Πολιτική|18.06.2023 10:08

Εκλογές 2023 - Βαρουφάκης στο OPEN: Τι άλλαξε στο ΜέΡΑ25 μετά τη μεγάλη εκλογική ήττα - «Έχω σκέψεις πολύ μαύρες για τον ρόλο του Λιμενικού» στην Πύλο

Newsroom

Το ΜέΡΑ25 άλλαξε μετά την εκλογική ήττα της 21ης Μαΐου, διευκρίνισε σήμερα (18/6) ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης. Αναφερόμενος στην αρνητική έκπληξη με το ΜέΡΑ25 στις εκλογές της 21 Μαΐου, ο κ. Βαρουφάκης το απέδωσε στο γεγονός πως «υπήρξε καθησυχασμός του κόσμου, πάρα πολύς κόσμος ήρθε και μου είπε "νομίζαμε πως η δεύτερη εκλογή είναι σημαντική"».

«Για μία εβδομάδα εξαφανιστήκαμε. Κλειστήκαμε μέσα σε μία αίθουσα, είχαμε μία Κεντρική Επιτροπή που ήταν ουσιαστικότητα γιατί μίλησαν 41 άτομα ενδελεχώς και αλλάξαμε πλήρως τον τρόπο μας γιατί όταν έχεις εισπράξει ένα τόσο μεγάλο χαστούκι από το εκλογικό σώμα πρέπει να είσαι πολύ αλαζόνας για να μην ανταποκριθείς. Εμείς αποδεχθήκαμε ότι το πρόγραμμά μας απορρίφθηκε. Όχι επειδή δεν είναι καλό. Νομίζω πως κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί του. Δεν διαβάστηκε. Εμείς είμαστε και λίγο σπασίκλες. Νομίζουμε ότι επειδή καθόμαστε και δουλεύουμε πολύ ένα κυβερνητικό πρόγραμμα ότι ο κόσμος θα το διαβάσει. Ο κόσμος δεν θα διαβάζει τα προγράμματα των κομμάτων», εξήγησε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αριστερά, «συνολικά, αποτύχαμε. Δεν μπορέσαμε να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι, να συζητήσουμε (...). Εμείς είπαμε, να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι, να έχουμε ένα πρόγραμμα γιατί ο κ. Μητσοτάκης πολύ σωστά είχε πει "αν κυβερνήσετε εσείς τι πρόγραμμα θα εφαρμόσετε;"».

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας «αρνιόταν να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι και μας παρέπεμπε για μετά τις εκλογές, ουσιαστικά μας έλεγε "ελάτε να κυβερνήσουμε και θα σας δώσουμε από ένα υπουργείο", σε αυτό είχα πει "να μου κοπεί το χέρι"», διευκρίνισε.

«Για εμάς τώρα, σε αυτή την εκλογή, ένα είναι το ερώτημα: Ξέρεις τι έχουμε κάνει ψηφοφόρε, αυτή τη φωνή τη θέλεις στη Βουλή; Είναι στο χέρι σου», είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Η μεγάλη μου χαρά ήταν πως πριν από τρεις ημέρες, 66 πρόσωπα της Αριστεράς, που δεν ήταν μαζί μας, υπέγραψαν από κοινού κείμενο στήριξης στο ΜέΡΑ25. Για παράδειγμα, ήταν ο πρώην γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και στο γιατί δεν επικοινώνησε μαζί του προσωπικά, είπε: «Είχαμε το πρώτο μας συνέδριο που βγάλαμε συνεδριακή απόφαση πρόσκλησης για συνάντηση. Μάλιστα, είχαμε πει πως "δεν περιμένουμε να έρθετε εσείς στο γραφείο μας, θα έρθουμε εμείς, πάμε όπου θέλετε"». Όπως πρόσθεσε, δεν μετάνιωσε που δεν επικοινώνησε προσωπικά με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Οι φράχτες δεν δουλεύουν»

Για το ναυάγιο της Πύλου και το μεταναστευτικό ζήτημα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε πως «Προφανώς είμαστε εναντίον του φράχτη στον Έβρο. Οι φράχτες δεν δουλεύουν».

«Λύση ελληνική δεν υπάρχει, είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα (...). Όταν βάζεις τον φράχτη, μετά αυξάνεται η τιμή που χρεώνουν οι διακινητές, μετά θα πηγαίνουν από την Πύλο, θα πνίγονται. Η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τα όσα έχουν ειπωθεί για τον ρόλο του Λιμενικού στο Ναυάγιο της Πύλου, δήλωσε: «Έχω σκέψεις πολύ μαύρες για τον ρόλο του Λιμενικού. Δεν δικαιούμαι να χρήσω τον εαυτό μου δικαστή, ένορκο, εισαγγελέα, ντετέκτιβ και ανακριτή. Θα ήθελα να υπάρξει μία πραγματική έρευνα για το επιχειρησιακό σκέλος του Λιμενικού».

«Η Ευρώπη είναι ένοχη, δεν είναι ατύχημα, είναι σχέδιο. Οι πνιγμοί στη Μεσόγειο εργαλειοποιούνται από την ΕΕ ως η μοναδική πολιτική που έχουν αποτροπής των μεταναστευτικών ροών», κατέληξε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

αποτελέσματα εκλογών 2023Κόμμα ΝίκηΣΥΡΙΖΑΝέα ΔημοκρατίαΚΚΕΜέΡΑ25Δημήτρης ΚουτσούμπαςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΑλέξης ΤσίπραςΠλεύση Ελευθερίαςεκλογές 2023Ελληνική ΛύσηΚυριάκος ΒελόπουλοςΓιάνης ΒαρουφάκηςΖωή ΚωνσταντοπούλουεκλογέςΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023