωπος που ονειρεύτηκε τον Θεό» η οποία γυρίστηκε στο Τορίνο.

Μετά τη βράβευση ο ηθοποιός απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού για την υποκριτική ενώ μίλησε και για την ταινία «American Beauty» του 1999, για την οποία κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ. Η νέα δίκη του Σπέισι έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Λονδίνο τον Ιούνιο.

Όπως είχε αναφέρει το Sky News τον Νοέμβριο, οι κατηγορίες είναι αποτέλεσμα των στοιχείων που συγκέντρωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος ειδικού εγκλήματος της CPS (Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος). Ο Σπέισι αρνήθηκε τα φερόμενα αδικήματα. Τώρα αναμένεται να παραστεί σε μια δίκη που θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα και έχει προγραμματιστεί για τις 6 Ιουνίου. 

Ο Σπέισι έχει ήδη κατηγορηθεί για μια σειρά σεξουαλικών επιθέσεων σε τρεις άνδρες στο Λονδίνο και το Γκλουσστερσάιρ μεταξύ 2005 και 2013. Περιλαμβάνουν τέσσερις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση και μία για πρόκληση προσώπου σε σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς συγκατάθεση που αφορούν φερόμενα περιστατικά στο Λονδίνο και το Γκλόστερσαϊρ, στα οποία εμπλέκονται τρεις άνδρες ηλικίας 30 και 40 ετών.Ο πρώην σταρ του Χόλιγουντ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι «αρνείται σθεναρά» τους ισχυρισμούς των τριών ανδρών.

Σε δήλωσή του που κυκλοφόρησε στο Good Morning America μετά την ανακοίνωση του CPS, είπε: «Αν και είμαι απογοητευμένος με την απόφασή τους να προχωρήσουν, θα εμφανιστώ οικειοθελώς στο Ηνωμένο Βασίλειο το συντομότερο δυνατό και θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου ενάντια σε αυτές τις κατηγορίες, τις οποίες είμαι βέβαιος ότι θα αποδείξω την αθωότητά μου».

Το χρονικό: Πότε «άνοιξαν τα στόματα»

Περισσότερα από 30 άτομα είχαν καταγγείλει ότι υπήρξαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης του Σπέισι. Τον Οκτώβριο του 2017, ο ηθοποιός Άντονι Ραπ κατηγόρησε τον Σπέισι ότι τον είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά το 1986, σε ηλικία 14 χρονών, υπό την επήρεια αλκοόλ. Απαντώντας, ο Σπέισι είπε ότι δεν θυμάται το περιστατικό, αλλά αν όντως συμπεριφέρθηκε έτσι, του οφείλει την πιο ειλικρινή του συγγνώμη για αυτό που ήταν «μια εξαιρετικά απρεπής συμπεριφορά μεθυσμένου γέρου μπεκρή», και λυπάται για τα συναισθήματα που ένιωθε ο Ραπ όλα αυτά τα χρόνια.

Επακολούθησε η αναφορά και άλλων παρόμοιων περιστατικών παρενόχλησης, μεταξύ των οποίων αυτών της δημοσιογράφου Χέδερ Ούνρου, του σκηνοθέτη Τόνι Μοντάνα, του ηθοποιού Ρομπέρτο Καβάζος, και οκτώ άτομα από το επιτελείο της σειράς House of Cards.

Η εφημερίδα Guardian ανέφερε ότι έχει έρθει σε επαφή με «έναν αριθμό ανθρώπων» οι οποίοι εργάζονταν στο Ολντ Βικ, όπου ο Σπέισι ήταν καλλιτεχνικός σκηνοθέτης για 11 χρόνια, και συμπέρανε ότι «έβαζε χέρι και συμπεριφερόταν με απρεπή τρόπο σε νεαρούς άντρες εκείνη την περίοδο».

Την 1η Νοεμβρίου του 2017, ο Σπέισι ανέφερε ότι θα αναζητήσει «εκτίμηση και θεραπεία» για τη συμπεριφορά του. Στις 2 Νοεμβρίου, το περιοδικό Variety ανέφερε ότι η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Σπέισι, Στέισι Γουλφ, και το πρακτορείο Creative Artists Agency, έληξαν τη συνεργασία τους με τον ηθοποιό, λόγω των κατηγοριών εναντίον του.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κέβιν Σπέισισεξουαλική παρενόχλησηειδήσεις τώραηθοποιόςδικαστήριοβραβείο