Κόσμος|09.12.2021 10:26

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Τα ανταλλάγματα που έδωσε σε Κατάρ και ΗΑΕ για την ένεση ρευστότητας

Μαρία Ζαχαράκη

Την αμυντική του βιομηχανία και μεγάλα «φιλέτα» της Τουρκίας δίνει ως αντάλλαγμα, όπως τουλάχιστον καταγγέλλει η αντιπολίτευση και πολλά μέσα -μη φιλοκυβερνητικά.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Αλί Μαχίρ Μπασαρίρ, καταγγέλλει ότι ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε στο Κατάρ το παλαιό αεροδρόμιο Ατατούρκ, μία τεράστια έκταση, την οποία ήθελε να κάνει εθνικό κήπο. Αλλά οι Καταριανοί μάλλον θα την αξιοποιήσουν τουριστικά. Υπενθυμίζεται ότι στο Κατάρ ο Ταγίπ Ερντογάν έχει πουλήσει ένα εργοστάσιο που κατασκευάζει παλέτες για τεθωρακισμένα.

Επίσης βγήκε μία πολύ έντονη φήμη ότι ο Ερντογάν τους πουλάει τη ναυαρχίδα της Αμυντικής Βιομηχανίας του, ASELSAN. Την εταιρεία του τουρκικού στρατού που κατασκευάζει προηγμένης τεχνολογίας ηλεκτρονικές συσκευές και συστήματα για το στρατό. Πρόκειται για τη 42η μεγαλύτερη αμυντική εταιρεία στον κόσμο.

Η ASELSAN αν και διέψευσε ότι πωλείται στους Άραβες, ωστόσο χθες είχε έρθει αντιπροσωπεία από το Αμπού Ντάμπι στην Άγκυρα για να συζητήσει τις επενδύσεις στην άμυνα, όπως αποκάλυψε το Bloomberg.

Το Κατάρ κάνει βήματα στη Μεσόγειο που ενοχλούν την Τουρκία

Τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης ότι ο Ερντογάν δεν κατάφερε να αλλάξει υπέρ του την πολιτική του Κατάρ στην ανατ. Μεσόγειο συμμερίζεται και η αρθρογραφία. Με τίτλο «Η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ» άρθρο στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» υποστηρίζει ότι:

«Παρόλο που το Κατάρ έχει στενές σχέσεις με την Τουρκία, δεν παραιτείται από βήματα που θα ενοχλήσουν την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο και μένει κοντά στην Ελλάδα και την ‘Ε/Κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’. Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ από την άλλη στηρίζουν πολύ πιο ανοιχτά την Ελλάδα και την ‘Ε/Κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’».

Επίσης, σε άλλο άρθρο με τίτλο στην ίδια εφημερίδα «Ληστέψτε το Έθνος… για να ζήσει η εξουσία» αναφέρεται ότι: «Ενώ ανακοινώθηκε ότι έγιναν νέες συμφωνίες με το Κατάρ εμφανίστηκε στο διεθνή Τύπο η είδηση ότι η ίδια χώρα υπέγραψε με την ‘Ε/Κ Διοίκηση τη Νότιας Κύπρου’ συμφωνία έρευνας στην ανατολική Μεσόγειο, που θα λάβει χώρα σε ένα τμήμα των χωρικών υδάτων της Τουρκίας. Από τη μια το Κατάρ «επενδύει» στην Τουρκία αλλά από την άλλη κάνει βήματα μπροστά κατά της Τουρκίας διεθνώς. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την κυβέρνηση. Δεν τους πειράζει αν η συμφωνία είναι κατά της Τουρκίας, δεν είναι κατά της κυβέρνησης!».

Ο «άτολμος» Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορείται πάντως για ατολμία και σιωπή απέναντι στο Κατάρ. Χθες στις δηλώσεις του επιστρέφοντας από το Κατάρ, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε μόνο τη «λύπη» του για την έκδοση νέων αδειών γεώτρησης από την Κυπριακή Δημοκρατία στις κοινοπραξίες Κατάρ-ΗΠΑ και Γαλλίας-Ιταλίας και είπε ότι ελπίζει όλα αυτά να περάσουν.

Επίσης, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν ανέφερε αυτό το θέμα καθοδόν για το Κατάρ και παρέμεινε σιωπηλός. Κατά την επιστροφή του στο Κατάρ, απέρριψε την ερώτηση για το θέμα με απαλές εκφράσεις.

«Η σιωπή του Ερντογάν προς το Κατάρ, που είναι εταίρος σε μία αμφισβητούμενη περιοχή αδειών για γεωτρήσεις, εκφράζοντας μόνο τη λύπη του για τα τεκταινόμενα και το οικονομικό κόστος που αντιμετώπισε η Τουρκία, η οποία είναι απομονωμένη από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν τόσο στην ανατολική Μεσόγειο όσο και στη Μέση Ανατολή και λόγω των οικονομικών δυσκολιών, ενισχύει την εντύπωση ότι αποφεύγει να κάνει σκληρές δηλώσεις.

Ο Ερντογάν φαίνεται να έχει εναποθέσει την ελπίδα του στα χρήματα που προέρχονται από χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Τουρκμενιστάν, τις οποίες επισκέφθηκε πρόσφατα ή τον επισκέφτηκαν την Άγκυρα.

Ωστόσο, δεν θέλει να δει ότι αυτό μπορεί να έχει σοβαρό οικονομικό κόστος για μια Τουρκία που έχει διακόψει τους δεσμούς της με την ΕΕ ή το Συμβούλιο της Ευρώπης, της οποίας η ένταξη έχει ανασταλεί, έχει υποβληθεί σε κυρώσεις και είναι απομονωμένη από την Ευρώπη και τη Δύση», αναφέρει ο αναλυτής Ζουλφικάρ Ντογάν στο Ahval.

ΚατάρΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΗνωμένα Αραβικά ΕμιράτααεροδρόμιοΚωνσταντινούποληΤουρκία