Απόψεις|24.11.2018 17:00

Παιδιά στα κλουβιά: Αποϊδρυµατοποίηση τώρα

Νίκος Μάστορας

Ότι στη χώρα µας, σήµερα, υπάρχουν έξι άνθρωποι που ζουν µέσα σε κλουβιά ή δεµένοι χειροπόδαρα στο πρώην ΠΙΚΠΑ Λεχαινών για να µην αυτοτραυµατιστούν, ανάµεσα στους οποίους ένα τυφλό κορίτσι 18 ετών σήµερα, το οποίο ζει στο κλουβί εδώ και 10 χρόνια...

Και αυτό συµβαίνει ακόµα, παρότι τα «κλουβιά της ντροπής» έχουν καταγραφεί σχεδόν 10 χρόνια πριν, ενώ προ πενταετίας έγινε και ρεπορτάζ-κόλαφος του BBC για το κολαστήριο των Λεχαινών. Επιπλέον, το 2015 η Κίνηση Χειραφέτησης ΑµεΑ «Μηδενική Ανοχή» είχε πραγµατοποιήσει κατάληψη στα Λεχαινά, απαιτώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει ευθύνες για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των τροφίµων – και έκτοτε ζητά επίµονα την ολοκλήρωση της αποϊδρυµατοποίησης.

Η αρµόδια υπουργός Θεανώ Φωτίου απάντησε ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει γίνει σηµαντική πρόοδος στο θέµα της αποϊδρυµατοποίησης, µε το οποίο καµία κυβέρνηση δεν είχε ασχοληθεί ουσιαστικά στο παρελθόν. Από τους 36 καθηλωµένους ασθενείς στα Λεχαινά απέµειναν πλέον µόνο έξι σε κλουβιά ή δεµένοι, οι οποίοι επίσης αναµένεται να λυθούν από τα «δεσµά» τους σύντοµα, χάρη στις προσπάθειες της οµάδας παρέµβασης. Και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση προχωρά άµεσα το σχέδιο αποϊδρυµατοποίησης, ώστε σύντοµα όλοι οι τρόφιµοι τέτοιων δοµών να ζουν µε ουσιαστική φροντίδα σε νέες υποστηρικτικές δοµές, αντί στην ντροπή των κλουβιών.

Το «Εθνος» προφανώς θα παρακολουθεί την πορεία της αποϊδρυµατοποίησης και θα κρατά ενήµερους τους αναγνώστες του. Ωστόσο ο υπογράφων δεν µπορεί να µην επισηµάνει κάτι που δεν ανέφερε στο ρεπορτάζ για να µην το αποδυναµώσει, καθώς αποτελεί πληροφορία.

Τα κλουβιά θα µπορούσαν (ίσως) να έχουν ήδη σπάσει, λέει η πληροφορία, αλλά πέρυσι µε το που κοινώθηκε χρηµατοδότηση 8,5 εκατοµµυρίων ευρώ για να δηµιουργηθούν νέες δοµές και να κλείσει το κολαστήριο στα Λεχαινά, τοπικοί παράγοντες καθυστέρησαν τη χωροθέτησή τους επιµένοντας να µείνουν όλες οι νέες δοµές στην περιοχή τους, για λόγους αναπτυξιακούς! Αλλιώς «θα µας βρείτε απέναντί σας!» έλεγαν.ανακοινώθηκε χρηµατοδότηση 8,5 εκατοµµυρίων ευρώ για να δηµιουργηθούν νέες δοµές και να κλείσει το κολαστήριο στα Λεχαινά, τοπικοί παράγοντες καθυστέρησαν τη χωροθέτησή τους επιµένοντας να µείνουν όλες οι νέες δοµές στην περιοχή τους, για λόγους αναπτυξιακούς! Αλλιώς «θα µας βρείτε απέναντί σας!» έλεγαν

∆εν είναι δυνατόν όµως ένα τόσο σοβαρό ζήτηµα, όπως η αποκατάσταση και περίθαλψη ανάπηρων παιδιών και ενηλίκων, να αντιµετωπίζεται περίπου όπως ένα... ΤΕΙ ή ένα στρατόπεδο της περιφέρειας, δηλαδή µε γνώµονα πού θα ψωνίζουν φρούτα και είδη ανάγκης οι ανάπηροι. Το έχουµε δει αυτό το έργο.

Η αποϊδρυµατοποίηση πρέπει να γίνει τώρα, χωρίς να υπολογιστεί κανένα τοπικό συµφέρον. Αυτό που προέχει είναι το συµφέρον των ανθρώπων που υποφέρουν και της ίδιας της κοινωνίας, η οποία οφείλει να διαλύσει, επιτέλους, τα κλουβιά της ντροπής.

Τουτέστιν, σε µια πόλη βαθέος συντηρητισµού, µόνιµης πολιτικής αµηχανίας και βαλτωµένων προβληµάτων υφίσταται χρόνια κρίση υποψηφίων. Σίγουρα δεν θα θεραπευτεί από τον µεγάλο αριθµό τους.