Σαν Σήμερα|24.02.2024 00:00

Οι Αμερικανοί σκοτώνονται μόνοι τους: ο «βομβαρδισμός» του Λος Άντζελες και τα θύματα από καρδιακά επεισόδια και τροχαία

Newsroom

Τα καρδιακά επεισόδια και τα τροχαία δυστυχήματα σκότωσαν Αμερικανούς πολίτες στο Λος Άντζελες και όχι ο... βομβαρδισμός από τους Ιάπωνες. Ήταν μια μέρα (νύχτα πιο σωστά) σαν σήμερα, 24 προς 25 Φεβρουαρίου του 1942, όταν ήχησε ο συναγερμός, που προκάλεσε τις αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες αεράμυνας να εξαπολύουν έναν καταιγισμό αντιαεροπορικών πυρών στον ουρανό πάνω από το Λος Άντζελες.

Τις ξέφρενες εβδομάδες που ακολούθησαν την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, πολλοί Αμερικανοί ζούσαν με τον φόβο εχθρικών αεροπορικών επιδρομών στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, στις 9 Δεκεμβρίου του 1941, αβάσιμες πληροφορίες για αεροσκάφη που πλησίαζαν την ενδοχώρα είχαν προκαλέσει πανικό στη Νέα Υόρκη. Βόμβες δεν έπεσαν τότε, όμως οι τιμές των μετοχών γκρεμίστηκαν!

Στη Δυτική Ακτή, πιλότοι και στρατιώτες των ραντάρ μπέρδευαν τα ψαροκάικα, τα κούτσουρα κι ακόμη και τις φάλαινες με ιαπωνικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια! Και ενώ η αγωνία και η ένταση κυριαρχούσαν, ήρθε και η δήλωση του υπουργού Πολέμου των ΗΠΑ Χένρι Στίμσον, που προειδοποιούσε ότι «…οι αμερικανικές πόλεις θα πρέπει να είναι έτοιμες να δεχτούν περιστασιακά χτυπήματα από τις εχθρικές δυνάμεις». Λίγες μέρες μετά, στις 23 του Φεβρουαρίου του 1942, ένα ιαπωνικό υποβρύχιο εμφανίστηκε στα ανοιχτά της Σάντα Μπάρμπαρα, στην Καλιφόρνια, και έριξε πάνω από δώδεκα βλήματα σε μια πλατφόρμα πετρελαίου και ένα διυλιστήριο· η επίθεση δεν προκάλεσε θύματα, αλλά ήταν η πρώτη φορά που η ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ βομβαρδιζόταν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και η ένταση έσπασε τα θερμόμετρα!

Ο ουρανός γέμισε με λάμψεις!

Την επόμενη μέρα η ναυτική υπηρεσία πληροφοριών έδωσε εντολή στις μονάδες αεράμυνας στην ακτή της Καλιφόρνια να είναι σε ετοιμότητα για πιθανή ιαπωνική επίθεση. Όλα παρέμειναν ήρεμα για τις επόμενες ώρες, αλλά λίγο μετά τις 02:00 τα ξημερώματα της 25ης Φεβρουαρίου, στρατιωτικά ραντάρ εντόπισαν κάτι που φαινόταν να είναι εχθρικό αεροσκάφος, περίπου 120 μίλια δυτικά του Λος Άντζελες. Ήχησαν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής και τέθηκε σε εφαρμογή συσκότιση σε όλη την πόλη. Μέσα σε λίγα λεπτά, οι στρατιώτες είχαν επανδρώσει αντιαεροπορικά πυροβόλα και άρχισαν να σαρώνουν τον ουρανό με προβολείς. Ήταν λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα όταν ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί. Έπειτα από αναφορές για «άγνωστο αντικείμενο» στους ουρανούς, στρατεύματα στη Σάντα Μόνικα εξαπέλυσαν καταιγισμό αντιαεροπορικών πυρών. Σύντομα, όλα τα παράκτια φυλάκια «απαντούσαν» με ριπές βλημάτων.

«Ισχυροί προβολείς από αμέτρητα φυλάκια έκοβαν σαν με μαχαίρι τον ουρανό», έγραφαν οι «Los Angeles Times», «ενώ οι ριπές των αντιαεροπορικών πυρών ζωγράφιζαν τους ουρανούς με εντυπωσιακές, αν και τρομακτικές, πορτοκαλί εκρήξεις». Χάος επικράτησε τα επόμενα λεπτά. Ήταν φανερό ότι το Λος Άντζελες δεχόταν επίθεση, ωστόσο πολλοί από αυτούς που κοίταζαν προς τον ουρανό δεν έβλεπαν τίποτα παρά μόνο καπνούς και λάμψεις. Και μετά, η φαντασία προσπέρασε την πραγματικότητα: αναφορές κατέφθαναν από όλη την πόλη, που περιέγραφαν ιαπωνικά αεροσκάφη να πετούν σε σχηματισμούς και βόμβες που έπεφταν και πίσω τους αλεξιπτωτιστές να πατάνε στη γη! Υπήρχε ακόμη και η μαρτυρία ότι ένα ιαπωνικό αεροπλάνο προσγειώθηκε στους δρόμους του Χόλιγουντ!

Πάνω από 1500 ρουκέτες...

Το μπαράζ αντιαεροπορικών πυρών και ανυπόστατων φημών συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί. Έως τότε περισσότερες από 1500 αντιαεροπορικές ρουκέτες είχαν εκτοξευτεί στον ουρανό του Λος Άντζελες. Κι όταν ήρθε το φως της μέρας, οι αμερικανικές στρατιωτικές Αρχές έκαναν μια σοβαρή ανακάλυψη: δεν είχε γίνει καμιά εχθρική επίθεση! Και κατά ειρωνικό τρόπο, οι ζημιές που είχαν προκληθεί κατά τη διάρκεια της «μάχης» προήλθαν από φίλια πυρά: αντιαεροπορικά θραύσματα βλημάτων έπεσαν σαν βροχή σε όλη την πόλη και έσπασαν τζάμια και «τραυμάτισαν» κτίρια. Επίσης: τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα καρδιακών προσβολών και τροχαίων δυστυχημάτων! Τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης εξέδωσαν αντιφατικές αναφορές σχετικά με αυτό που αργότερα έγινε γνωστό ως «Μάχη του Λος Άντζελες».

Τι προκάλεσε τον βομβαρδισμό στον ουρανό Λος Άντζελες; Ο ιαπωνικός στρατός ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε είχε πετάξει αεροσκάφος του πάνω από την πόλη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου… Οι θεωρίες συνωμοσίας θέριεψαν: διαστημόπλοιο εξωγήινων! Και- σχεδόν- όλοι το πίστεψαν! Και 40 χρόνια μετά, το 1983, το Γραφείο Ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας περιέγραψε τα γεγονότα της «αεροπορικής επιδρομής» του Λος Άντζελες και ανέφερε ότι τότε είχαν απογειωθεί μετεωρολογικά μπαλόνια για να καταγράψουν τους ανέμους. Τα φώτα τους και το ασημί τους χρώμα θα μπορούσαν να ήταν αυτό που προκάλεσε τον συναγερμό! Το… Χόλιγουντ, η μήτρα της παγκόσμιας φαντασίας, είχε γεννήσει και μια αεροπορική επιδρομή...

βομβαρδισμόςΙαπωνίαΗΠΑΛος Άντζελεςειδήσεις τώραΒ' Παγκόσμιος Πόλεμοςσαν σημερα