Οικονομία|07.07.2023 23:31

Οι κερδισμένοι των νέων μέτρων: Ποιοι θα δουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο Δημόσιο - Οι αλλαγές για εργαζόμενους, συνταξιούχους και γονείς

Newsroom

Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των μέτρων που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις. Οι δημόσιοι υπάλληλοι όλων των βαθμίδων θα δουν σημαντικές αυξήσεις από τον Ιανουάριο, ενώ οι συνταξιούχοι θα πάρουν δεύτερη αύξηση αλλά και μπόνους προσωπικής διαφοράς.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο Δημόσιο, που μπορεί να ξεπεράσουν και τα 100 ευρώ τον μήνα, θα έχουν οι έχοντες θέσεις ευθύνης, τμηματάρχες και διευθυντές, όπως και οι γονείς με ανήλικα παιδιά.

Οι αυξήσεις στο νέο μισθολόγιο, όπως μεταδίδει το OPEN, προκύπτουν από τρεις πηγές:

  • Οριζόντια αύξηση του μισθολογικού κλιμακίου για όλους κατά περίπου 50 ευρώ ανεξάρτητα από την προϋπηρεσία, την εκπαίδευση κλπ
  • Επιπλέον αύξηση 20 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν ένα παιδί, 50 ευρώ για δύο ή περισσότερα
  • Τρίτη αύξηση ακόμη και περισσότερο από 50 ευρώ τον μήνα από το νέο επίδομα θέσης ευθύνης

Η αύξηση του αφορολόγητου και τι ισχύει για τους γονείς

Από τον Ιανουάριο αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά. Έτσι, για φορολογούμενους χωρίς ανήλικα παιδιά το αφορολόγητο παραμένει στα 8.633 ευρώ, για οικογένειες με ένα παιδί αυξάνεται από τα 9.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 10.000 στα 11.000 ευρώ, με τρία παιδιά στα 12.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά στα 13.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως προκύπτει ετήσιο όφελος 90 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί και έως 220 ευρώ για οικογένειες με περισσότερα παιδιά.

Το πακέτο για τους συνταξιούχους

Παράλληλα, το πακέτο για τους συνταξιούχους περιλαμβάνει:

  • Νέα αύξηση για όλους πάνω από 3% το 2024
  • Νέο επίδομα προσωπικής διαφοράς τα Χριστούγεννα για όσους χάσουν την αύξηση του 2024, πιθανότατα από 200 έως 300 ευρώ
  • Δωρεάν φάρμακα για τους πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ
  • Κατάργηση του πέναλτι 30% για όσους εργάζονται

Το youth pass, το τέλος επιτηδεύματος και οι κερδισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων

Την ίδια ώρα, μονιμοποιείται το youth pass, ένα voucher (ύψους 150 ευρώ) που θα παίρνουν όλοι οι νέοι οι οποίοι ενηλικιώνονται. Θα πληρωθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο.

Σε δεύτερη φάση θα προχωρήσουν η σταδιακή μείωση των τεκμηρίων κατά 30%, η μείωση των εισφορών κατά 1 μονάδα και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το 2027.

Κερδισμένοι θα βγουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ασφαλίσουν τα ακίνητά τους από φυσικές καταστροφές, καθώς θα δουν πρόσθετη μείωση 30%.

Οι ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για ολόκληρο το 2023 θα δουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024, ενώ όσοι ασφαλίσουν τα σπίτια τους το 2024 θα κερδίσουν έκπτωση στον φόρο ακινήτων το 2025. 

Κερδισμένοι είναι όσοι έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο καθώς η ασφάλιση του ακινήτου έναντι φυσικών καταστροφών είναι υποχρεωτική.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

μέτρα στήριξηςαφορολόγητομέτραγονείςδημόσιοι υπάλληλοινέα μέτραακίνηταΚυριάκος Μητσοτάκης