Viral|11.04.2024 11:20

Oatzempic: Ένα ρόφημα με βρώμη έχει κατακλύσει το TikTok και υπόσχεται απώλεια βάρους - Τι ισχύει όμως

Newsroom

Την ώρα που το Ozempic, το φάρμακο για τους διαβητικούς, έχει κατακλύσει το Χόλιγουντ λόγω των ιδιοτήτων του να χάνει βάρος ο λήπτης του, στο TikTok έχει γίνει trend μια συνταγή με βρώμη που υποτίθεται πως είναι μια φυσική συνταγή για την απώλεια βάρους. Μάλιστα έχει πάρει το όνομα Oatzempic.

Τι είναι το Oatzempic

Όπως αναφέρουν οι TikToker που κάνουν αυτό το trend, το Οatzempic είναι ένα ρόφημα με βάση τη βρώμη, που αποτελείται από μισό φλιτζάνι βρώμης, ένα φλιτζάνι νερό, χυμό από μισό λάιμ και μια πρέζα κανέλας. Οι άνθρωποι στο διαδίκτυο λαμβάνουν μέρος σε αυτό που αναφέρεται ως «30 μέρες Oatzempic Challenge», όπου καταναλώνουν το ρόφημα καθημερινά για ένα μήνα για να δουν αν βοηθάει στην απώλεια βάρους.

Όπως αναφέρει η Independent, όπως και το Ozempic που απευθύνεται στα άτομα με διαβήτη, η βρώμη συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η κατανάλωση βρώμης ή πλιγούρι βρώμης μπορεί να είναι πολύ χορταστική λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.

«Τις πρώτες δύο ημέρες, θα αισθάνεστε εξαιρετικά χορτάτοι και αυτό θα περιορίσει την πείνα σας», υποστήριξε ο χρήστης του TikTok @fred_ddy92 σε βίντεο. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι το ποτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο γεύματος αν και μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι. Ανέφερε επίσης ότι δεν πρέπει να βασίζεται κανενός μόνο στο ποτό για να δει αποτελέσματα, αλλά το ισορροπεί με «νηστεία και γυμναστική κάθε μέρα».

Σύμφωνα με μια έκθεση του Today σχετικά με την τάση του Οatzempic, το ρόφημα έχει συνολικά περίπου 140 θερμίδες, λιγότερες δηλαδή από ένα κανονικό γεύμα, του οποίου οι θερμίδες είναι από 200 έως 700 ανάλογα με το τι θα φάει κανείς και ποια ώρα της ημέρας.

Η σκληρή αλήθεια

«Η κατανάλωση Οatzempic ως υποκατάστατο γεύματος οδηγεί σε έλλειμμα θερμίδων και μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους», δήλωσε στο Today η Natalie Rizzo, διαιτολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, η ειδικός πρόσθεσε ότι «η δραστική μείωση των θερμίδων συχνά προκαλεί ακραία πείνα και υπερφαγία, η οποία μπορεί να εμποδίσει τις προσπάθειες απώλειας βάρους» και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα «θαυματουργό ποτό ή τρόφιμο» που μπορεί να προκαλέσει «μαγικά» απώλεια βάρους σε έναν άνθρωπο.

«Όσο ελκυστική και αν ακούγεται η γρήγορη απώλεια βάρους, κανένα θαυματουργό ποτό ή φαγητό δεν μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε με μαγικό τρόπο κιλά. Η απώλεια βάρους έγκειται σε μικρές αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση με την πάροδο του χρόνου», τόνισε η διατροφολόγος.

Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι ενώ συνιστά την κατανάλωση βρώμης για τις φυτικές ίνες, την πρωτεΐνη και τα οφέλη των χαμηλότερων επιπέδων χοληστερόλης, δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη απόδειξη ότι θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

«Αντί να αναμειγνύετε τη βρώμη με νερό και χυμό λάιμ, φτιάξτε ένα πλούσιο μπολ με βρώμη και απολαύστε το φαγητό σας τρώγοντας!», συμβουλεύει.

ειδήσεις τώραβρώμηTikTokαπώλεια βάρους