Πολιτική|02.04.2024 06:57

ΣΥΡΙΖΑ: Αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση για Κώστα Αχ. Καραμανλή

Νίκος Σβέρκος

Σε εγρήγορση έθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης με την επιστροφή του από τον στρατό, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ.

Εχτές επανέφερε το ζήτημα της τραγωδίας των Τεμπών, επιμένοντας -παρά τις περί του αντιθέτου ενδείξεις- στην ανάγκη σύστασης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης (ή προανακριτικής όπως συνηθίζεται να λέγεται) για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή. Ωστόσο αναμένει από τη ΝΔ να δεσμευθεί πως θα παραπέμψει τον πρώην υπουργό της στη δικαιοσύνη.

«Σίριαλ» με το κατηγορητήριο

Η αρχή έγινε με τη δημοσίευση βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη, στο οποίο μιλούσε για «συγκεκριμένο και πανίσχυρο» κατηγορητήριο κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να το «υπερψηφίσει, προκειμένου να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση ώστε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, μετά από άσκηση ποινικής δίωξης». Το έγγραφο που κρατούσε ο Στέφανος Κασσελάκης κατηγορούσε τον Κώστα Καραμανλή πως «έχει τελέσει τα εγκλήματα της Έκθεσης κατ' άρθρο 306 παρ. 2 ΠΚ και της Διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς κατ' άρθρο 291 παρ. 1 δ) και στ)» και παρέθετε δέκα «επικίνδυνες για την  ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις και παραλείψεις».

Πέρασαν εννέα ώρες μέχρι ο ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιοποιήσει το ακριβές κείμενο του κατηγορητηρίου, ενώ διατυπώνονταν ερωτήματα για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει και το σχετικό αίτημα για την σύσταση της προανακριτικής.

Εν τέλει η Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε στον Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρο Καλαφάτη, το κατηγορητήριο, που πλέον ήταν σαφώς «εμπλουτισμένο», ενώ η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καλούσε την κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο να δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει την συγκρότηση Προανακριτικής, αλλά και «να δεσμευτεί ότι δεν θα προσπαθήσει να συγκαλύψει τις ευθύνες του κ. Καραμανλή έτσι ώστε να οδηγηθεί αυτός στην δικαιοσύνη μετά από την άσκηση ποινικής δίωξης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο έγγραφο που επέδωσε η Θεοδώρα Τζάκρη στη ΝΔ κατηγορεί τον Κώστα Καραμανλή για τέσσερα αδικήματα:

  1. ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατ’ άρθρο 299 του ΠΚ
  2. κακουργηματική έκθεσης κατ’ άρθρο 306 παρ. 2 ΠΚ
  3. κακουργηματικής διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς κατ’ άρθρο 291 παρ. 1 δ΄ και στ΄ ΠΚ
  4. παράβαση καθήκοντος κατ’ άρθρο 259 Π.Κ.

Η αποκωδικοποίηση των ενεργειών του ΣΥΡΙΖΑ

Στο πόρισμα που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της Εξεταστικής δεν υπήρχε αίτημα για σύσταση προανακριτικής, ενώ ζητούσε να επιληφθεί η δικαιοσύνη για την διερεύνηση διαφόρων αδικημάτων, μεταξύ των οποίων της ανθρωποκτονίας, της έκθεσης και της διατάραξης συγκοινωνίας. Θεωρούσε δε πως προκύπτει ευθύνη του Κώστα Αχ. Καραμανλή, δια των παραλείψεων του ως προς αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις.

Ωστόσο κρίθηκε αναγκαίο πως έπρεπε να αυξηθεί η πίεση στην κυβέρνηση, γι αυτό και η Κουμουνδούρου άλλαξε τακτική την περασμένη εβδομάδα. Κάλεσε την κυβέρνηση να δεσμευθεί για σύσταση προανακριτικής σύντομης διάρκειας (ακόμα και δύο ημερών) που τελικά θα παραπέμψει τα όποια πιθανά αδικήματα του Κώστα Αχ. Καραμανλή στην δικαιοσύνη.

Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι προτίθενται να καταθέσουν επίσημα το αίτημα για προανακριτική, μόνον εάν υπάρξει δέσμευση από τη ΝΔ πως θα συναινέσει στην παραπομπή του Κώστα Καραμανλή στη δικαιοσύνη. Αυτή η τακτική κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς εκφράστηκαν φόβοι από στελέχη του κόμματος πως μπορεί η ΝΔ να πει «ναι» σε προανακριτική, αλλά η κατάληξή της να αποβεί άκαρπη, να «καούν» οι κατηγορίες εναντίον του και να απαλλαγεί ο Κώστας Καραμανλής, στερώντας την δυνατότητα νέας προανακριτικής.

Όπως έλεγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από την «άτακτη υποχώρηση» της κυβέρνησης, πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών.

ΣΥΡΙΖΑΤέμπηΚώστας Αχ. ΚαραμανλήςΝέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραειδήσειςΣτέφανος Κασσελάκης