Θέατρο|14.02.2024 17:30

Αγιος Βαλεντίνος: Πέντε παραστάσεις για να γιορτάσετε τον έρωτα με τη σχέση σας

Άγγελος Γεραιουδάκης

Είναι αυτή η μέρα του χρόνου που ο έρωτας γεμίζει την ατμόσφαιρα με τρυφερά αισθήματα και ρομαντισμό. Καθώς ο Αγιος Βαλεντίνος πλησιάζει, η ανυπομονησία να γιορτάσουμε τη σχέση μας φουντώνει μέσα μας. Αλλά ποιος λέει ότι αυτή η γιορτή πρέπει να περιορίζεται σε κάποιο ακριβό εστιατόριο ή ένα κουτί σοκολατάκια; Είναι η ευκαιρία να δείξουμε την αγάπη μας, με διαφορετικούς και δημιουργικούς τρόπους. Εμείς προτείνουμε πέντε θεατρικές παραστάσεις για να γιορτάσετε τον έρωτα με τη σχέση σας, κάθε μία με τη δική της μοναδική γοητεία και εκφραστικότητα. Ας εμβαθύνουμε στον κόσμο του Αγίου Βαλεντίνου και ας ανακαλύψουμε πώς μπορούμε να γιορτάσουμε τον έρωτα με τρόπο που θ' αφήσει μια αξέχαστη εντύπωση στη σχέση μας.

Αν είστε λάτρεις της καλής κωμωδίας, τότε μία πολύ ωραία πρόταση είναι το «Sexy Laundry», το οποιο παρουσιάζεται για τρίτη σεζόν στο θέατρο Κάππα. Με όπλα το χιούμορ και την ειλικρίνεια, το έργο της Michele Riml μιλά για τους «κουρασμένους» έρωτες που παλεύουν να αναστηθούν. Βγαίνουν στη φόρα τα «άπλυτα» ενός γάμου και καθρεφτίζεται ο ψυχισμός των ηρώων, η πάλη τους για αγάπη και ευτυχία. Τριάντα χρόνια μετά την τηλεοπτική τους συνύπαρξη στους θρυλικούς «Απαράδεκτους», ο Σπύρος Παπαδόπουλος και η Ρένια Λουιζίδου συναντιούνται ξανά, αυτή τη φορά στο θεατρικό σανίδι.

Σε παρόμοιο κλίμα είναι, επίσης, η γοητευτική και σπαρταριστή «Προξενήτρα» στη Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη – Θέατρο REX. Ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος με αρωγό μια εκλεκτή ομάδα συνεργατών κι έναν πολυπληθή, λαμπερό θίασο ηθοποιών στήνει ένα φαρσικό σκηνικό με καταιγιστικό ρυθμό κωμικών καταστάσεων, προκειμένου να μιλήσει για την επιτακτική ανάγκη των ανθρώπων για συντροφικότητα και συμφιλίωση με τη δύσκολη πραγματικότητα.

Μετά την περσινή μεγάλη επιτυχία και αφού «κέρδισε» κοινό και κριτικούς, η «Φιλουμένα Μαρτουράνο», ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα θεατρικά έργα του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου, παρουσιάζεται στο θέατρο Δημήτρης Χορν, βάζοντας στο μικροσκόπιο τη γυναίκα, τις ανθρώπινες σχέσεις και τις προβληματικές οικογενειακές και κοινωνικές δομές. Δύο κόσμοι έρχονται αντιμέτωποι και τα στερεότυπα της πατριαρχίας κλονίζονται με όχημα τη σπουδαία γλώσσα του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο στην τρυφερή αυτή ιστορία αγάπης, πίστης και συγχώρεσης που σήμερα μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. Υπό το σκηνοθετικό βλέμμα του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, η Μαρία Ναυπλιώτου δίνει μία συγκλονιστική ερμηνεία ως Φιλουμένα Μαρτουράνο, μία ηρωίδα που μέχρι σήμερα αποτελεί σύμβολο ηρωισμού, επιβίωσης και μητρότητας, ενώ ο Μελέτης Ηλίας ως Ντομένικο Σοριάνο αποδεικνύει πως όλα μπορούν να αλλάξουν αρκεί να υπάρχει αγάπη. 

Παράλληλα, ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί το διάσημο έργο του γαλλικού θεάτρου, «Συρανό», με τον Μιχάλη Σαράντη στον ομώνυμο ρόλο και τη Λένα Παπαληγούρα στον ρόλο της Ρωξάνης. Μια ιστορία για την ομορφιά της ψυχής που μπορεί να νικήσει κάθε εξωτερική ατέλεια. Μια περιπέτεια σ' έναν κόσμο γεμάτο αγάπη και ευαισθησία, με πρωταγωνιστή τον Συρανό, έναν από τους πιο αγαπημένους κλασικούς ήρωες του κόσμου. Το έμμετρο ρομαντικό δράμα του Εντμόντ Ροστάν παρουσιάζεται στο θέατρο Αλκυονίς, με ζωντανή μουσική και τραγούδια, ακροβατώντας ανάμεσα στο χιούμορ και τη συγκίνηση.

Τέλος, το πολυβραβευμένο έργο «Closer» του Πάτρικ Μάρμπερ, που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο από τον Μάικ Νίκολς, γνωρίζοντας παγκόσμια επιτυχία, παρουσιάζεται στο θέατρο Χώρα. Ενα διαχρονικά επίκαιρο close-up στην ανθρώπινη αγωνία για σύνδεση. Στη θεατρική του εκδοχή, οι ηλεκτρισμένοι, καταιγιστικοί διάλογοι, η έντονη χημεία, και οι περισσότερες από μία κορυφώσεις, αφήνουν να αιωρείται η υπόνοια ότι οι πρωταγωνιστές (Μιχάλης Λεβεντογιάννης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Ναταλία Σουίφτ και Σπύρος Σταμούλης) ενεργούν με κίνητρο τον συναισθηματικό πόνο και την αυτοκαταστροφή, παρά τη γνήσια σύνδεση. 

Ρένια ΛουιζίδουΆγιος ΒαλεντίνοςέρωταςΕθνικό Θέατροειδήσεις τώραΜαρία ΝαυπλιώτουΣπύρος Παπαδόπουλος