Καιρός|11.03.2026 08:00

Μαρουσάκης: Άνοδος της θερμοκρασίας με κατά τόπους συννεφιά και ασθενείς βροχές

Newsroom

Ο καιρός παραμένει στο ίδιο μοτίβο χωρίς αξιόλογες διακυμάνσεις και τις επόμενες ημέρες με κυριότερο χαρακτηριστικό κάποιες αυξομειώσεις του βοριά μέσα στο Αιγαίο σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη

Μια νεφική μάζα αναμένεται σήμερα να κινηθεί από τα νότια προς τα βοριοανατολικά τμήματα της χώρας μας, σύννεφα τα οποία εντοπίζονται κυρίως στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα. Θα δημιουργηθεί επομένως, ένα πιο συννεφιασμένο σκηνικό κυρίως προς τα ανατολικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας.

Δεν αποκλείεται αυτή η νεφική μάζα να αφήσει στο πέρασμά της λίγες ασθενείς, τοπικές βροχές προς την περιοχή της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Πρόκειται για την πρώτη μικροδαταραχή στον καιρό που μας έρχεται μετά από αρκετές ημέρες, και μάλιστα από τα νότια προς τα βόρια τμήματα της χώρας μας.

Ο καιρός σήμερα

Πλέον μπαίνουμε στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, ολοένα και πιο βαθιά στην άνοιξη, με τη μέρα να μεγαλώνει και με τις συννεφιές και κατά τόπους ασθενείς βροχές να δίνουν έναν τόνο πιο φθινοπωρινό για τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας όπως: η νότια πελοπόννησος, η περιοχή της Κρήτης, των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και του ανατολικού Αιγαίου.

Στην υπόλοιπη χώρα η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει. Καθώς πλησιάζει η άνοιξη αρχίζει να κερδίζει έδαφος και το φαινόμενο της θερμικής αστάθειας: ανεβαίνει η θερμοκρασία κοντά στο μεσημέρι με απόγευμα αρκετούς βαθμούς σε σχέση με νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να σχηματίζονται σύννεφα στα βουνά του ηπειρωτικού κορμού «αφήνοντας» στο πέρασμά τους κάποιες μπόρες.

Παρά το ιδιαίτερο δροσερό πρωινό, εντυπωσιακή άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται για σήμερα μέχρι αργά το μεσημέρι καθώς από μονοψήφιες θερμοκρασιακές τιμές, από τους 7 βαθμούς κελσίου, φτάνουμε αργά το μεσημέρι στους 18-20 βαθμούς κελσίου για πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα της επικράτειας.

Στην Αττική η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει και σήμερα ενώ θα έχουμε και κάποια περάσματα από λίγες αραιές συννεφιές: σύννεφα πολύ ψηλά μέσα στην ατμόσφαιρα, σε πολύ μεγάλα ύψη, νεφικά συστήματα που αποτελούνται από παγοκρυστάλλους. Τα νεφικά αυτά συστήματα δεν μπορούν συνεπώς να «δώσουν« τίποτε άλλο από ένα «παιχνίδι» με την ηλιακή ακτινοβολία. Στο πεδίο των ανέμων: βοριαδάκι με μέτριες εντάσεις και ο υδράργυρος αργά το μεσημέρι φτάνει τους 18 βαθμούς κελσίου.

Η ηλειοφάνεια θα κυριαρχήσει και στη Θεσσαλονίκη τις αμέσως επόμενες ώρες με ένα πέρασμα από λίγες αραιές συννεφιές. Θα πνέουν άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων. Θα ξεκινήσει έτσι ένα βοριαδάκι στα 3-4 μποφόρ, και αργότερα θα το γυρίσει σε θαλάσσια άυρα: καθώς θα αρχίσει να ζεσταίνεται η επιφάνεια του εδάφους και να δημιουργέιται διαφορά με την επιφάνεια της θάλασσας ο αέρας θα αρχίσει να κατευθύνεται με ασθενείς και μέτριες εντάσεις από τη θάλασσα προς την ξηρά: αυτό είναι το φαινόμενο της θαλάσσιας αύρας και το βλέπουμε πιο έντονα τους καλοκαιρινούς μήνες γιατί βλέπουμε γιατί δραστηριοποιείται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσου τους 16-17 βαθμούς κελσίου.

Κλέαρχος Μαρουσάκηςειδήσεις τώρακαιρός