Απόψεις|16.02.2024 11:04

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών ή... για τις αξίες και τις δυνατότητες της πολιτικής και της δημοκρατίας

Κώστας Καραμάρκος

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με διακομματική υποστήριξη, είναι μια ιστορική στιγμή για τη νεοελληνική κοινωνία, για την πολιτική ζωή της χώρας, για τη δημοκρατία.

Για αυτόν το λόγο, ας επικεντρώσουμε τη συζήτηση της επόμενης μέρας στα ουσιώδη, και όχι μόνο στα τετριμμένα που υποβαθμίζουν και απαξιώνουν τη σημασία και την ιστορικότητα της στιγμής, χωρίς να αναδεικνύουν την αξία και τις δυνατότητες που εμπεριέχουν η πολιτική και η δημοκρατία, για την αλλαγή προς το καλύτερο της ατομικής και της συλλογικής μας ζωής. 

Ναι, υπήρξαν πολλές αποχές και πολλά όχι.

Ναι, το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και το ένα τρίτο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα, δεν υπερψήφισαν ένα νομοσχέδιο, που έστω και κουτσουρεμένο, προάγει σε σημαντικό βαθμό την ισονομία, την ισότητα, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα μιας σημαντικής μερίδας συμπολιτών μας. 

Ναι, χωρίς τη συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, το νομοσχέδιο δε θα περνούσε.

Όμως, ας μην αφήσουμε τα παραπάνω τετριμμένα να μονοπωλήσουν τη συζήτηση.

Ας αναγνωρίσουμε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε σημαντικό για αυτόν  πολιτικό, εκλογικό και κοινωνικό ρίσκο, σε μια ιδιαίτερα αρνητική οικονομική, κοινωνική και πολιτική συγκυρία για την κυβέρνησή του, και «έτρεξε» το νομοσχέδιο επιτυχώς, λόγω της συνδρομής των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Το πήγε μέχρι εκεί που άντεχε η ιδεολογική, η κοινωνική, και η πολιτική βάση του κόμματός του. Η πρόοδος της επόμενης μέρας είναι σημαντική, έστω και αν είναι κουτσή.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, καθώς και οι επικριτές του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν κάθε λόγο  να του χρεώνουν πολλά, σε θέματα οικονομίας, διαφάνειας, δημοκρατίας, κοινωνικής ευαισθησίας, παιδείας, κ.α. 

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, δε χρειάζεται τα προοδευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης να είναι «μίζερα», ή να φοβούνται πιθανή ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του νυν πρωθυπουργού.  Χωρίς γενναιοδωρία οράματος και ψυχής, συν τοις άλλοις, χωρίς υπερβατικές κινήσεις και συναινέσεις, αλλά και την ίδια στιγμή, χωρίς ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές με αναφορές στον ορθολογισμό, στην κοινωνική δικαιοσύνη, ή στα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελληνική κεντροαριστερά θα δυσκολευτεί να διεκδικήσουν ξανά, σχετικά σύντομα, τη διακυβέρνηση της Ελλάδας.

Η διακομματική υπερψήφιση των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, συνάσπισε δυνάμεις της νεωτερικότητας, της προάσπισης  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του ορθολογισμού, του συμπεριληπτικού κοσμικού κράτους, κ.λπ., που βρίσκονται σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

Σε μια εποχή της ανόδου των άκρων, αλλά και της απαξίωσης και της  απονομιμοποίησης της πολιτικής και της δημοκρατίας, πολιτικοί αρχηγοί και βουλευτές με διαφορετικές ιδεολογικές και αξιακές αφετηρίες, παρόλες τις διαφορές τους, βρέθηκαν χτες συνειδητά στην ίδια πλευρά της ιστορίας, νοηματοδοτώντας και εμβαθύνοντας και την πολιτική και τη δημοκρατία!  Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό! 

Μόνο με πρωτοβουλίες του βεληνεκούς της διεύρυνσης  και της προστασίας των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα, αποδεικνύουμε έμπρακτα την αξία της πολιτικής και της δημοκρατίας στα μάτια των πολιτών, στα μάτια των πολλών.  Έτσι μόνο προστατεύονται και διασφαλίζονται η πολιτική και η δημοκρατία...

Ιδιαίτερα σε χώρες με την ιστορία και τη διαδρομή της μεταιχμιακής Ελλάδας των συνόρων ανατολής και δύσης, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο ορθολογισμός, οι ουμανιστικές αξίες, η ισονομία, καθώς και η ισοπολιτεία, ηττώνται, συνήθως, κατά κράτος...

γάμος ομόφυλωνειδήσειςειδήσεις τώρανομοσχέδιο