Πολιτική|13.07.2021 12:00

Γαλατασαράι - Δηλώσεις Φατίχ Τερίμ: Κωμωδία, επικοινώνησε μαζί μας ο Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

«Κωμωδία» χαρακτήρισε ο προπονητής της Γαλατασαράι, Φατίχ Τερίμ, το περιστατικό στο αεροδρόμιο της Αθήνας, λέγοντας ότι μόλις έλαβαν την απόφαση να επιστρέψουν επικοινώνησε αμέσως μαζί τους ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης μετά την επιστροφή της ομάδας στην Τουρκία, ο προπονητής της Γαλατάσαραϊ είπε ότι είναι μια ομάδα που γνωρίζει πολύ καλά τους παγκόσμιους κανονισμούς και ειδικά στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο είναι από τις ομάδες με την μεγαλύτερη εμπειρία.

«Όλοι κάναμε τα τεστ μας (για τον κορονοϊό) 24 ώρες πριν πάμε, (δηλαδή το πρωί της Δευτέρας). Πήγαμε όλοι με τα PCR τεστ στο χέρι μας. Εκεί μας είπαν ότι θα κάνουμε rapid test. Πρώτα πρέπει να γνωρίζουμε ότι με βάση τις συμφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, το τελευταίο διάστημα, υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση των PCR τεστ και των αποτελεσμάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, δεν ζητούν κάτι άλλο, αλλά μας ζήτησαν να κάνουμε και rapid test. Κι όταν ρωτήσαμε τον λόγο μας είπαν ότι εδώ και δυο μέρες ξεκινήσαμε κι αυτή την εφαρμογή. Εμείς είπαμε εντάξει, δεν φέραμε αντίρρηση. Μας είπαν ότι αυτό γίνεται σε όλους. Επομένως, εγώ είπα οκ και έκατσα, ξέρετε γίνεται από τη μύτη, και παράλληλα τράβηξαν φωτογραφία και το PCR τεστ που κρατούσαμε στο χέρι μας.

Για κάποιους είπαν δεν χρειάζεται και βγήκαν έξω. Τους είπαμε ότι κάποιοι βγήκαν, αλλά εκείνοι είπαν κάποιοι έφυγαν χωρίς να κάνουν τεστ. Κάποιοι υπάλληλοι είπαν "Καλέστε τους όλους πίσω, θα κάνουν όλοι τεστ". Τελικά υπήρξαν παίκτες μας που τους κατέβασαν από τα λεωφορεία και τους κάλεσαν πίσω. Πήγαμε για έναν φιλικό αγώνα, αλλά η συμπεριφορά δεν ήταν καθόλου φιλική. Η απόφασή μας να επιστρέψουμε πιστεύουμε ήταν η πιο σωστή.

Το ενδιαφέρον του προέδρου μας φάνηκε αμέσως. Τον ευχαριστούμε πραγματικά. Ακούγοντας τη φωνή του, ως άνθρωποι αισθανόμαστε πιο ισχυροί. Είπαμε επιστρέφουμε. Είπαμε το να επιστρέψουμε είναι το πιο σωστό. Λαμβάνοντας την απόφασή μας να επιστρέψουμε, αμέσως επικοινώνησαν μαζί μας ο πρόεδρός μας πρώτα, ο υπουργός των Εξωτερικών μας, ο υπουργός Αθλητισμού μας, ο πρέσβης μας και ο πρόξενός μας.

Αφότου λάβαμε την απόφασή μας, μας έλεγαν ακόμη ελάτε όλοι μαζί να κάνετε το τεστ. Ζήτησαν τα διαβατήριά μας. Όταν ρωτήσαμε το λόγο μάς είπαν ότι θα μας απελάσουν. Κι εμείς είπαμε δεν δίνουμε τα διαβατήριά μας. Ενώ σκεφτόμασταν πως θα γυρίσουμε, πήρε μερικές ώρες. Οι παίκτες μας βαρέθηκαν, κουράστηκαν και πείνασαν. Δεν υπήρχε φαγητό, νερό. Μετά μας έδωσαν. Το να μην μείνουμε εκεί ήταν η πιο σωστή απόφαση.

Οι φίλοι μας -της ομάδας του Ολυμπιακού- έτρεξαν να βοηθήσουν, αλλά δεν έγινε κάτι. Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού με πήραν τηλέφωνο. Μου είπε ότι δεν είχε σχέση με όλο αυτό που έγινε και τον ευχαρίστησα. Αυτός ο τρόπος της συμπεριφοράς δεν ήταν καθόλου καλός, ούτε η στάση, ούτε η συμπεριφορά, ούτε οι κινήσεις ήταν καθόλου καλές, εμείς δεν είμαστε άνθρωποι ούτε ομάδα που σκύβουν τον κεφάλι, οπότε πήραμε την ομάδα και φύγουμε. Δεν έχουμε αντιμετωπίσει ξανά τέτοιο πράγμα, το συναντήσαμε σήμερα. Η ζωή είναι γεμάτη εμπειρίες. Εμείς ό,τι έπρεπε να κάνουμε το κάναμε. Και αύριο το ίδιο να γινόταν, το ίδιο θα κάναμε και πάλι. Το να εφαρμόζουμε τους κανόνες είναι το πιο σημαντικό καθήκον για εμάς. Πήγαμε έχοντας εφαρμόσει όλους τους κανόνες. Δεν μας έλειπε τίποτα, ούτε αρνηθήκαμε να κάνουμε κάτι. Εγώ διάβασα ότι δεν έκαναν ό,τι τους ζητήθηκε. Ναι, αλλά πώς ζητήθηκε; Ναι, αλλά πώς ζητήθηκε; Εγώ το έκανα και υπάρχει και φωτογραφία και βίντεο. Μου είπαν να το κάνω, είπα εντάξει, δεν έφερα αντίρρηση. Αλλά τους περισσότερους χωρίς να τους ελέγξετε τους αφήσατε και βγήκαν. Δηλαδή τους σφραγίσατε τα διαβατήρια, τους αφήσατε να βγουν και μετά τους λέτε ελάτε πίσω. Αυτό ήταν μία κωμωδία. Δεν έχουν κανένα δίκιο με το μέρος τους. Όλοι ξέρουν ότι αυτό που έκαναν ήταν ντροπή. Αυτό ήταν ντροπή.

Έχουμε πάει πολλές φορές στην Ελλάδα, έχουμε παίξει και με τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό πάλι κλπ. Αλλά κανείς δεν μπορεί να μας συμπεριφέρεται έτσι. Κανείς και πουθενά!», ανέφερε.

Τουρκία: «Η Ελλάδα έδειξε τη μισαλλοδοξία της»

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση σχετικά με την αποχώρηση της ομάδας ποδοσφαίρου Γαλατασαράι από την Ελλάδα και το περιστατικό στο αεροδρόμιο της Αθήνας, αναφέρει τα εξής:

«Η ομάδα ποδοσφαίρου της Γαλατασαράι πήγε στην Αθήνα με ιδιωτικό αεροπλάνο σήμερα (12 Ιουλίου) για να παίξει έναν φιλικό αγώνα με την ομάδα ποδοσφαίρου Ολυμπιακού Ελλάδας το απόγευμα της 13ης Ιουλίου 2021. Δεν είναι ευγενικό ούτε δείχνει καλή πίστη τα PCR τεστ, που πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα μας και τα αποτελέσματα των οποίων ήταν αρνητικά, να μην θεωρούνται έγκυρα και να ζητείται από ολόκληρη την ομάδα να υποβληθεί πάλι σε τεστ.

Λόγω αυτής της αυθαίρετης προσέγγισης και άσχημης συμπεριφοράς, η ομάδα μας επέστρεψε νόμιμα στη χώρα μας χωρίς να εισέλθει στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι η Ελλάδα καλωσορίζει μια από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας μας με μια τέτοια στάση δείχνει τη μισαλλοδοξία της έναντι της χώρας μας, ακόμη και στον τομέα του αθλητισμού».

Γαλατασαράι: «Περιμένουμε μια συγγνώμη από τους Ελληνες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Η ανακοίνωση της Γαλατασαράι: «Στην Αθήνα, όπου πήγαμε να δώσουμε φιλικό σε φιλική ατμόσφαιρα, έγινε μια ξεκάθαρη διάκριση απέναντι σε μια τουρκική ομάδα. Πέρα από τη συνήθη διπλωματική πρακτική μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι δοκιμές PCR που ισχύουν για 72 ώρες δεν έγιναν δεκτές. Ζητήθηκε νέο τεστ και παρότι ο προπονητής, Φατίχ Τερίμ, και μερικοί από τους παίκτες μας συμπεριφέρθηκαν εποικοδομητικά για το τεστ και προχώρησαν τις σχετικές ενέργειες, τους συμπεριφέρθηκαν με εξαιρετικά ακατάλληλο και αλαζονικό τρόπο. Δεν δεχόμαστε αυτήν τη στάση, την πρακτική και τη συμπεριφορά των Ελλήνων και των δυνάμεων ασφαλείας. Είναι η πρώτη φορά που η Γαλατασαράι, η οποία φέρει περήφανα την τουρκική σημαία στη φανέλα της και έχει εκπροσωπήσει την Τουρκία στην Ευρώπη πολλές φορές, υπέστη τέτοια έλλειψη σεβασμού.

«Το Δ.Σ μετά την αξιολόγηση της κατάστασης που κάναμε με τον Τερίμ, αποφάσισε η ομάδα να επιστρέψει άμεσα. Εξ ονόματος της χώρας μας, περιμένουμε μια συγγνώμη από τις ελληνικές αρχές και τους αξιωματούχους για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το κράτος και τους αξιωματούχους της τουρκικής δημοκρατίας, ειδικά το υπουργείο Εξωτερικών, που δεν μας άφησε μόνους από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, ήταν σε επαφή με την αποστολή και προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα με φιλικά και διπλωματικά μέσα».

H απάντηση Χαρδαλιά

«Στην Ελλάδα εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δίνοντας απάντηση στο θέμα που δημιουργήθηκε από την άρνηση της αποστολής της ποδοσφαιρικής ομάδας Γαλατασαράι να υποβληθεί σε rapid test στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την αφιξή της, ενόψει του αυριανού φιλικού αγώνα με τον Ολυμπιακό και την απόφαση της τουρκικής πλευράς να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη.
«Με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, διευκρινίζοντας ότι αυτό έγινε καθώς αρνήθηκε η ομάδα να υποβληθεί στα τεστ, ενώ εξηγεί ότι με βάση την ελληνική νομοθεσία για την προστασία από τον κορονοϊό «προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο» και υπογράμμισε ότι η Πολιτική Προστασία κινήθηκε άμεσα και έστειλε πρόσθετα συνεργεία για να μην ταλαιπωρηθούν τα μέλη της τουρκικής αποστολής. Αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Ο φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β' 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.

Στην περίπτωση της Γαλατασαράι το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της».

Όλες οι ειδήσεις

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Κυρώσεις και προνόμια - Ανακοινώσεις για διασκέδαση, εστίαση

Το παρασκήνιο του διαγγέλματος Μητσοτάκη και η τακτική step by step της κυβέρνησης

Ηλιούπολη: Στον ανακριτή ο αστυνομικός και ο πατέρας της 19χρονης - Το κατηγορητήριο

Ο «σκαραβαίος του Ιωνίδη»: Το αρχαίο ελληνικό αριστούργημα πωλήθηκε στη Νέα Υόρκη – Ίσως όμως να μην έπρεπε

ΤουρκίαΚορονοϊόςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΟλυμπιακόςΦατίχ ΤερίμΓαλατάσαραϊΝίκος Χαρδαλιάς