Σαν Σήμερα|20.10.2022 00:00

Η ανελέητη Σφαγή του Κραγκούγιεβατς: Όταν 2.800 άνθρωποι εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς – Ανάμεσά τους 144 μαθητές

Newsroom

Σφαγή στη σέρβικη πόλη Κραγκούγιεβατς (Kragujevac). Νεκροί 2.300 άνθρωποι κι ανάμεσά τους παιδιά! Κάνοντας να μετρήσεις τα εγκλήματα των Γερμανών Ναζί, κάποτε σταματάς, παίρνεις ανάσα και συνεχίζεις και στο τέλος δεν φθάνει… ποτέ!

Κραγκούγιεβατς: Μια πόλη που το αίμα έρρεε σαν το νερό της βροχής από τα ρείθρα των πεζοδρομίων, πάντα...

Μια πόλη που οι πληγές των πολέμων στο πέτρινο κορμί της ακόμα είναι ορατές. Ρωμαίοι, Οθωμανοί, Αυστριακοί, Γερμανοί Ναζί, όλοι τους άφησαν το λερό ματωμένο χνάρι τους στην πόλη που γεννήθηκε ο αγαπητός στην Ελλάδα ποδοσφαιριστής Πρέντρακ Τζόρτζεβιτς.

Στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Κραγκούγιεβατς θρήνησε το 15% του πληθυσμού του! Και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια μέρα σαν σήμερα άρχισε ανελέητη σφαγή από τους μακελάρηδες των ευρωπαϊκών λαών, Ναζί.

Όταν η μανία των Ούννων καταλάγιασε η πόλη μέτρησε κοντά στους 2.500 νεκρούς! Και το 1999 ήρθαν κι άλλοι Ούννοι, εκείνοι του ΝΑΤΟ· αυτή τη φορά ως ειρηνευτές ισοπέδωσαν την πόλη βομβαρδίζοντάς την. Κι εκεί νεκροί και θρήνος κι αντάρα και ορυμαγδός…

Η Σφαγή του Κραγκούγιεβατς ήταν πράξη αντιποίνων από τους Ναζί για επιθέσεις παρτιζάνων στην περιοχή Gornji Milanovac που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δέκα Γερμανών στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 26.

Όλοι οι άνδρες από 16 μέχρι 60 χρονών!

Μετά μια επιχείρηση σωφρονισμού στα γύρω χωριά, πάνω από 400 άνδρες εκτελέστηκαν και τέσσερα χωριά κάηκαν. Όλοι οι άνδρες του Κραγκούγιεβατς, ηλικίας μεταξύ 16 και 60 ετών, συμπεριλαμβανομένων και μαθητών γυμνασίου, συγκεντρώθηκαν από γερμανικά στρατεύματα και ντόπιους συνεργάτες τους και όσοι επιλέχτηκαν οδηγήθηκαν σε χωράφια έξω από την πόλη, εκτελέστηκαν με βαριά πολυβόλα και τα σώματά τους θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους.

Τα γερμανικά στρατιωτικά αρχεία έχουν καταγράψει ότι 2.300 όμηροι θανατώθηκαν. Μετά τον πόλεμο, οι διογκωμένες εκτιμήσεις έφτασαν τους 7.000 θανάτους, αλλά Γερμανοί και Σέρβοι μελετητές έχουν πλέον συμφωνήσει στον αριθμό των σχεδόν 2.800 νεκρών, συμπεριλαμβανομένων 144 μαθητών γυμνασίου. Εκτός από τους Σέρβους, στα θύματα της σφαγής περιλαμβάνονταν Εβραίοι, Ρομά, Μουσουλμάνοι, Σλαβομακεδόνες, Σλοβένοι

Περισσότεροι από 3.000 κάτοικοι, εκείνοι που προσδιορίστηκαν ως «γνήσιοι εθνικιστές» και «πραγματικοί πατριώτες», αποκλείστηκαν από τους καταλόγους των εκτελέσεων.

Ένας Γερμανός στρατιώτης -λέγεται ότι- πυροβολήθηκε επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στις μαζικές δολοφονίες.

Μια γερμανική έκθεση ανέφερε: «Οι εκτελέσεις στο Κραγκούγεβατς έγιναν, αν και δεν υπήρξαν επιθέσεις σε μέλη της Βέρμαχτ σε αυτή την πόλη, για το λόγο ότι δεν μπορούσαν να βρεθούν αρκετοί όμηροι αλλού»!

Μετά τη σφαγή, η Βέρμαχτ έκανε στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της πόλης. Κι έπειτα από τις απεχθείς μαζικές εκτελέσεις, οι Παρτιζάνοι άλλαξαν τη συμπεριφορά τους απέναντι σε γερμανούς αιχμαλώτους, τους οποίους κακοποιούσαν με βάναυσο τρόπο και - το κυριότερο - χιλιάδες Σέρβοι εντάχτηκαν στις γραμμές των ανταρτών.

«Άκουγες μόνο κλάματα»

Ένας Βρετανός λοχαγός σύνδεσμος των ανταρτικών ομάδων που δρούσαν στη Γιουγκοσλαβία επισκέφτηκε το Κραγκούγεβατς, έγραψε: «Το πρωί και το βράδυ ήταν πάντα ερημιά. Οι γυναίκες ήταν έξω στα χωράφια, και κάθε ανατολή και δύση του ηλίου άκουγες μόνο κλάματα». Οι δυο αξιωματικοί των Γερμανών που ευθύνονταν για τη Σφαγή, συνελήφθησαν μετά το τέλος του πολέμου. Ο ένας αυτοκτόνησε και ο άλλος αν και καταδικάστηκε σε ισόβια κάειρξη αφέθηκε ελεύθερος για λόγους υγείας και έζησε μέχρι το 1971!

Τουλάχιστον 31 ομαδικοί τάφοι ανακαλύφθηκαν στο Κραγκούγιεβατς και τα περίχωρά του μετά τον πόλεμο. Το 1969, ο ιστορικός Jozo Tomasevich έγραψε ότι, παρά τις γερμανικές επίσημες πηγές που ανέφεραν ότι είχαν εκτελεστεί 2.300 όμηροι, τόσο οι Παρτιζάνοι όσο και οι Τσέτνικ (γιουγκοσλάβικο βασιλικό και σερβικό εθνικιστικό κίνημα ανταρτών) συμφώνησαν ότι ο αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου 7.000!

Το Κραγκούγιεβατς είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, η πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Σερβίας από το 1818 μέχρι το 1841 και εκεί, υπογράφηκε το πρώτο σύνταγμα στα Βαλκάνια το 1835. Το όνομα Κραγκούγιεβατς προέρχεται από την παλαιοσερβική λέξη «κράγκουγι», που περιγράφει ένα είδος γερακιού· έτσι Κραγκούγιεβατς σημαίνει «γερακοφωλιά».

μαζική εκτέλεσηειδήσεις τώραΒ' Παγκόσμιος ΠόλεμοςΝαζίΣερβίασφαγήσαν σημερα