Απόψεις|30.11.2018 15:37

Κινεζικό «καπέλο Παναµά» στον Τραµπ

Newsroom

Από το Πεκίνο στη Μαδρίτη, στη συνέχεια στο Μπουένος Αϊρες και από εκεί στον Παναµά και στη Λισαβόνα. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στην περιοδεία του, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, εµφανίζεται αποφασισµένος να προωθήσει ακόµα περισσότερο και πιο δυναµικά τα συµφέροντα της χώρας του. Αυτό καταδεικνύει ο σχεδιασµός τουλάχιστον της περιοδείας του, καθώς οι στάσεις που προβλέπονται είναι σε πόλεις και κράτη των οποίων η ιστορική πορεία είναι δεµένη µε χρυσό, ασήµι και αίµα.

Ο Παναµάς και το Μπουένος Αϊρες είναι τα δύο σηµεία από τα οποία οι Ισπανοί κονκισταδόρες µετέφεραν για αιώνες τους τόνους ασηµιού που εξόρυσσαν από το Ποτοζί (το ασηµένιο βουνό) της σηµερινής Βολιβίας. Οι Πορτογάλοι… συνάδελφοί τους, που είχαν υποτάξει τους λαούς που κατοικούσαν στη σηµερινή Βραζιλία, µετέφεραν το χρυσάφι τους (αλλά και τόνους ζάχαρης) από το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η Κίνα του Σι έχει κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές από τους αντιπάλους της ότι είναι µια νεοαποικιακή δύναµη. Οι κινεζικές επιχειρήσεις, στην πλειονότητά τους κρατικές, έχουν όντως επεκταθεί τόσο στην Αφρική όσο και στη Λατινική Αµερική τα τελευταία χρόνια.

Προφανώς, αυτό που ενοχλεί τους αντιπάλους της, όπως οι ΗΠΑ, είναι ότι στις επιχειρήσεις αυτές είτε το κινεζικό κράτος είναι ο µοναδικός µέτοχος είτε είναι ο βασικός µέτοχος. Επιπλέον, η κινεζική επέκταση τους ενοχλεί γιατί σηµατοδοτεί το τέλος του περίφηµου business as usual. Η αµερικανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ενοχληµένη από το άνοιγµα της Κίνας σε χώρες που παραδοσιακά οι ΗΠΑ -µετά και την οριστική κατάρρευση της αποικιοκρατίας και της Βρετανικής Αυτοκρατορίας- ασκούσαν σχεδόν πλήρη έλεγχο.

Την Πόλη του Παναµά, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει µετατραπεί σε έναν από τους διασηµότερους φορολογικούς παραδείσους (τουλάχιστον µέχρι τη δηµοσίευση των Panama Papers), την ίδρυσαν οι κονκισταδόρες. Ηταν επίσης οι πρώτοι που συνέλαβαν την ιδέα για τη δηµιουργία διώρυγας στην περιοχή. Την ιδέα την υλοποίησαν οι ΗΠΑ στις αρχές του 20ού αιώνα, αφού πρώτα «έκοψαν» τον Παναµά από την Κολοµβία.

Έκτοτε και µέχρι το 1979 η διώρυγα εθεωρείτο αµερικανικό έδαφος. Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στην Πόλη του Παναµά έρχεται ως επιστέγασµα των κινεζικών προσπαθειών να ενισχύσουν την παρουσία της Κίνας στη χώρα. Το πόσο ενοχλεί αυτή την αµερικανική κυβέρνηση το περιέγραψε τέλεια ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Ποµπέο, σε πρόσφατη επίσκεψή του στον Παναµά: «Οταν έρχεται η Κίνα, δεν είναι πάντα για το καλό των πολιτών σας»

Ντόναλντ Τραμπ