Τηλεόραση|25.09.2022 20:27

Mάχη των βρετανικών MME με το Μπάκιγχαμ: Ο έλεγχος των πλάνων από την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ και το δικαίωμα βέτο

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Βασίλισσα Ελισάβετ: Η Βρετανία είπε το τελευταίο «αντίο» (AP Photo)
Βασίλισσα Ελισάβετ: Η Βρετανία είπε το τελευταίο «αντίο» (AP Photo)
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Τα βρετανικά τηλεοπτικά κανάλια βρίσκονται σε μάχη με το Παλάτι για το ποιος ελέγχει το ιστορικό αρχείο των εκδηλώσεων μνήμης της βασίλισσας Ελισάβετ Β', αφού τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επέμειναν ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς μπορούν να διατηρήσουν μόνο μια ώρα υλικού για μελλοντική χρήση.

Προθεσμία μέχρι αύριο

Το BBC, το ITV και το Sky News έλαβαν προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα για να δημιουργήσουν μια 60λεπτη συλλογή από αποσπάσματα που θα ήθελαν να κρατήσουν από τις τελετουργικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των 10 ημερών πένθους για τη βασίλισσα. Ο βασιλικός οίκος θα εξετάσει στη συνέχεια αν θα ασκήσει βέτο σε τυχόν προτεινόμενες προσθήκες.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, η συντριπτική πλειονότητα των υπόλοιπων βίντεο από τελετουργικές εκδηλώσεις θα αποσυρθεί στη συνέχεια από την κυκλοφορία. Οποιοδήποτε ειδησεογραφικό πρακτορείο επιθυμεί να χρησιμοποιήσει μη εγκεκριμένα κομμάτια υλικού θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στη βασιλική οικογένεια κατά περίπτωση, ακόμη και για υλικό που έχει ήδη μεταδοθεί σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

«Είναι εντελώς παράλογο και δεν έχει νόημα», δήλωσε ένας δημοσιογράφος με γνώση των διαπραγματεύσεων. «Είμαστε εξοργισμένοι που προσπαθούν να περιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να ξαναζήσουν ζοφερά αλλά σημαντικά ιστορικά γεγονότα».

Οι διαπραγματεύσεις ρίχνουν περαιτέρω φως στον τρόπο με τον οποίο η βασιλική οικογένεια έχει διαμορφώσει την ειδησεογραφική κάλυψη του θανάτου της βασίλισσας. Ο πρώην αρχισυντάκτης του ITN, Stewart Purvis, δήλωσε ότι η πολιτική αυτή ισοδυναμεί με αυτολογοκρισία. Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Ασφυκτικός έλεγχος

Κατά το παρελθόν, έχει αποκαλυφθεί ότι το παλάτι έθεσε βέτο σε αρκετά αποσπάσματα από τις επιμνημόσυνες ακολουθίες της βασίλισσας και απαγόρευσε την επαναχρησιμοποίησή τους σε ειδησεογραφικά ρεπορτάζ και αποσπάσματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το βασιλικό προσωπικό είχε μια ομάδα WhatsApp, στην οποία συμμετείχαν ανώτερα στελέχη από το BBC, το ITV και το Sky News, την οποία χρησιμοποιούσαν για να ελέγχουν ποιο υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Ένα μέλος του βασιλικού οίκου έστελνε ένα μήνυμα κάθε πέντε λεπτά είτε εγκρίνοντας είτε απορρίπτοντας τη χρήση του προηγούμενου μπλοκ βίντεο.

Υπήρξε απρόθυμη αποδοχή αυτής της προσέγγισης μεταξύ των βρετανικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων, ιδίως όταν το παλάτι πρότεινε ότι τα πλάνα εισέβαλαν στην προσωπική θλίψη των βασιλικών. Αλλά τώρα η μάχη έχει μετατοπιστεί στο ποιος ελέγχει την ιστορική αφήγηση του θανάτου της βασίλισσας.

Ένα ιδιαίτερο σημείο διαφωνίας είναι ο ισχυρισμός του παλατιού ότι έχει δικαίωμα βέτο στη χρήση υλικού από το συμβούλιο ενθρόνισης του βασιλιά Καρόλου Γ'. Πρόκειται για τη μακρά εκδήλωση κατά την οποία ο νέος μονάρχης ανακηρύχθηκε επίσημα σε μια τηλεοπτική τελετή στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι πολιτικοί, υπό την εποπτεία της Penny Mordaunt.

Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς ενημερώθηκαν ότι επιτρέπεται να διατηρήσουν το πολύ 12 λεπτά υλικού από αυτή τη σημαντική περίσταση. Τα μεγαλύτερα αποσπάσματα θα πρέπει να είναι εγκεκριμένα από τον βασιλικό οίκο.

Θέλουν να «σβήσουν» τις γκάφες του Κάρολου;

Η ανησυχία είναι ότι το βασιλικό βέτο θα χρησιμοποιηθεί για να διαγραφούν ήπια ενοχλητικές στιγμές από το ιστορικό αρχείο. Κάποια στιγμή ο βασιλιάς εθεάθη να ενοχλείται από την παρουσία ενός στυλό στο τραπέζι του συμβουλίου προσχώρησης.

Ο Purvis δήλωσε στο LBC ότι είχε ανησυχίες ότι η βασιλική οικογένεια είχε διεκδικήσει τη δυνατότητα να αποσύρει εκ των υστέρων πλάνα από την κυκλοφορία. «Από τη στιγμή που έχει μεταδοθεί, από τη στιγμή που έχουμε καταγράψει στα δικά μας σπίτια και στα δικά μας βιντεοκάμερες και ξαφνικά μας λένε ότι ορισμένες σκηνές δεν συνέβησαν, δεν μπορούμε να τις ξαναδείξουμε και αυτό είναι απλά μη ρεαλιστικό», είπε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανίαειδήσεις τώραΜΜΕΒασιλιάς ΚάρολοςΒασίλισσα Ελισάβετ