Pet|08.06.2022 08:20

Αυτές είναι οι 10 τροφές που δεν πρέπει να τρώει η γάτα σας

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τροφές, που δεν πρέπει να τρώει η γάτα σας.  Κι όταν μιλάμε για τη γατούλα σας, σίγουρα αυτό που θέλετε να λαμβάνει είναι το καλύτερο, ανάλογα βέβαια με τις διατροφικές της ανάγκες.

Είναι πολύ πιθανό φυσικά να μπείτε στον πειρασμό και να τις δώσετε μια λιχουδιά ή λίγη ποσότητα από το δικό σας φαγητό, αλλά αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι κάποιες τροφές, που τρώμε εμείς, μπορεί να είναι τοξικές για το κατοικίδιό σας,  ιδιαίτερα για τη γατούλα σας.

Ας δούμε λοιπόν μερικές από τις πιο τοξικές τροφές για τις γάτες.

Σκόρδο και κρεμμύδι

Αρχικά θα αναφερθούμε στο κρεμμύδι και το σκόρδο, τα οποία μπορούν να βλάψουν τα ερυθρά κύτταρα της γάτας και να προκαλέσουν αναιμία. Οι τροφές αυτές είναι δηλητηριώδεις κι αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να προκαλέσουν λήθαργο ή αδυναμία ή μειωμένη όρεξη, καθώς επίσης μπορεί να παρατηρήσετε πορτοκαλί ή σκούρο χρώμα στα ούρα τους. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον κτηνίατρό σας για να σας παράσχει συγκεκριμένες οδηγίες, καθώς υπάρχει περίπτωση να έχει πάθει τοξίκωση από την κατάποση της συγκεκριμένης τροφής.

Ωμό αυγό και κρέας

Επίσης, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην δίνεται ποτέ στη γάτα σας ωμά αυγά, ωμό κρέας και κόκαλα. Όπως συμβαίνει και σε εμάς τους ανθρώπους, η κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφών μπορεί να προκαλέσει στη γάτα σας τροφική δηλητηρίαση από το βακτήριο σαλμονέλα. Τα συμπτώματα της ασθένειας ποικίλλουν, μπορεί να κάνει έμετο, διάρροια, να είναι σε λήθαργο και γενικά να είναι εξασθενημένη.

Ένας άλλος λόγος που δεν πρέπει να δίνουμε ωμά αυγά στις γάτες είναι ότι περιέχουν ένα ένζυμο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα της. Επίσης ποτέ μη δίνετε στη γάτα σας ωμά κόκαλα, καθώς υπάρχει κίνδυνος είτε να πνιγεί, είτε να τραυματίσει την πεπτική της οδό. Πολλοί ιδιοκτήτες αναφέρουν ότι δίνουν κόκαλα και ψάρια στις γάτες, ωστόσο αυτό είναι λάθος, καθώς οι οικόσιτες γάτες, αυτές δηλαδή που μεγαλώνουν στο σπίτι, δεν έχουν τόσο ανθεκτικό πεπτικό σύστημα.

Σοκολάτα

Μiα άλλη τροφή, που πρέπει να αποφεύγετε να δίνετε στα κατοικίδια σας και φυσικά στις γάτες είναι η σοκολάτα, καθώς είναι τοξική και μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.  Η σοκολάτα περιέχει ουσίες, όπως οι μεθυλοξανθίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πάλι τα ίδια συμπτώματα, εμετούς, διάρροιες, τρέμουλο και αυξημένη δίψα. Μπορεί να φτάσει στο σημείο ακόμα να έχει επιληπτικές κρίσεις. Για αυτό οι μεθυλοξανθίνες, που υπάρχουν και στα καφεϊνούχα ροφήματα, δεν πρέπει να καταναλώνονται από τα κατοικίδια, καθώς όπως αναφέραμε μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και θάνατο. Όσο λοιπόν και να θέλετε να προσφέρετε μία μικρή λιχουδιά στη γατούλα σας, να είστε συγκρατημένοι και να μην της δώσετε.

Γάλα και γαλακτοκομικά

Μια άλλη κατηγορία τροφών, που δεν πρέπει να δίνετε στη γάτα σας, είναι γάλα και διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ακόμα κι αν αρέσει στη γάτα σας, όπως συμβαίνει φυσικά με όλες, να θυμάστε ότι δεν κάνει καλό στην υγεία τους. Οι γάτες γενικά δυσκολεύονται με την πέψη της λακτόζης, που εμπεριέχεται στο γάλα, και μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στο στομάχι τους ή ακόμα και διάρροια. Οι περισσότερες γάτες καταναλώνουν λακτόζη μόνο από το μητρικό γάλα. Σε καμία από τις συσκευασμένες τροφές δεν εμπεριέχεται η λακτόζη κι έτσι αν της δώσετε, μπορεί να προκληθεί κάποια πεπτική διαταραχή. Κατά συνέπεια θα πρέπει να αποφεύγετε να δίνεται στις γάτες γαλακτοκομικά προϊόντα, όσο κι αν τους αρέσει.

Σταφύλια και σταφίδες

Επίσης κάποιες άλλες τροφές, που είναι τοξικές και δεν πρέπει να δίνετε ποτέ στις γάτες σας, αλλά και σε όλα τα κατοικίδια γενικά, είναι τα σταφύλια και οι σταφίδες. Ακόμα και μία μικρή ποσότητα από αυτές τις τροφές μπορεί να δημιουργήσει στη γάτα σας σοβαρά προβλήματα, ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια. Εντός λοιπόν 12 ωρών από την κατάποση των τροφών αυτών, η γάτα μπορεί να κάνει έμετο, διάρροια και να εμφανίσει αδυναμία και ανορεξία. Είναι συχνό το φαινόμενο να φέρνουν στα κτηνιατρεία γάτες, οι οποίες κατά λάθος κατανάλωσαν αυτές τις τροφές και παρουσίαζαν αυτά τα συμπτώματα. Για αυτό λοιπόν χρειάζεται προσοχή! 

Τροφή σκύλου σε μόνιμη βάση

Τι άλλο λάθος κάνουν πολλοί ιδιοκτήτες, που έχουν και σκύλο και γάτα μαζί; Να δίνουν στις γάτες την ίδια τροφή, που δίνουν στον σκύλο τους. Μολονότι η τροφή του σκύλου δεν είναι τοξική για τη γάτα σας, ωστόσο η γάτα σας χρειάζεται άλλα θρεπτικά συστατικά από τον σκύλο. Μια τροφή για γάτες για παράδειγμα, μπορεί να περιέχει βιταμίνη Α, ταυρίνη, πρωτεΐνη, ενώ η τροφή για σκύλους να είναι πολύ χαμηλότερη σε αυτά τα συστατικά. Οι σκύλοι επίσης μπορεί να επιβιώσουν με τροφές χαμηλότερες σε βιταμίνη Α και πρωτεΐνη, οι γάτες όμως όχι. Οι σκύλοι μπορούν να παράγουν μόνοι τους ταυρίνη, αλλά οι γάτες θα πρέπει να λαμβάνουν την ταυρίνη από τα οξέα της τροφής τους. Χωρίς την απαραίτητη ποσότητα ταυρίνης οι γάτες μπορεί να εμφανίσουν καρδιοπάθειες, διάφορα προβλήματα στα μάτια και στα δόντια τους, και μάλιστα μπορεί να χρειαστεί χειρουργείο στα δόντια τους, εάν το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό.

Τρόποι για να αποφύγουμε να φάει τοξικές τροφές

Πώς μπορείτε λοιπόν να αποτρέψετε τις γάτες σας να τρώνε αυτές τις τροφές και να μη μπαίνετε κι εσείς οι ίδιοι στον πειρασμό να τις δίνετε μια λιχουδιά; Να θυμάστε πάντα ότι η ευεξία της γάτας σας και η καλή της ζωή είναι πρωταρχικής σημασίας. Κρατώντας την λοιπόν μακριά από δηλητηριώδεις και επικίνδυνες τροφές διασφαλίζετε μια ισορροπημένη διατροφή για τη γατούλα σας και συμβάλλεται στο να διατηρείται υγιής.

Ας δούμε μαζί κάποιες πρακτικές συμβουλές, οι οποίες θα βοηθήσουν τις γάτες σας να μη τρώνε τοξικές τροφές. Αρχικά να διατηρείτε τις τροφές αυτές σε ντουλάπια τα οποία δε μπορεί να ανοίξει. Μην αφήνετε τη γάτα σας να είναι πάνω στον πάγκο σας, όταν μαγειρεύετε ή όταν τρώτε. Ας την έχετε καλύτερα σε κάποιο άλλο δωμάτιο. Επίσης θα επαναλάβουμε να μη δίνετε ποτέ τα αποφάγια σας στις γάτες και ιδιαίτερα κατά την περίοδο των εορτών, που τα εορταστικά τραπέζια είναι γεμάτα από αυτές τις τροφές, όπως σοκολάτες, μελομακάρονα κ.α.

Αν λοιπόν παρατηρήσετε η γάτα σας να έχει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, που αναφέραμε, απευθυνθείτε άμεσα στον κτηνίατρό σας. Να θυμάστε ότι εσείς μπορείτε να τρώτε ότι θέλετε, αλλά για τη γατούλα σας υπάρχουν στο εμπόριο πολλές τροφές και λιχουδιές, που είναι κατάλληλες για αυτές.

γάτακατοικίδιο