Travel|16.10.2021 11:35

Ό,τι πρέπει για Χριστούγεννα: To ελληνικό χωριό «πνιγμένο» στα έλατα που μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι

Newsroom

Για όσους έχουν γνώση των κορυφαίων φθινοπωρινών και χειμερινών προορισμών της Ελλάδας, στο άκουσμα και μόνο της Ελάτης Τρικάλων νιώθουν δέος και μια βαθιά επιθυμία για εκδρομή. Η Ελάτη, το πιο τουριστικό χωριό της Θεσσαλίας είναι προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου, κάθε ταξιδιώτη, κάθε παρέα και κάθε γούστο. Πρόκειται για ένα χωριό κυριολεκτικά «πνιγμένο» στα έλατα, σε θέση – κλειδί, μια ανάσα μακριά από την πόλη των Τρικάλων.

Πώς θα φτάσεις στην πανέμορφη Ελάτη

Η Ελάτη βρίσκεται 32 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Τρικάλων και η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη μας και ο δρόμος είναι μεγάλος και χωρίς ιδιαίτερα δύσκολες στροφές.

Απέχει από την Αθήνα περίπου 360 χιλιόμετρα, κάτι περισσότερο από τέσσερις ώρες δηλαδή, ωστόσο η διαδρομή είναι υπέροχη και αποτελεί από μόνη της εμπειρία που μένει αξέχαστη.

Το χωριό είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στην καταπράσινη πλαγιά του Κόζιακα, στο νότιο κομμάτι της Πίνδου. Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά και όμορφα μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας, με ψηλά δέντρα, όμορφες βουνοκορφές, πηγές και γραφικές πλατείες.

Τι θα δεις στο χωριό

Εκτός από το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου που βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά από την Ελάτη, το χωριό προσφέρει καταπληκτικές εμπειρίες και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και πριν πέσουν τα πρώτα χιόνια στις κορυφές.

Αν δεν αγαπάς την πεζοπορία και προτιμάς την ξεκούραση, μπορείς να εξερευνήσεις το δάσος με αυτοκίνητο, μηχανή ή ακόμα και ποδήλατο. Σε πολύ κοντινή απόσταση, υπάρχουν και αναρριχητικές ομάδες, αν είσαι της δράσης και της περιπέτειας.

Με τη διαμονή σου σε έναν από τους υπέροχους, cozy και συνάμα γραφικούς ξενώνες, θα έχεις τη δυνατότητα να εξερευνήσεις όλα τα μονοπάτια που χαρίζουν τέλειους περιπάτους σε κατάφυτα μέρη. Η πλατεία του χωριού με τα καφενεδάκια, τα cafe, τα εστιατόρια και τα μαγαζάκια είναι ό,τι πρέπει για βόλτα, χαλάρωση και ραστώνη από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Όπως είπαμε και παραπάνω, άλλωστε, η Ελάτη δεν ηρεμεί ποτέ, από τον χειμώνα έως το καλοκαίρι έχει τουρισμό, όμως είναι τόσο χαλαρωτική και γραφική που δεν χάνει ποτέ τη μοναδική αίσθηση παράδοσης.

Και από γεύσεις;

Σε όλα τα ταβερνάκια της Ελάτης θα βρεις εξαιρετικό φαγητό, ψητά, μαγειρευτά μαμάς και μεζέδες που συνοδεύουν το ξακουστό τσίπουρο. Μην φύγεις από τα Τρίκαλα χωρίς να δοκιμάσεις ντόπιο αγριογούρουνο με μανιτάρια! Οι τιμές είναι καλές και το μέγεθος της μερίδας θα σε ξαφνιάσει ευχάριστα.

Αν μέχρι τώρα δεν έχεις επισκεφτεί την Ελάτη, έχεις χάσει ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη της Ελλάδας. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Προσπάθησε να της αφιερώσεις περισσότερες από τρείς ημέρες, γιατί θα τις χρειαστείς σίγουρα.

Τώρα ξέρεις σε ποιο παραμυθένιο μέρος της Ελλάδας πρέπει να περάσεις την επόμενη άδειά σου – ιδίως αν πέφτει στην καρδιά του χειμώνα…

ΤρίκαλαΕλάτηχριστουγεννιάτικοι προορισμοί