Τηλεόραση|03.05.2022 07:35

Ποιος θέλει να γίνει Εκατομμυριούχος; Ουδείς! Το παιχνίδι θρύλος γύρισε και μας απογοητεύει – Μέτριος παρουσιαστής, άστοχες ερωτήσεις

Νίκος Τζιανίδης

Από το 2010, που το τηλεπαιχνίδι «Ποιος Θέλει να γίνει Εκατομμυριούχος» επιλέχθηκε ως το πιο αγαπημένο στα 20 χρόνια ζωής του Mega, έχουν χυθεί στο σκοτάδι της ελληνικής τηλεόρασης 12 χρόνοι στείροι κι άκαρποι… Από τον Σπύρο Παπαδόπουλο στον Θοδωρή Αθερίδη χάθηκαν τα εκατομμύρια, αλλά και η λάμψη του παιχνιδιού.

Το Mega, τότε, έδινε στον απόλυτο νικητή 50 εκατομμύρια δραχμές κι όταν ήρθε το ευρώ και ο «Εκατομμυριούχος» κατηφόρισε στον Alpha, με παρουσιαστή τον Θοδωρή Αθερίδη, στο ταβάνι των ερωτήσεων βρισκόταν το ποσό των 250.000 ευρώ… Τα χρόνια, λοιπόν, έφυγαν κι ο δημοφιλής «Εκατομμυριούχος» επέστρεψε, κουρασμένος, γερασμένος, λιγότερο σοφός και ακόμα λιγότερο ανοιχτοχέρης.

Οι ερωτήσεις του, «ελαφρές» με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό, οι πρώτοι παίκτες πολλά λόγια κι από ουσία τίποτα. Και οι απαντήσεις στις ερωτήσεις; Μμμμ… συζητήσιμες!

Είδαμε κάποια από τα πρώτα επεισόδια της πρώτης εβδομάδας. Θλίψη! Γεράσαμε και γκρινιάζουμε; Μπορεί! Θλίψη όμως, για τον παρουσιαστή, για κάποιους παίκτες και κυρίως για κάποιες ερωτήσεις! Η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, λένε, κι εδώ αρχίσαμε με συννεφιά. Πάμε στις ερωτήσεις που μας «χάλασαν»:

Η ερώτηση πριν από το πρώτο «μαξιλαράκι» ήταν σε ποιο άθλημα διακρίθηκε ο Γιουσέιν Μπολτ και οι πιθανές απαντήσεις ήταν: Α: Σφαιροβολία, Β: Μαραθώνιος, Γ: Σπριντ και Δ: Επί Κοντώ. Το σπριντ δεν είναι άθλημα, κύριοι, είναι αγώνισμα. Όπως αγώνισμα είναι και το Επί Κοντώ και ο Μαραθώνιος, όλα του ίδιου αθλήματος, του στίβου. Άθλημα, λοιπόν, είναι ο στίβος που συμπεριλαμβάνει αγωνίσματα όπως τα σπριντ. Ψιλά γράμματα, θα μας πείτε!

Ας αφήσουμε τα σπριντ για τον Μπολτ, μια ερώτηση που στη διατύπωσή της - ας πούμε - ήταν λάθος κι ας πεταχτούμε μέχρι την Αυστραλία… Η ερώτηση ήταν: «Τι δεν είναι αλήθεια για τα κοάλα: Α: Έχουν μάρσιπο, Β: Γεννάνε κάθε 12 χρόνια, Γ: Τρώνε μόνο φύλλα μπαμπόυ και Δ: Έχουν δακτυλικά αποτυπώματα. Ο παίκτης το σκέφτηκε αρκετά και απάντησε το «Γ»: Τα κοάλα τρώνε μόνο φύλλα ευκαλύπτου και όχι μπαμπού, συνεπώς δεν ήταν αλήθεια για τα συμπαθή μαρσιποφόρα της Αυστραλίας, όμως… Γιατί να μην απαντήσει ο παίκτης το «Β: Γεννάνε κάθε 12 χρόνια». Τα κοάλα, στην πραγματικότητα, γεννούν κάθε χρόνο επί 12 χρόνια! Τα κοάλα ζουν από 13 έως 18 χρόνια, οπότε θα γεννούσαν μια φορά στα γεράματά τους και τέλος; Τότε θα βλέπαμε τα κοάλα σε γκραβούρες, όπως το πουλί ντόντο… Όλα στο πόδι. Προχειρογραμμένες οι ερωτήσεις: Αντί «γεννάνε» το πιο δόκιμο θα ήταν γεννούν (ίσως;)… Και οι απαντήσεις άστοχες! Ποιο ζώο του πλανήτη γεννά κάθε 12 χρόνια;

Κι ας πάμε και πιο κάτω: Γενικά ο παρουσιαστής Γρηγόρης Αρναούτογλου δείχνει έξω από τα νερά του. ανεπαρκής και άνευρος: Στα ελαφρά παιχνιδάκια στιλ Money Drop, ριάλιτι όπως Φάρμα (παλιά), Nomads και talent show όπως Ελλάδα Έχεις Ταλέντο, αλλά και συνεντέυξεις – ξεπέτες α λα Μαστοράκη: The 2night Show, εκεί ναι, είναι ασυναγώνιστος!

Επίσης η αμφίεση Πασχαλιάτικα με τη μαύρη γραβάτα και το σκούρο κοστούμι, παρέπεμπε σε άλλα επαγγέλματα κι όχι σε τηλεπαρουσιαστή… Μικρό το κακό, ας είναι! Το «Ποιος θέλει να γίνει Εκατομμυριούχος», όμως είναι ένα παιχνίδι που έγινε διάσημο παγκοσμίως γιατί δοκιμάζει γνώσεις και δεν είναι ριάλιτι!

Στον ΑΝΤ1 μάλλον δασκαλεύουν τους παίκτες να λένε πολλά, να εξωτερικεύουν τη σκέψη τους με πολυλογία που κουράζει, κάτι που παραπέμπει σε ριάλιτι… Κι ο παρουσιαστής, από την άλλη, οφείλει να δείχνει πως έχει γνώσεις κι ας μην ξέρει πού πέφτει ο Λευκός Πύργος, που λέει ο λόγος… Στον «Εκατομμυριούχο» του AΝΤ1, η γνώση δεν είναι ο πρωταγωνιστής, για την ώρα είναι οι προχειρότητα κι επιδερμικότητα. Ελληνικά ελαττώψματα...

Επίσης, (και) στην τωρινή ελληνική εκδοχή όσο κι αν κοπιάσεις, εκατομμυριούχος δεν θα γίνεις γιατί το πλαφόν κέρδους είναι 100.000 ευρώ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η σωστή απάντηση της τελευταίας ερώτησης αποφέρει ένα εκατομμύριο λίρες στον νικητή και στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα εκατομμύριο δολάρια! Συνεπώς από τον τίτλο του και μόνο στην Ελλάδα ο «Εκατομμυριούχος» είναι… κάλπικος.

Και κάτι ακόμα: λένε οι ανατολίτες πώς όσο προσπαθείς να φτιάξεις το καλό - καλύτερο, στο τέλος το χαλάς. Όσο ταξιδεύει στην ελληνική τηλεοπτική θάλασσα ο «Εκατομμυριούχος», τόσο μπάζει το σκαρί του και φθίνει. Φτωχαίνει!

Και μιας και γράφουμε για παιχνίδι γνώσεων, να κι ένα απόφθεγμα του σοφού Πιττακού του εκ Μυτιλήνης: «Καιρόν γνώθι», είχε πει, που σήμαινε, να γνωρίζεις τι γίνεται στην εποχή σου. Και στον ΑΝΤ1 δεν γνωρίζουν, ούτε πως το παιχνίδι κάηκε από τις ξηρασίες της γνώσης, ούτε πως ο παρουσιαστής που επέλεξαν, έχει βγει από την «Πρίζα» εδώ και καιρό κι έχει αποφορτιστεί μεταξύ ριάλιτι και ελαφρού καλαμπουριού… Και τελικά, όποιος δεν ξέρει και δεν ξέρει πως δεν ξέρει να τον αποφεύγετε…

Ελληνική τηλεόρασηΓρηγόρης ΑρναούτογλουΠοιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχοςΑΝΤ1ειδήσεις τώρα