Κόσμος|15.12.2021 14:53

Μετάλλαξη Όμικρον: Νέο εμβόλιο ετοιμάζει η Moderna

Newsroom

Δοκιμές για ένα νέο εμβόλιο που θα στοχεύει στη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού ετοιμάζει η Moderna. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της εταιρείας,  Δρ Πολ Μπέρτον, στο Sky News, οι δοκιμές του εμβολίου θα ξεκινήσουν στις αρχές του νέου έτους ενώ, συμπεράσματα από τα πρώτα αποτελέσματα, θα έχουμε στο β’ τρίμηνο του 2022.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η ανοσία και η προστασία από τις δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna και άλλων εταιρειών φθίνουν έως και κατά 40 φορές, μετά από τρεις με έξι μήνες. Σημείωσε, όμως, ότι υπάρχει αισιοδοξία όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της τρίτης, ενισχυτικής δόσης, καθώς «η ενισχυτική δόση μπορεί να προστατεύει έναντι της παραλλαγής Όμικρον» ενώ σημείωσε ότι τα αντισώματα στον οργανισμό, μετά από την τρίτη δόση «αυξάνονται γρήγορα».

Ο Δρ. Μπέρτον χαρακτήρισε την μετάλλαξη Όμικρον «σοβαρή παραλλαγή», αφού, όπως δήλωσε, τα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες στα χέρια τους από τη Νότια Αφρική, δείχνουν ότι μπορεί να προσβάλλει και ανθρώπους που έχουν ήδη νοσήσει. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία που επικαλέστηκε, από ερευνητές στη Δανία, τα ποσοστά νοσηλειών ασθενών με μετάλλαξη Όμικρον είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα.

Σημαντική απειλή η ταυτόχρονη διασπορά Όμικρον και Δέλτα

Την Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου, ενώπιον της βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο Δρ. Μπέρτον εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα να προκύψει μία νέα, επικίνδυνη μετάλλαξη του κορονοϊού, σε περίπτωση που κάποιος προσβληθεί ταυτόχρονα από τις παραλλαγές Όμικρον και Δέλτα, των οποίων η διασπορά είναι, αυτή τη στιγμή, μεγάλη. Όπως εξήγησε υπάρχει η πιθανότητα οι δύο παραλλαγές να μοιραστούν γενετικό υλικό δημιουργώντας ένα νέο στέλεχος, κάτι που θα συνιστούσε λόγο περαιτέρω ανησυχίας. Μάλιστα, στη συνέντευξή του, σχολίασε το ενδεχόμενο της ταυτόχρονης διασποράς των δύο παραλλαγών ως σημαντική απειλή.

ModernaεμβόλιοΚορονοϊόςμετάλλαξη Δέλταπανδημίαμετάλλαξη Όμικρον