Σαν Σήμερα|15.10.2023 00:00

Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Γάλλοι σκοτώνουν μια πολυπόθητη γυναίκα σαν κατάσκοπο για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τις αποτυχίες τους

Newsroom

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται τρία χρόνια. Οι Γάλλοι σκοτώνουν μια πολυπόθητη γυναίκα με την κατηγορία ότι ήταν κατάσκοπος των Γερμανών για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τις αποτυχίες τους.

Το όνομά της: Μάτα Χάρι, συνώνυμο σήμερα της ραδιουργίας και κατασκοπείας· πόσο λάθος! Η διαβόητη Μάτα Χάρι εκτελέστηκε μια μέρα σαν σήμερα, 15 Οκτωβρίου του 1917 με την κατηγορία της κατασκοπείας από τους Γάλλους· όταν το μετάνιωσαν είχαν περάσει χρόνια πολλά…

Η Μάτα Χάρι ήταν μια παγκοσμίου φήμης ολλανδή χορεύτρια μπουρλέσκ, που είχε γεννηθεί τον Αύγουστο του 1876· την κατηγόρησαν ότι είχε οδηγήσει στο θάνατο 50.000 στρατιώτες· δεν αποδείχτηκε ποτέ!

Τα μαλακά κρεβάτια στα ξενοδοχεία πολυτελείας του Παρισιού ήταν τα δικά της πεδία των μαχών, όταν οι στρατιώτες σάπιζαν στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ανώτατοι στρατιωτικοί και επιφανείς πολιτικοί γονάτιζαν στα πόδια της ιπποτικά τιμώντας τη γοητεία των όπλων της· της εμπιστεύτηκαν μυστικά που εκείνη - λέγεται ότι - τα πουλούσε στους Γάλλους, στους Γερμανούς ή σε αυτόν πλήρωνε καλύτερα. «Λατρεύω τους αξιωματικούς, τους αγαπούσα πάντα», είχε πει η Μάτα Χάρι κατά τη διάρκεια της δίκης της το 1917: «Προτιμώ να είμαι ερωμένη ενός φτωχού αξιωματικού παρά ενός πλούσιου τραπεζίτη».

«Να τελειώσω το μπάνιο μου πρώτα...»

Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, η Μάτα Χάρι έκανε μπάνιο τη στιγμή της σύλληψής της και μάλιστα αρνήθηκε να σταματήσει αν δεν τελείωνε· μόνο μετά το λουτρό της θα εμφανιζόταν ενώπιον του λοχαγού Πιέρ Μπουσαρντόν, του ανακριτή του Στρατοδικείου. Με χαλκευμένες κατηγορίες, η Μάτα Χάρι έφτασε μέχρι την καταδικαστική απόφαση με το κεφάλι ψηλά και όλα τα μάτια των ανδρών πάνω της. Στο εκτελεστικό απόσπασμα, η πιο ποθητή κατάσκοπος του κόσμου, έστειλε λάγνα φιλιά στους στρατιώτες που σε λίγο θα την σκότωναν· οκτώ από τους δώδεκα στρατιώτες αστόχησαν!

Η Μαργαρίτα Γερτρούδη Ζελέ, (Μάτα Χάρι στη γλώσσα της Ιάβας σημαίνει μάτι του πρωινού) - γιατί αυτό ήταν το πραγματικό όνομα της Ολλανδοϊαβανέζας χορεύτριας - είχε υποβάλει αίτηση χάριτος στον πρόεδρο Ρεϊμόν Πουανκαρέ, αλλά εκείνος αρνήθηκε να παρέμβει.

Ο αξιωματικός του εκτελεστικού αποσπάσματος ρώτησε τη Μάτα Χάρι, αν ήθελε να της δέσουν τα μάτια. Εκείνη τον κοίταξε λάγνα και έγνεψε ράθυμα: «όχι». Ο αξιωματικός παραπάτησε, λένε, γυρίζοντας προς το εκτελεστικό απόσπασμα και τα μάτια του δεν ήταν καθαρά και άγρια όπως πριν… Η φωνή που έδωσε τα παραγγέλματα ήταν σπασμένη και λίγο πριν από το «πυρ» κόμπιασε και ξεροκατάπιε αρκετές φορές. Όταν χρειάστηκε να ολοκληρώσει το έργο των στρατιωτών, ο αξιωματικός, έβγαλε το πιστόλι του, πλησίασε το κεφάλι της Μάτα Χάρι και διαπίστωσε ότι τον κοιτούσε ακόμα…

Σήμερα, έναν αιώνα και κάτι από το τέλος της Μάτα Χάρι, οι ιστορικοί λένε πως ήταν αθώα. Σύμφωνα με βρετανικά στοιχεία, η θρυλική θεά του αισθησιασμού είχε πράγματι στρατολογηθεί από τον Γερμανό Πρόξενο στο Άμστερνταμ ως κατάσκοπος, ωστόσο, ούτε μία φορά η Μάτα Χάρι δεν διέρρευσε προς τους Γερμανούς πληροφορίες. Αυτοί οι ίδιοι φάκελοι αποκάλυψαν επίσης ότι η Μάτα Χάρι δεν έδωσε ποτέ πλήρη ομολογία και κυρίως βάρυναν για την καταδίκη της παριζιάνικα κουτσομπολιά. Την ίδια στιγμή, το γαλλικό κράτος είχε έναν τρόπο να αποσπάσει την προσοχή από τις αποτυχημένες επιχειρήσεις στο μέτωπο το 1917.

Να κλείσουμε υπενθυμίζοντας ότι η Θεία Γκρέτα Γκάρμπο έχει ενσαρκώσει τη Μάτα Χάρι στο ομώνυμο φιλμ του 1931 με μεγάλη επιτυχία.

εκτέλεσηΑ' Παγκόσμιος Πόλεμοςειδήσεις τώρακατασκοπείασαν σημερα