Οικονομία|03.04.2023 20:47

«Καλάθι του Πάσχα»: Κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη - Τα προϊόντα που περιλαμβάνει και οι τιμές τους

Newsroom

Πρεμιέρα κάνει, την ερχόμενη Τετάρτη (05/04) στα σούπερ μάρκετ το «Καλάθι του Πάσχα». Τα προϊόντα που θα περιλαμβάνει είναι αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά.

Το «Καλάθι του Πάσχα» θα είναι στην ίδια λογική με το «καλάθι στης Σαρακοστής» και επιδιώκει να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών, που καλούνται, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ακρίβειας, να βρουν οικονομικές λύσεις για το τραπέζι της Ανάστασης και του Πάσχα. Το «Καλάθι του Πάσχα» θα είναι σε ισχύ έως και το Μεγάλο Σάββατο (15/4).

Το περιθώριο κέρδους στα είδη του «Καλαθιού του Πάσχα» δε θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από εκείνο του διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου του 2021. Όπως είναι λογικό, ο «πρωταγωνιστής» του γιορτινού τραπεζιού είναι ο πασχαλινός οβελίας. Σε συνεννόηση με τους φορείς της αγοράς το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές.

Σε υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι οι τιμές

Το αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και οι ελλείψεις στις ευρωπαϊκές αγορές που οδήγησαν φέτος σε αύξηση των εξαγωγών ελληνικών αμνοεριφίων, αναμένεται να οδηγήσουν τις τιμές σε υψηλότερα από πέρυσι επίπεδα. Ωστόσο, η πλευρά των κτηνοτρόφων επισημαίνει ότι αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα.

Δεν αποκλείεται φέτος οι τιμές στα αμνοερίφια να αγγίξουν τα 13 με 14 ευρώ. Η μάχη των τιμών θα δοθεί μεταξύ των κρεοπωλείων της γειτονιάς και των σούπερ μάρκετ ενώ παραδοσιακά η Βαρβάκειος αγορά θα είναι το καταφύγιο των καταναλωτών για πιο προσιτές τιμές.

Παρά τη μείωση των τιμών στην ενέργεια, πάντως, εξακολουθούν να αυξάνονται οι τιμές των τροφίμων, προκαλώντας πονοκέφαλο στους καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ευρωζώνη, ο Μάρτιος έκλεισε με πληθωρισμό τροφίμων 15,4% (από 13,7% τον Φεβρουάριο) ενώ στην Ελλάδα συγκρατήθηκε στο 11,8% από 12,2% τον Φεβρουάριο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

υπουργείο ΑνάπτυξηςΠάσχααρνίειδήσεις τώρακαλάθιακρίβεια