Απόψεις|25.04.2019 14:14

Σρι Λάνκα; Ποια Σρι Λάνκα; Ουδείς ασχολείται...

Χρήστος Ιερείδης

Μέσα σε 48 ώρες έχασαν τη ζωή τους 290 άνθρωποι, ανάµεσά τους και δυτικοί, από την Ευρώπη, στο µπαράζ βοµβιστικών επιθέσεων στη Σρι Λάνκα. Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές οι νεκροί είχαν ανέλθει στους 310, οι τραυµατίες σε τουλάχιστον 500, ενώ 14 αγνοούνταν. Τραγωδία. Μακελειό. Εκατόµβη αίµατος. Το ’χουµε, έτσι; Να το θέσω αλλιώς; Σαν να έπεσαν δύο αεροσκάφη Airbus A300-200 µε 150 επιβάτες το καθένα (συνήθης χωρητικότητα, µε επίσηµα στοιχεία).

Νοµίζω ότι η παγκόσµια κοινή γνώµη σε πιθανή είδηση αεροπορικής τραγωδίας θα συγκλονιζόταν. Μην πάµε όµως µακριά, διότι το ζήσαµε στο πρόσφατο παρελθόν. Οµως προξένησε κατάπληξη το γεγονός ότι οι Ελληνες, ως χρήστες του Ιντερνετ, φάνηκαν να µη συγκινούνται από τους νεκρούς της καταιγίδας τρόµου και θανάτου στην κατά τα λοιπά µακρινή χώρα της Ασίας. Μοιράστηκα την αίσθηση που είχα µε τους συναδέλφους στο ethnos.gr. Μου την επιβεβαίωσαν.

Το περασµένο Σαββατοκύριακο, πρώτο σε αναγνωσιµότητα θέµα -µακράν του δεύτερουήταν ο ηθοποιός Κώστας Ευριπιώτης, λόγω της µάχης που δίνει µε τον καρκίνο, και το Τοπ 6 αποτελούσαν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και το σχέδιο για την απευθείας εισαγωγή αποφοίτων λυκείου στα πανεπιστήµια χωρίς εξετάσεις, η συνέντευξη του Πέτρου Γαϊτάνου για την πασχαλινή διαφήµιση, σχόλιο για τα ελληνοτουρκικά, η αγωγή του νοµικού Αλέξανδρου Λυκουρέζου κατά της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα, και το θέµα για το κανάλι του Μαρινάκη.

Η είδηση για τα εκατοντάδες θύµατα των ισλαµιστών στη Σρι Λάνκα ήταν 26ο θέµα στο σάιτ του «Εθνους» από πλευράς αναγνωσιµότητας. Το ίδιο πάνω-κάτω συνέβη και σε άλλα σάιτ που έψαξα. Η συµπεριφορά ευανάγνωστη. Η Σρι Λάνκα είναι πολύ µακριά από την Ελλάδα. Βέβαιο µάλλον είναι ότι κάποιοι δεν την ξέρουν. Υπό αυτήν την έννοια, ο θάνατος εκεί ούτε καν τους αγγίζει. Κι ας είναι οι νεκροί εκατοντάδες. Πιο «ψηλά» ήταν το θέµα ότι µεταξύ των θυµάτων είναι τα τρία από τα τέσσερα παιδιά του ∆ανού µεγιστάνα της Asos. Είναι εκείνη η ίντριγκα του λαϊφστάιλ όσο να ’ναι. «Λέει» και κάτι άλλο το «ψυχογράφηµα» των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου.

Οτι στην πλειονότητά τους «µπαίνουν» στα σάιτ για να έχουν µια επιδερµική ενηµέρωση και κατά βάση για κουτσοµπολικό σεργιάνι και ψυχαγωγία. Ασχέτως αν οι ειδησεογραφικοί ιστότοποι «ανεβάζουν» το θέµα «ψηλά», όπως άλλωστε -επίσης ορθώς- πράττουν εφηµερίδες και κανάλια.