Κόσμος|28.11.2020 21:16

Ανάλυση Ιγνατίου: Ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει τώρα νέα τετελεσμένα

Μιχάλης Ιγνατίου

Να εκμεταλλευτεί την περίεργη πολιτική κατάσταση και τη ασάφεια που επικρατεί στις ΗΠΑ, έπειτα από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου φαίνεται να επιθυμεί η Τουρκία, όπως σημείωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, ο ανταποκριτής στις ΗΠΑ Μιχάλης Ιγνατίου. Σύμφωνα με τον κ. Ιγνατίου «η Τουρκία επιθυμεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στη Βόρεια Συρία εναντίον των Κούρδων». 

Ο ανταποκριτής του Open επεσήμανε ότι «αυτή είναι μια εξέλιξη που δημιουργεί έντονη ανησυχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και στο Κογκρέσο, που όλα αυτά τα χρόνια δείχνουν ενδιαφέρον για τους Κούρδους της Συρίας». Παράλληλα,η εξέλιξη αυτή «δημιουργεί προβληματισμό για τις προθέσεις της Τουρκίας και για τα άλλα μέτωπα που έχει ανοίξει με άλλες χώρες».

Ο Μιχάλης Ιγνατίου αποκάλυψε ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, ζήτησαν από την Τουρκία να αποφύγει κάθε πολεμική ενέργεια στη Βόρεια Συρία, όμως η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει άρματα μάχης και στρατιώτες στην περιοχή. Οι πληροφορίες αυτές που φτάνουν στην Ουάσινγκτον προκαλούν μεγάλη ανησυχία, διότι είναι γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν δεν δίνει σημασία σε δηλώσεις και εκκλήσεις», τόνισε ο ανταποκριτής από την Ουάσινγκτον και προσθέτει ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν έδινε σημασία «ακόμα και όταν υπήρχε κυβέρνηση στην Αμερική». «Οι εκκλήσεις των Αμερικανών δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια, ούτε για τους Τούρκους ούτε για την Κύπρο, ούτε για την Ελλάδα», πρόσθεσε.    

Το κενό εξουσίας στις ΗΠΑ ευνοεί την Τουρκία

Για την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή ο ανταποκριτής του Open επεσήμανε πως «είναι περίεργη σε βαθμό που θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για κενό εξουσίας. Ο πρόεδρος Τραμπ ασχολείται μόνο με το πολιτικό του μέλλον και με τίποτα άλλο και αυτό ο καθένας μπορεί να το δει και στο καθημερινό του πρόγραμμα και στις καθημερινές του πράξεις. Προκαλεί μεγάλη ανησυχία και το γεγονός ότι μετά την απόφαση του κ.Τραμπ να ξεκινήσει η μεταβατική περίοδος, και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Πεντάγωνο ασχολούνται με την αλλαγή στην εξουσία».

«Στο υπουργείο Άμυνας, νέος υπουργός τηλεφωνεί προς το παρόν στους ομολόγους του στην Ασία και ενημερώνεται και μέχρι να ενημερωθεί θα έχει φύγει και από το Πεντάγωνο, οπότε δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τα σχέδια της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων, οι οποίοι αποτελούν μέχρι και σήμερα τους πιο πιστούς συμμάχους των ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών», τόνισε ο Μιχάλης Ιγνατίου. 

Για τις επόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου, ο ανταποκριτής του Open σημείωσε: «Προφανώς ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι έχει το πράσινο φως να προχωρήσει σε νέες επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων, οι οποίοι όντως έχουν επιστρέψει σε πολλές περιοχές στη Βόρεια Συρία, με τις πλάτες των Αμερικανών, οι οποίοι συνεχίζουν να τους ενισχύουν με αμερικανικό πολεμικό υλικό». 

Επιπλέον, ο ανταποκριτής του Open σημείωσε την «περίεργη» πολιτική της Αμερικής στην περιοχή. Τον Οκτώβριο του 2019 ο κ. Τραμπ απέσυρε το αμερικανικό απόσπασμα από τη Βόρεια Συρία και άνοιξε τον δρόμο στην Τουρκία, ενώ στη συνέχεια έστειλε νέο απόσπασμα, όχι μόνο στη Βόρεια Συρία αλλά και στην περιοχή των πετρελαιοπηγών.    

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, επικαλούμενος τουρκική πηγή, υπογράμμισε ότι «δεν υπήρξε επικοινωνία του προέδρου Τραμπ με τον Τούρκο ομολογό του από την ημέρα των αμερικανικών εκλογών».     

Ντόναλντ ΤραμπΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣυρίαΗΠΑΤουρκίαεκλογές ΗΠΑΚούρδοι