Πολιτική|08.06.2023 07:16

Εκλογές 2023: Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζει στη Βόρεια Ελλάδα - Ποιους νομούς «κυκλώνει»

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να συσπειρώσει ένα δεξιό κοινό, που μπορεί να κοιτά και προς μικρότερα κόμματα, θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ένα μπαράζ περιοδειών να είναι σε εξέλιξη. Το δίλημμα παραμένει αυτοδυναμία ή τρίτες κάλπες τον Αύγουστο και αυτό που τονίζεται είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο προς μικρότερα κόμματα, καθώς χρειάζεται καθαρή εντολή.

Εκλογές 2023: Η ΝΔ ρίχνει το βάρος στη Βόρεια Ελλάδα

Το βάρος πέφτει στην Βόρεια Ελλάδα, όπου κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας κατέγραψαν υψηλά ποσοστά στις πρόσφατες εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες το πρωί επισκέφθηκε την Θάσο και την Καβάλα και το βράδυ μίλησε σε συγκέντρωση πολιτών στη Δράμα (όπου η Ελληνική Λύση είχε πάρει στις τελευταίες εκλογές 6.9% και το κόμμα «Νίκη» 5.33%).

Μάλιστα, κατά την περιοδεία του απευθύνθηκε προς ψηφοφόρους που έστρεψαν το βλέμμα τους σε κάποια μικρότερα κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και εστίασε στα όσα έχουν γίνει την τελευταία τετραετία. Έδωσε δε έμφαση σε μια σειρά κινήσεων για την ενίσχυση του ρόλου της χώρας στην γεωπολιτική «σκακιέρα» και την ενδυνάμωση των διεθνών συμμαχιών.

«Ο πατριωτισμός στα λόγια είναι εύκολος, ο πατριωτισμός της ευθύνης και της πράξης μετριέται, όμως, με αποτελέσματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Επεσήμανε δε πως «σήμερα η φωνή της πατρίδας μας ακούγεται στις Βρυξέλλες, ακούγεται στο Αμερικανικό Κογκρέσο, ακούγεται σε όλες τις σημαντικές πρωτεύουσες του κόσμου. Δεν είμαστε πια κομπάρσοι, δεν είμαστε πια ουραγοί, δεν είμαστε πια η χώρα - «επαίτης», η οποία ενοχλεί τους φίλους μας μόνο και μόνο όταν πρόκειται να τους ζητήσει οικονομική στήριξη».

Παράλληλα, από το γαλάζιο στρατόπεδο -κοιτώντας προς ένα δεξιό κοινό- υπογραμμίζεται πως είναι αδιανόητο να υπάρχουν κόμματα που να προβάλλουν ότι έχουν την προτίμηση ή τη στήριξη της Εκκλησίας ή εκκλησιαστικών παραγόντων. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σε όσους επιδιώκουν να «φυλακίσουν» την ορθόδοξη πίστη στα στεγανά κάποιων μικρών κομμάτων, τους απαντάμε ότι η Ορθοδοξία και η πίστη μας είναι πολύ μεγαλύτερη και ήταν πάντα δύναμη ενότητας και όχι διχασμού του ελληνικού λαού. Και ας αφήσουμε την Εκκλησία μακριά από τα της πολιτικής».

Το Σάββατο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρόκειται να κάνει περιοδεία στην Πέλλα (όπου το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου είχε πάρει 7,10% και η Νίκη 6. 13%) και στην Πιερία (όπου η Ελληνική Λύση ήταν στο 7,56% και το κόμμα Νίκη στο 7,46%). Μέχρι τις εκλογές θα ακολουθήσουν και άλλες περιοδείες σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας, ενώ έμφαση θα δοθεί ιδιαιτέρως στη Θεσσαλονίκη όπου υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των γαλάζιων ποσοστών.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Α Θεσσαλονίκης η Ν.Δ πήρε 34,15% (που είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της σε επίπεδο νόμων), με την Ελληνική Λύση να φτάνει το 8.35% και το κόμμα «Νίκη» το 4,58%. Στη Β Θεσσαλονίκης η Νέα Δημοκρατία έφτασε το 40,07% με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου να κινείται σε υψηλά επίπεδα (στο 7,93%) και την Νίκη να είναι στο 5,63%

Ακόμα και σε παραδοσιακά «κάστρα» της η Νέα Δημοκρατία είδε να ενισχύονται κόμματα, που κινούνται στα δεξιά της. Για παράδειγμα, στην Καστοριά στις εκλογές του Μαΐου το «γαλάζιο» ποσοστό άγγιξε το 46,84% ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως το 2019 ήταν 50,23%. Φυσικά, και τώρα πρόκειται για ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό, ωστόσο δεν περνά απαρατήρητο πως στις συγκεκριμένο νομό η Ελληνική Λύση πήρε 5,06% και η Νίκη 3,91%.

Μάλιστα, στη μάχη της Βόρειας Ελλάδας ρίχνονται και κορυφαία στελέχη του κόμματος, με ένα μπαράζ περιοδειών να έχει προγραμματιστεί. Για παράδειγμα, ο Μάκης Βορίδης και ο Αδωνις Γεωργιάδης θα επισκεφθούν νομούς της Μακεδονίας, ενώ οι Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιώτοπουλος θα κάνουν περιοδεία στον Έβρο.

Στόχος η ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Στην ανάγκη να μην «χαθεί» καμία ψήφος και να επιβεβαιωθεί ξανά το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου εστιάζουν στην Νέα Δημοκρατία. Οι κάλπες στις 25 Ιουνίου θα είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν εκ νέου με «γαλάζια» ψηφοδέλτια σημειώνουν από την Πειραιώς.

«Όσο ικανοποιημένοι είμαστε για το εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου, άλλο τόσο δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας ούτε να είμαστε αλαζόνες, ούτε να θεωρήσουμε δεδομένο το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με την Πειραιώς να υπενθυμίζει πως όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή τόσο ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας και να ζητά ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η ατζέντα της οικονομίας

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές από την Νέα Δημοκρατία δίνουν έμφαση σε μια ατζέντα οικονομίας, μιλώντας για «την επιτυχημένη πολιτική της λελογισμένης μείωσης των φόρων, της στήριξης, της ανάπτυξης, των επενδύσεων» που πρέπει να συνεχιστεί και την επόμενη τετραετία. Παράλληλα κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για κρυφή ατζέντα στο φορολογικό, ενώ καλούν τα δύο κόμματα να πουν από που θα βρουν τα λεφτά για να υλοποιήσουν όσα αναφέρουν στο πρόγραμμά τους.

Από το γαλάζιο στρατόπεδο εστιάζουν στα θετικά μηνύματα από το πεδίο της οικονομίας και στις εκτιμήσεις των ξένων οίκων, ενώ σημειώνουν την σημασία που έχει η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Όπως είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης «η επενδυτική βαθμίδα -για την οποία μιλάμε συχνά και η οποία μπορεί σε κάποιους από εσάς να φαντάζει ως ένας τεχνοκρατικός όρος- θα έχει τεράστια σημασία την επόμενη μέρα. Διότι θα είναι μια σφραγίδα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία, θα «ξεκλειδώσει» δισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαίων τα οποία θα έρθουν να επενδυθούν στη χώρα μας και θα μειωθούν περισσότερο τα επιτόκια δανεισμού, τα οποία σήμερα είναι πολύ υψηλά λόγω της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

ΠΑΣΟΚΖωή ΚωνσταντοπούλουΚυριάκος Βελόπουλοςαποτελέσματα εκλογών 2023Γιάνης ΒαρουφάκηςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝίκος ΑνδρουλάκηςΑλέξης ΤσίπραςΕλληνική ΛύσηΝέα ΔημοκρατίαΠλεύση ΕλευθερίαςεκλογέςΜέΡΑ25Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023ΣΥΡΙΖΑΚόμμα ΝίκηΔημήτρης Κουτσούμπαςεκλογές 2023ΚΚΕ