Απόψεις|09.03.2019 16:15

Ζητείται σχέδιο και χρήµατα

Έθνος Γνώμη

Συγκλονιστηκά είναι τα στοιχεία της αναλυτικής µελέτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τις «κόκκινες» περιοχές της Ανατολικής Αττικής που αντιµετωπίζουν κίνδυνο ανάλογο µε το Μάτι σε περίπτωση εκδήλωσης µιας µεγάλης πυρκαγιάς υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Η μελέτη -που παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα σήµερα το «Εθνος της Κυριακής»- καταδεικνύει κάτι που συζητιέται µετά την εθνική τραγωδία του περασµένου καλοκαιριού: υπό συγκεκριµένες συνθήκες µόνον η τύχη µπορεί να γλιτώσει τους πολίτες αν εκδηλωθεί κάποια πυρκαγιά. Σηµειώνεται ότι η µελέτη του ΕΜΠ δεν αφορά το επιχειρησιακό κοµµάτι της αντιµετώπισης µιας πυρκαγιάς, αλλά το κατά πόσον υπάρχουν έξοδοι προς τη θάλασσα, αν οι δρόµοι είναι στενοί ή όχι, ακόµα και τις πισίνες που θα µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν για τον ανεφοδιασµό των πυροσβεστικών.

Το συμπέρασμα είναι δυσοίωνο: επτά µήνες µετά την καταστροφή στο Μάτι, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η επόµενη πυρκαγιά θα βρει και πάλι ανοχύρωτους οικισµούς. Και βέβαια, ο κίνδυνος δεν αφορά µόνον τις περιοχές που µελέτησαν οι ειδικοί του Πολυτεχνείου. «Μάτια» υπάρχουν πολλά, σε όλη την Ελλάδα. Προφανώς, η µελέτη του ΕΜΠ δεν θα µπορούσε να δίνει λύσεις στο τεράστιο πρόβληµα που κατέδειξε το εισαγγελικό πόρισµα για το Μάτι – που έχει να κάνει µε τη διάλυση της Πολιτικής Προστασίας και την απόλυτη ασυνεννοησία στον πυροσβεστικό µηχανισµό. Σε κάθε περίπτωση η χώρα δεν µπορεί να βασίζει την ασφάλειά της είτε στην τύχη είτε στον ηρωισµό των πυροσβεστών. Απαιτείται ολοκληρωµένο σχέδιο για κάθε περιοχή ξεχωριστά, αλλά και µέσα, για τα οποία απαιτούνται χρήµατα.

Υπενθυμίζεται την 23η Ιουλίου η Πυροσβεστική είχε να αντιµετωπίσει αρχικά τη φωτιά στην Κινέτα. Και όταν ξέσπασε η φωτιά στην Πεντέλη, αποδείχθηκε µε τον πιο τραγικό τρόπο ότι δεν ήταν δυνατή η ταυτόχρονη αντιµετώπιση δύο πυρκαγιών.

πόρισμαΜάτιΕΜΠ