Travel|12.03.2022 07:30

Εξόρμηση στην πανέμορφη Στενή: Το καταπράσινο χωριό που κέρδισε τον τίτλο της «Αράχωβας της Εύβοιας»

Newsroom

Από τις ημέρες της καραντίνας και μετά, πολλοί Αθηναίοι βρήκαν διέξοδο στις πεζοπορίες, με τις αναζητήσεις για αντίστοιχες ομάδες στο διαδίκτυο να παίρνουν φωτιά κυρίως κατά τους ανοιξιάτικους μήνες, λίγο πριν το Πάσχα.

Φαίνεται πως η απομόνωση μας έκανε να θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά στη φύση, αλλά και να ανακαλύψουμε δραστηριότητες που δεν θα περιορίζονται στους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού ή ενός μαγαζιού.

Όπως φαίνεται, το σπορ της πεζοπορίας καλά κρατεί, με τις πεζοπορικές ομάδες της Αττικής -ειδικά τώρα που μπαίνει η άνοιξη- να ανασυντάσσονται και να δημιουργούν υπέροχες μονοήμερες ή και πολυήμερες εξορμήσεις σε κάθε σημείο της Ελλάδας.

Αν βρίσκεσαι σε σκέψεις και νιώθεις πως θα ήθελες να κάνεις κι εσύ χόμπι σου την πεζοπορία, υπάρχει ένας κοντινός προορισμός που διαθέτει όλα όσα χρειάζεται μία διαδρομή, για να θεωρηθεί ιδανική για πεζοπορία. Ωραίοι, μεγάλοι και ασφαλείς δρόμοι, ενδιαφέρουσες διαδρομές και πανέμορφα φυσικά τοπία, όλα μια ανάσα μακριά από την πρωτεύουσα.

Έτοιμοι για Στενή Ευβοίας;

Η Στενή είναι ένα καταπράσινο, πανέμορφο χωριό που θεωρείται εξαιρετικό για χαλαρές βόλτες με φίλους ή για πεζοπορία με αρκετά μεγάλο βαθμό δυσκολίας.
Το χωριό απέχει μόλις 107 χιλιόμετρα από την Αθήνα και βρίσκεται σκαρφαλωμένο στα 450 μέτρα της πλαγιάς του Δίρφυ. Πρόκειται για ένα από τα πιο γραφικά και δημοφιλή χωριά της Εύβοιας, πνιγμένο στο δάση, με ρυάκια και γραφικές βρυσούλες να συμπληρώνουν το ήδη μαγευτικό τοπίο.

Τι θα δεις στην όμορφη Στενή

Το σημείο αναφοράς του χωριού, αλλά και ο τόπος συνάντησης ντόπιων και παραθεριστών, ήταν είναι και θα είναι η πλακόστρωτη πλατεία με τα θεόρατα πλατάνια και τη βρυσούλα σήμα-κατατεθέν της. Στην πλατεία βρίσκονται μαζεμένα όλα τα καφενεδάκια και τα ταβερνάκια του χωριού, με την ίδια να είναι γεμάτη κόσμο χειμώνα – καλοκαίρι τα Σαββατοκύριακα, ανεξαρτήτως θερμοκρασίας.

Στο σημείο εκείνο βρίσκεται και η αφετηρία για κάποια από τα πεζοπορικά μονοπάτια του χωριού.

Πεζοπορία για αρχάριους

Οι αρχάριοι ή όσοι επιθυμούν να απολαύσουν πιο χαλαρές διαδρομές, αξίζει να προτιμήσουν να ανακαλύψουν τα στενά πλακόστρωτα του χωριού. Κάπως έτσι, θα παρατηρήσει κανείς σπιθαμή προς σπιθαμή το χωριό και θα γεμίσει εικόνες από ανθισμένες αυλές. Κάτι λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά από τη Στενή, βρίσκεται ένα μέρος που λέγεται πως έχει αφιερωθεί στον Θεό Απόλλωνα. Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι ιδανική για μία χαλαρή βόλτα μέτριας απόστασης.

Πεζοπορία για προχωρημένους

Ο δρόμος προς την Αγία Κυριακή είναι ιδανικός για όσους αγαπούν τις μεγάλες διαδρομές και τη περιπέτεια, με το σπηλαιοεκκλησάκι της να αποτελεί ένα από τα μέρη που όχι απλά αξίζει, μα επιβάλλεται να δεις στην Εύβοια.

Περίπου 6 χιλιόμετρα μακριά από την Στενή, στο Αυλωνάρι, βρίσκεται ο Ενετικός Πύργος, διαδρομή την οποία λατρεύουν οι πεζοπορικές ομάδες.

Το καλύτερο σημείο όμως, για πεζοπορία, είναι αδιαμφισβήτητα το αισθητικό δάσος της Στενής, ένα δάσος μέσα στον Δίρφυ γεμάτο πεύκα, καστανιές, αγριολούλουδα και πολλές πηγές με τρεχούμενα νερά, το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura.

Το μόνο βέβαιο; Το χωριό αυτό δεν θα το χορταίνεις με τίποτα…

Στενή Ευβοίαςειδήσεις τώραΕύβοια