Αθλητισμός|17.11.2022 22:00

Μουντιάλ 2022: Αφιέρωμα 6ος όμιλος - Γκραν φαβορί το Βέλγιο και η Κροατία, ψάχνουν ένα θαύμα Καναδάς και Μαρόκο

Γιάννης Σκόκας

Μουντιάλ 2022: Στον 6ο όμιλο μάλλον δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις καθώς τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα όπως και οι διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δύο ισχυρών με τους δυο ανίσχυρους. Το Βέλγιο και η Κροατία απέχουν… έτη φωτός απ’ το Μαρόκο και τον Καναδά, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης των φαβορί για την πρόκριση. Υπό αυτές τις συνθήκες το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη μάχη Βελγίου - Κροατίας για την πρώτη θέση και στο αν θα μπορέσουν το Μαρόκο και ο Καναδάς να αντισταθούν.

Πρόγραμμα

  • 23/11 12:00 ΜΑΡΟΚΟ - ΚΡΟΑΤΙΑ / ANT1+
  • 23/11 21:00 ΒΕΛΓΙΟ - ΚΑΝΑΔΑΣ / ANT1
  • 27/11 15:00 ΒΕΛΓΙΟ - ΜΑΡΟΚΟ / ANT1+
  • 27/11 18:00 ΚΡΟΑΤΙΑ - ΚΑΝΑΔΑΣ / ANT1
  • 01/12 17:00 ΚΡΟΑΤΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ / ANT1
  • 01/12 17:00 ΚΑΝΑΔΑΣ - ΜΑΡΟΚΟ / ANT1+

Βέλγιο

  • Παρουσίες σε Μουντιάλ: 14
  • Καλύτερη θέση: 3η θέση (2018)
  • Πρώτος σε συμμετοχές: Γιαν Βερτόνχεν (141)
  • Πρώτος σε γκολ: Ρομέλου Λουκάκου (68)
  • FIFA Ranking: 2η θέση

Προπονητής: Ο 49χρονος Ισπανός τεχνικός Ρομπέρτο Μαρτίνες βρίσκεται στο τιμόνι του Βελγίου απ’ τον Αύγουστο του 2016. Οδήγησε τη χώρα στον μικρό τελικό και στην τρίτη θέση του Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018 (την καλύτερη στην ιστορία του βελγικού ποδοσφαίρου) και ψάχνει την υπέρβαση. Έχει την τύχη να διαθέτει μια πλειάδα εξαιρετικών παικτών κι έχει δημιουργήσει μια ομάδα που παίζει ποδόσφαιρο κατοχής και κυριαρχεί στο γήπεδο. Σε επίπεδο συλλόγων ξεχώρισε για την πορεία του στο αγγλικό ποδόσφαιρο, όπου ανέβασε κατηγορία τη Σουόνσι, ενώ highlight αποτελεί η κατάκτηση του Κυπέλλου με τη Γουίγκαν!

Αστέρι: Ποιος άλλος απ’ τον Κέβιν Ντε Μπρόινε. Ο 31χρονος κεντρικός μέσος της Μάντσεστερ Σίτι αποτελεί τον εγκέφαλο στη μεσαία γραμμή του Βελγίου. Πληθωρικός παίκτης με συμμετοχή σε όλες τις πτυχές του παιχνιδιού της ομάδας. Τρέχει, μαρκάρει, δημιουργεί, σκοράρει. Τα κάνει όλα γι’ αυτό και θεωρείται ένας απ’ τους πληρέστερους χαφ της τελευταίας δεκαετίας. Έχει 93 συμμετοχές και 25 γκολ με την Εθνική ομάδα.

Εκτίμηση: Σπουδαία φουρνιά παικτών, με έναν εξαιρετικό προπονητή και ένα σύνολο που είναι ικανό για την υπέρβαση. Το Βέλγιο, βάσει ρόστερ, ταλέντου, ποδοσφαιρικής ποιότητας, κλάσης και προσωπικότητας είναι μια ομάδα που μπορεί να φτάσει μέχρι τέλους. Απ’ τον όμιλο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα περάσει, το ζητούμενο είναι ο χαρακτήρας που θα δείξει στα νοκ άουτ.

Ρόστερ

  • Τερματοφύλακες: Τιμπό Κουρτουά (Ρεάλ), Σιμόν Μινιολέ (Μπριζ), Κουν Καστέλς (Βόλφσμπουργκ).
  • Αμυντικοί: Τόμπι Αλντεβάιρελντ (Άντβερπ), Ζενό Ντεμπάστ (Άντερλεχτ), Βόουτ Φας (Λέστερ), Αρτούρ Τεάτε (Ρεν), Γιαν Βερτόγχεν (Άντερλεχτ), Τίμοθι Καστάνιε (Λέστερ), Τομά Μενιέ (Ντόρτμουντ).
  • Μέσοι: Λεάντερ Ντεντόνκερ (Άστον Βίλα), Γιανίκ Καράσκο (Ατλέτικο), Κέβιν ντε Μπρόινε (Μάντσεστερ Σίτι), Άξελ Βίτσελ (Ατλέτικο), Γιούρι Τίλεμανς (Λέστερ), Χανς Βάνακεν (Μπριζ), Λεάντρο Τροσάρ (Μπράιτον), Αμαντού Ονανά (Έβερτον).
  • Επιθετικοί: Σαρλ ντε Κετελάρε (Μίλαν), Εντέν Αζάρ (Ρεάλ), Ντρις Μέρτενς (Γαλατάσαραϊ), Ρομέλου Λουκάκου (Ίντερ), Μισί Μπατσουαγί (Φενέρμπαχτσε), Τοργκάν Αζάρ (Ντόρτμουντ), Ζερεμί Ντοκού (Ρεν), Λοΐς Οπεντά (Λανς).

Κροατία

  • Παρουσίες σε Μουντιάλ: 6
  • Καλύτερη θέση: Φιναλίστ (2018)
  • Πρώτος σε συμμετοχές: Λούκα Μόντριτς (155)
  • Πρώτος σε γκολ: Νταβόρ Σούκερ (45)
  • FIFA Ranking: 12η θέση

Προπονητής: Ο 56χρονος Ζλάτκο Ντάλιτς βρίσκεται στο τιμόνι της Κροατίας απ’ τον Οκτώβριο του 2017. Αμφισβητήθηκε στο ξεκίνημά του καθώς θεωρήθηκε ότι πήρε τη θέση με… μέσον λόγω καλών σχέσεων με την ηγεσία του κροατικού ποδοσφαίρου. Λίγους μήνες αργότερα όμως οδήγησε τη χώρα εκεί που δεν είχε φτάσει ποτέ άλλοτε: σε έναν τελικό Μουντιάλ. Αυτή η επιτυχία του έδωσε «λευκή επιταγή» για το μέλλον γι’ αυτό και παρέμεινε στην τεχνική ηγεσία παρά τις αποτυχίες στο Euro και το Nations League.

Αστέρι: Ο ζωντανός θρύλος του κροατικού ποδοσφαίρου, ο κορυφαίος χαφ των τελευταίων ετών, ο σπουδαίος Λούκα Μόντριτς είναι το μεγάλο αστέρι της ομάδας. Στα 37 του οδεύει προς το φινάλε της τεράστιας καριέρας του και είναι βέβαιο πως θα δώσει την τελευταία του παράσταση σε Μουντιάλ. Έχει κατακτήσει τα πάντα σε συλλογικό επίπεδο με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών με την Εθνική Κροατίας και κάτοχος της Χρυσής Μπάλας το 2018.

Εκτίμηση: Επιστρέφει στη διοργάνωση του… εγκλήματος, εκεί όπου έγραψε χρυσή ιστορία στο Μουντιάλ της Ρωσίας φτάνοντας μέχρι και τον τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία. Είναι προφανές ότι το θαύμα δύσκολα θα επαναληφθεί καθώς όσοι έχουν απομείνει απ’ την παλιά φρουρά είναι τέσσερα χρόνια γηραιότεροι, ενώ και η νέα γενιά είναι ταλαντούχα αλλά δεν έχει μεγάλη εμπειρία από διεθνείς διοργανώσεις. Εύκολα ή δύσκολα (μάλλον εύκολα) η πρόκριση θα έρθει στον όμιλο αλλά από εκεί και πέρα, η παρουσία στην οχτάδα μοιάζει με πιο εφικτό στόχο.

Ρόστερ

  • Τερματοφύλακες: Ντόμινικ Λιβάκοβιτς (Ντίναμο Ζάγκρεμπ), Ίβιτσα Ίβουσιτς (Όσιγεκ), Ίβο Γκρμπιτς (Ατλέτικο).
  • Αμυντικοί: Ντομαγκόι Βίντα (ΑΕΚ), Ντέγιαν Λόβρεν (Ζενίτ), Μπόρνα Μπάρισιτς (Ρέιντζερς), Γιόσιπ Γιουράνοβιτς (Σέλτικ), Γιόσκο Γκβάρντιολ (Λειψία), Μπόρνα Σόσα (Στουτγκάρδη), Γιόσιπ Στάνισιτς (Μπάγερν), Μάρτιν Έρλιτς (Σασουόλο), Γιόσιπ Σούταλο (Ντίναμο Ζάγκρεμπ).
  • Μέσοι: Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ), Ματέο Κόβατσιτς (Τσέλσι), Μαρτσέλο Μπρόζοβιτς (Ίντερ), Μάριο Πάσαλιτς (Αταλάντα), Νίκολα Βλάσιτς (Τορίνο), Λόβρο Μάγερ (Ρεν), Κρίστιαν Γιάκιτς (Άιντραχτ), Λούκα Σούτσιτς (Ζάλτσμπουργκ).
  • Επιθετικοί: Ιβάν Πέρισιτς (Τότεναμ), Αντρέι Κράμαριτς (Χόφενχαϊμ), Μπρούνο Πέτκοβιτς (Ντίναμο Ζάγκρεμπ), Μίσλαβ Όρσιτς (Ντίναμο Ζάγκρεμπ), Άντε Μπούντιμιρ (Οσασούνα), Μάρκο Λιβάγια (Χάιντουκ).

Μαρόκο

  • Παρουσίες σε Μουντιάλ: 6
  • Καλύτερη θέση: Φάση των 16 (1986)
  • Πρώτος σε συμμετοχές: Nουρεντίν Ναϊμπέτ (115)
  • Πρώτος σε γκολ: Αχμέντ Φάρας (36)
  • FIFA Ranking: 22η θέση

Προπονητής: Ο 47χρονος Ουαλίντ Ρεγκραγκί είναι Μαροκινός, ο οποίος γεννήθηκε στη Γαλλία. Ως παίκτης έκανε καριέρα σε Τουλούζ, Αζαξιό, Γκρενόμπλ και Σανταντέρ έχοντας παρουσία και στην Εθνική Μαρόκου 45 φορές. Μόλις κρέμασε τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του ανέλαβε πόστο βοηθού στην Εθνική, όπου αφού μεσολάβησε μια επιτυχημένη πορεία σε συλλόγους με αποκορύφωμα την ανάδειξή του σε κορυφαίο προπονητή στο Κατάρ το 2019 και την κατάκτηση του Champions League Αφρικής το 2022, επέστρεψε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα τον Αύγουστο του 2022 για να την οδηγήσει στο Μουντιάλ.

Αστέρι: Σπάνια τα πλάγια μπακ είναι τα αστέρια σε μια ομάδα αλλά στην περίπτωση του Μαρόκου εκείνος που ξεχωρίζει είναι ο Ασράφ Χακίμι. Και πώς να μην είναι ο σταρ με δεδομένο ότι αγωνίζεται σε μια απ’ τις καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες; Ο δεξιός μπακ της Παρί Σεν Ζερμέν, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Ισπανία, υπήρξε προϊόν των ακαδημιών της Ρεάλ Μαδρίτης με την οποία έπαιξε 9 φορές. Ακολούθησε η Ντόρτμουντ και η Ίντερ, προτού καταλήξει στο Παρίσι. Με την Εθνική Μαρόκου μετράει 53 συμμετοχές μόλις στα 24 χρόνια του καθώς έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 17 ετών.

Εκτίμηση: Στην έκτη του παρουσία σε Μουντιάλ το Μαρόκο ελπίζει να επαναλάβει τον… θρίαμβο του 1986, οπότε προκρίθηκε για πρώτη και τελευταία φορά στους 16. Για να συμβεί αυτό όμως στα γήπεδα του Κατάρ θα πρέπει να συντελεστεί ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό θαύμα με αντιπάλους το Βέλγιο και την Κροατία. Η νίκη επί του Καναδά αποτελεί τον αντικειμενικό στόχο για μια αξιοπρεπή παρουσία στο τουρνουά.

Ρόστερ

  • Τερματοφύλακες: Αχμέντ Ρεντά Ταγκναουτί (Γουιντάντ), Γιασίν Μπουνού (Σεβίλλη), Μουνίρ Μοχαμεντί (Αλ Γουέχντα).
  • Αμυντικοί: Ασράφ Χακιμί (Παρί), Νουσαΐρ Μαζραουί (Μπάγερν), Ναγέφ Αγκουέρντ (Γουέστ Χαμ), Ρομέν Σαΐς (Μπεσίκτας), Ασράφ Νταρί (Μπρεστ), Τζαβάντ ελ Γιαμίκ (Βαγιαδολίδ), Γιαχιά Ατιγιάτ Αλάχ (Γουιντάντ), Μπαντρ Μπενούν (Κατάρ).
  • Μέσοι: Σοφιάν Αμραμπάτ (Φιορεντίνα), Αμπντελχαμίντ Σαμπιρί (Σαμπντόρια), Σελίμ Αμαλάχ (Σταντάρ), Αζεντίν Ουναχί (Ανζέ), Μπιλάλ ελ Κανούς (Γκενκ), Γιαχιά Τζαμπράν (Γουιντάντ), Αμίν Χαρίτ (Μαρσέιγ), Ιλίας Σαΐρ (ΚΠΡ).
  • Επιθετικοί: Χακίμ Ζιγές (Τσέλσι), Γιουσέφ εν Νεσιρί (Σεβίλλη), Γουαλίντ Σεντιρά (Μπάρι), Αμπντεραζάκ Χαμνταλάχ (Αλ Ιτιχάντ), Αμπντέ Εζαλζουλί (Οσασούνα), Σοφιάν Μπουφάν (Ανζέ), Ζακαριά Αμπουκλάλ (Τουλούζ).

Καναδάς

  • Παρουσίες σε Μουντιάλ: 2
  • Καλύτερη θέση: Φάση των ομίλων (1986)
  • Πρώτος σε συμμετοχές: Ατίμπα Χάτσινσον (97)
  • Πρώτος σε γκολ: Κάιλ Λάριν (25)
  • FIFA Ranking: 41η θέση

Προπονητής: Ο 47χρονος Τζον Χέρντμαν είναι συνδεδεμένος με τις εθνικές ομάδες του Καναδά απ’ το 2011 οπότε ολοκλήρωσε την παρουσία στην εθνική γυναικών της Νέας Ζηλανδίας. Απ’ το 2011 ως το 2018 διετέλεσε ομοσπονδιακός τεχνικός στην εθνική γυναικών του Καναδά με απόλυτη επιτυχία καθώς οδήγησε την ομάδα σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια στους Ολυμπιακούς του 2012 και του 2016. Το 2018 η ομοσπονδία της χώρας του έδωσε μετάθεση για την εθνική ανδρών, την οποία οδήγησε στο Μουντιάλ του Κατάρ βελτιώνοντας αισθητά την αγωνιστική εικόνα της αλλά και το ranking στη FIFA. Είναι ο μοναδικός προπονητής στην ιστορία του ποδοσφαίρου που έχει στείλει σε Μουντιάλ τόσο την ανδρική όσο και τη γυναικεία ομάδα μιας χώρας!

Αστέρι: Η ιστορία του 21χρονου Αλφόνσο Ντέιβις είναι βγαλμένη από… παραμύθι. Γεννήθηκε σε καταυλισμό προσφύγων στην Γκάνα αλλά πλέον συγκαταλέγεται στους κορυφαίους πλάγιους μπακ στον πλανήτη και διαπρέπει με την Μπάγερν Μονάχου. Έγινε ο νεαρότερος παίκτης που αγωνίστηκε ποτέ με την Εθνική Καναδά και ο νεαρότερος που σκόραρε επίσης. Ταλαιπωρήθηκε για αρκετούς μήνες από μυοκαρδίτιδα αλλά πλέον είναι ετοιμόπολεμος για να ζήσει το όνειρο ενός Μουντιάλ.

Εκτίμηση: Επιστρέφει σε Μουντιάλ μετά την παρθενική παρουσία του στο τουρνουά του 1986 στο Μεξικό. Ο Καναδάς πάντως έρχεται με… φόρα απ’ τα προκριματικά καθώς έμεινε αήττητος σε 12 απ’ τα 14 ματς. Με δεδομένο ότι στην προηγούμενη παρουσία του ηττήθηκε και στα τρία ματς δίχως να καταφέρει να σκοράρει ούτε γκολ, γίνεται αντιληπτό ότι έχει να ξεπεράσει έναν πολύ χαμηλό πήχη. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ομάδα που μπορείς να την υποτιμήσεις…

Ρόστερ

  • Τερματοφύλακες: Ντέιν Σεντ Κλερ (Μινεσότα Γιουνάιτεντ), Τζέιμς Παντέμης (Μόντρεαλ), Μίλαν Μπόργιαν (Ερυθρός Αστέρας).
  • Αμυντικοί: Άλιστερ Τζόνστον (Μόντρεαλ), Σαμ Αντεκούγκμπε (Χατάισπορ), Καμάλ Μίλερ (Μόντρεαλ), Στίβεν Βιτόρια (Σάβες), Ρίτσι Λαριέα (Τορόντο), Ντέρεκ Κορνέλιους (Παναιτωλικός), Τζόελ Βάτερμαν (Μόντρεαλ), Αλφόνσο Ντέιβις (Μπάγερν).
  • Μέσοι: Σάμουελ Πιετ (Μόντρεαλ), Στέφεν Εουστάκιο (Πόρτο), Λίαμ Φρέιζερ (Ντέινζ), Ατίμπα Χάτσινσον (Μπεσίκτας), Μαρκ Άντονι Κέιγ (Τορόντο), Ισμαέλ Κονέ (Μόντρεαλ), Τζόναθαν Οσόριο (Τορόντο), Ντέιβιντ Γουόδερσπουν (Σεντ Τζόνστον).
  • Επιθετικοί: Λούκας Καβαλίνι (Βανκούβερ Γουάιτκαπς), Τζούνιορ Χόιλετ (Ρέντινγκ), Τατζόν Μπουκάναν (Μπριζ), Ικέ Ούγκμπο (Τρουά), Κάιλ Λάριν (Μπριζ), Τζόναθαν Ντέιβιντ (Λιλ), Λίαμ Μίλαρ (Βασιλεία).
Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρουΕθνική ΚροατίαςΠαγκόσμιο Κύπελλο 2022Εθνική ΒελγίουΚατάρΜαρόκοΚαναδάςΜουντιάλ 2022ΜουντιάλΠαγκόσμιο κύπελλο