Our Network|26.06.2019 19:32

Skateboard: Το χόμπι που έγινε κουλτούρα και πλέον ολυμπιακό άθλημα (pics+vid)

Κώστας Στάμου

Το Skateboard ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 50 στα πάρκα της Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι 16χρονοι πιτσιρικάδες ξεκίνησαν να ξηλώνουν ροδάκια από βαλίτσες και να τα τοποθετούν σε ξύλινες σανίδες προσπαθώντας να μιμηθούν τα κόλπα που έκαναν οι windsurfers στη Δυτική Ακτή.

70 χρόνια μετά το Skateboard έγινε παγκόσμιο trend με εκατομμύρια fans σε όλο τον κόσμο. Οι σκειτμπορνταδες απέκτησαν το δικό τους dresscode με τα πολύ στενά ή πολύ φαρδιά παντελόνια, το γκράφιτι και το χιπ χοπ να συνοδεύει τα κόλπα τους. Backflip, three sixty kai one-eighty έγιναν η αργκό των σκειτάδων στις ράμπες και από αυτές ξεπήδησαν παγκοσμίου φήμης αθλητές όπως ο Tony Hawk και ο Bam Margera οι οποίοι κέρδισαν εκατομμύρια δολάρια με το σανίδι τους.

Η δημοφιλία του το έκανε Ολυμπιακό άθλημα καθώς στην Ολυμπιάδα του Τόκυο το 2020 θα στηθούν για πρώτη φορά ράμπες για skate.

Στο ethnos.gr μίλησε ο Δημήτρης. Στα 17 του δηλώνει μανιώδης σκειτάς και μας αποκαλύπτει μερικά από τα μυστικά του αθλήματος. "Αν φοβάσαι μήπως πέσεις, ε τότε θα πέσεις. Δεν είναι θέμα σωματοδομής αλλά ψυχής και διάθεσης να ρισκάρεις και να φτάσεις ή και να ξεπεράσεις τα όρια σου", μας λέει και μας δείχνει μερικά κόλπα σε ένα από τα οποία παλαιότερα είχε τραυματιστεί στη μέση. "Αυτό δεν με φόβισε με πείσμωσε. Έκατσα την επόμενη φορά, όταν έγινα καλά, δύο ώρες στο σανίδι μέχρι να μου βγει το κόλπο". Τέλος, μας εξηγεί το κόστος αλλά και τη μόδα του σκειτ η οποία από τα φαρδιά παντελόνια και το χιπ χοπ περνά τα τελευταία χρόνια σε πιο ροκ γραμμή.

"Υπάρχουν κόλπα που γίνονται μόνο στο εξωτερικό. Τα βλέπουμε στο YouTube και προσπαθούμε να τα μιμηθούμε. Στην Αμερική οι σκειταδες βγάζουν πολλά λεφτά κάνοντας απλά το χόμπι τους. Εδώ με το σανίδι δεν ζεις. Τα τσιγάρα σου μόνο μπορείς να βγάλεις", εξομολογείται ο Δημήτρης ο οποίος πριν καν τελειώσει το λύκειο έχει ήδη χορηγό και παίρνει λεφτά για να κάνει άλματα στις ράμπες με το skate.

Στην Αθήνα αυτή τη στιγμή λειτουργούν περισσότερα απο δέκα skate parks ενώ όλο και περισσότεροι νέοι κυκλοφορούν στο μετρό και στους δρόμους του κέντρου με τη σανίδα τους. Το Skateboard είναι απο τις μακροβιότερες τάσεις στη χώρα μας. Απο τις βερμούδες Homeboy και τα bmxαδικα της Γ Σεπτεμβρίου και από την πλατεία Ηρώων στο Μαρούσι και το άγαλμα του Βενιζέλου στο Μέγαρο Μουσικής τη δεκαετία του 90 το skate πέρασε στην εποχή του Rock style και στις επαγγελματικές ράμπες του Άλσους Βεΐκου και του ΟΑΚΑ.