Πολιτική|22.06.2023 19:50

Εκλογές 2023 - Διευκρινίσεις Όθωνα Ηλιόπουλου μετά τη δήλωση για τους οδοντιάτρους - «Το είπα χαριτολογώντας»

Newsroom

Σε διευκρινιστική δήλωση προχώρησε ο Όθωνας Ηλιόπουλος, μετά τις έντονες αντιδράσεις του Προέδρου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, σχετικά με δηλώσεις του, κατά τις οποίες, φέρεται να ανέφερε ότι οι οδοντίατροι φοροδιαφεύγουν. Στο τέλος του βίντεο που έγινε viral με την αμφιλεγόμενη δήλωση του υποψήφιου βουλευτή επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, ο ίδιος, χαριτολογώντας, ακούγεται να λέει:  «δε μας ψηφίζουν οι οδοντίατροι έτσι και αλλιώς, οπότε ας πληρώσουν παραπάνω».

Μετά τις αντιδράσεις, ο Όθωνας Ηλιόπουλος τοποθετήθηκε μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας λόγο για παρερμηνεία της δήλωσης αλλά και του ύφους του, και ζητώντας συγγνώμη από όποια επαγγελματική ομάδα μπορεί να ένιωσε τέτοια πρόθεση. 

Η ανάρτηση Ηλιόπουλου

Από μία συνέντευξη μιας ώρας στην ¨Φωνη της Ελλάδας¨στην ΕΡΤ1, όπου παρέθεσα συγκεκριμένες θέσεις για την δραστική βελτίωση του ΕΣΥ και στην οποία αυτοσαρκάστηκα πολλές φορές ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αθηνών άκουσε ότι κατηγόρησα συλλήβδην τους οδοντιάτρους ότι φοροδιαφευγουν. Αναλύοντας την ανάγκη ψηφιοποίησης της υγείας είπα χαριτολογώντας ότι για καποιους, γιατρους οδοντιάτρουςε κλπ που φοροδιαφεύγουν το μέτρο αυτό δεν θα φανεί αρεστό. Καμία πρόθεση δεν είχα να αποδώσω φοροδιαφυγή σε μία ολόκληρη επαγγελματική κατηγορία, θα ήταν αδιανόητο. Αν αυτό κατάλαβαν οι ακροατές ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από όποια ομάδα ένοιωσε τέτοια πρόθεση και δηλώνω ευθαρσώς ότι τίποτα τέτοιο δεν εννοώ.

Ας εστιάσουμε όμως στην πρόταση μας για την καθολική ψηφιοποίηση της υγείας που θα περιλαμβάνει όλες τις ιατρικές καί οδοντιατρικές πράξεις, φυσικοθεραπείες, επισκέψεις στο σπίτι και όποια άλλη δραστηριότητα αφορά την παροχή υγείας σε ασθενείς. Ένα τέτοιο μέτρο προάγει κυρίως την σωστή περίθαλψη των πολιτών.

Συγχρόνως όμως εξασφαλίζει διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές στο χώρο της υγείας και είναι απαραίτητο για την διαμόρφωση ενός νοσολογικού χάρτη της χώρας και την χάραξη σωστής πολιτικής υγείας.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την οδοντιατρική περίθαλψη προβλέπει επέκταση του ρόλου των οδοντιάτρων στην σχολική εκπαίδευση, προληπτική σχολική οδοντιατρική και διορισμούς οδοντιάτρων σε δημόσια κέντρα υγείας και νοσοκομεία. Για νέους οδοντιάτρους που μπορεί να μην έχουν την οικονομική ευμάρεια να ανοίξουν δικό τους ιατρείο και να πάρουν δάνεια η πρόταση μας ανοίγει ένα καινούργιο πεδίο επαγγελματικής εξέλιξης και δίνει στην οδοντιατρική πράξη την δυνατότητα της δημόσιας περίθαλψης που της αξίζει.

Με εκτίμηση για όλους που συμμετέχουν στην παροχή υγείας

Οθων Ηλιόπουλος

Υποψήφιος Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

 

Η δήλωση που πυροδότησε αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται ότι, έντονες ήταν οι αντιδράσεις των οδοντιάτρων, μετά τις τοποθετήσεις του περί φοροδιαφυγής που θα πρέπει να καταπολεμηθεί στον κλάδο, αφού οι οδοντίατροι δεν είναι ψηφοφόροι του κόμματός του.

Στο βίντεο που έγινε viral στο διαδίκτυο, εμφανίζεται ο Όθωνας Ηλιόπουλος να λέει ότι «δε μας ψηφίζουν οι οδοντίατροι έτσι και αλλιώς, οπότε ας πληρώσουν παραπάνω».

Ολόκληρη η δήλωση Ηλιόπουλου

Στο βίντεο που έχει γίνει viral, ο Όθωνας Ηλιόπουλος εμφανίζεται σε διαδικτυακή συζήτηση, να μιλάει για την ψηφιοποίηση στο σύστημα υγείας. Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής ιατρικής του Harvard, σε εμφανώς χαλαρό κλίμα, τοποθετείται υπέρ του ψηφιακού συστήματος και ως μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας ότι, «η φοροδιαφυγή που θα πιάσεις από το ψηφιακό σύστημα θα καλύψει μέρος του κόστους του. Δεν μπορεί να πηγαίνεις στον οδοντίατρο και στον γιατρό και να μην πληρώνεις. Γιατί στο σύστημα θα φαίνεται ότι σου έχει γράψει συνταγή και σε έχει εξετάσει. Δεν μπορεί να λέει “με πίεση αυτό, φυσική εξέταση, αλλά δεν έγινε επίσκεψη”. Άρα, όλοι θα ξέρουμε πόσες επισκέψεις γίνανε σε κάθε γιατρό. Και σε κάθε οδοντίατρο, μεγάλη άλλη φοροδιαφυγή. Δεν είναι φιλολαϊκό μέτρο, δεν είναι λαϊκίστικο μέτρο. Αλλά να σας πω κάτι μεταξύ μας; Δε μας ψηφίζουν οι οδοντίατροι έτσι και αλλιώς, οπότε ας πληρώσουν κάτι παραπάνω (γέλια)».

Πρακτικές αντιπαροχής αλήστου μνήμης του παρελθόντος

Η δήλωση έφερε την έντονη αντίδραση- απάντηση του Προέδρου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιου Δεβλιώτη, ο οποίος στρέφεται κατά του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η «ωμότητα της πολιτικής αντίληψης του Όθωνα Ηλιόπουλου, υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ότι «δε μας ψηφίζουν οι οδοντίατροι έτσι και αλλιώς, οπότε ας πληρώσουν παραπάνω» παραπέμπει ευθέως σε πρακτικές αντιπαροχής αλήστου μνήμης του παρελθόντος».

Ο εκπρόσωπος των Οδοντιάτρων καταφέρεται και γενικότερα κατά του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι ουδέποτε «αφουγκράστηκε τα προβλήματα του οδοντιατρικού κόσμου», τονίζοντας: «Αντί να έχει την ευαισθησία να απολογηθεί που το κόμμα του ουδέποτε αφουγκράστηκε τα προβλήματα του οδοντιατρικού κόσμου έρχεται τώρα μ’ αυτόν τον απαξιωτικό και προσβλητικό τρόπο να μας επιπλήξει απευθύνοντας ανεπίτρεπτες και ανέξοδες μομφές περί δήθεν φοροδιαφυγής οι οποίες μόνο όνειδος αποτελούν».

Η τοποθέτηση σε βίντεο του Όθωνα Ηλιόπουλου που διακινήθηκε στο διαδίκτυο, αποτελεί άλλη μία δήλωση που σχετίζεται με τον τομέα της Υγείας και προκαλεί τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του «γαλάζιου» Σπύρου Πνευματικού περί διακοπής των ακριβών φαρμάκων σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου για λόγους οικονομίας, αλλά και της καθηγήτριας Αθηνάς Λινού του ΣΥΡΙΖΑ για τους Παιδιάτρους και ότι αυτοί ανταποκρίνονται με βάση τα χρήματα που εισπράττουν. Και οι δύο υποχρεώθηκαν να ζητήσουν συγνώμη ενώ ο Σπύρος Πνευματικός αποπέμφθηκε από το κόμμα του.

Αντίδραση και από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του έσπευσε να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία του. Όπως τονίζει: «Οποιαδήποτε μομφή κατά των οδοντιάτρων θα πρέπει να αποδεικνύεται, κατά περίπτωση, άλλως, συνιστά συκοφαντία».

Η ανακοίνωση

«Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, με αφορμή τις δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Όθωνα Ηλιόπουλου περί τεράστιας φοροδιαφυγής στον Οδοντιατρικό κλάδο, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την συλλήβδην στοχοποίηση των οδοντιάτρων. Οι οδοντίατροι, όπως και οι λοιποί επαγγελματίες υγείας, εκτελούν με υπευθυνότητα το έργο τους, συμβάλλουν στην προστασία της δημόσιας υγείας, προσφέρουν στην εθνική οικονομία, ανάλογα με τις δυνάμεις τους και δεν πρέπει να εργαλειοποιούνται στα πλαίσια των προεκλογικών αντιπαραθέσεων και δη με γνώμονα το εάν ψηφίζουν ή δεν ψηφίζουν το ένα ή το άλλο κόμμα. Οποιαδήποτε μομφή κατά των οδοντιάτρων θα πρέπει να αποδεικνύεται, κατά περίπτωση, άλλως, συνιστά συκοφαντία».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος Μητσοτάκηςεκλογέςεκλογές 2023οδοντίατροιΕλληνική Λύσηειδήσεις τώραΚΚΕαποτελέσματα εκλογών 2023ΠΑΣΟΚφοροδιαφυγήΝίκος ΑνδρουλάκηςΝέα ΔημοκρατίαΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023Αλέξης ΤσίπραςΌθωνας ΗλιόπουλοςΣΥΡΙΖΑΚυριάκος Βελόπουλος