Κόσμος|14.02.2022 17:19

Πούτιν: Σε μακρύτερο τραπέζι κι από αυτό με τον Μακρόν η συνάντηση με Λαβρόφ

Newsroom

Αίσθηση προκαλούν οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο, από τη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτινκαι του Σεργκέι Λαβρόφ με τον ρώσο πρόεδρο να υποδέχεται τον υπουργό Εξωτερικών σε απόσταση μεγαλύτερη και από αυτή πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα η κατ' ιδίαν συζήτησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν και η οποία έγινε viral. 

Πούτιν και Λαβρόφ συναντήθηκαν τη Δευτέρα, με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας να σημειώνει στον Ρώσο πρόεδρο  ότι τα περιθώρια διαπραγματεύσεων και διαλόγου ανάμεσα σε Μόσχα και Δύση δεν έχουν εξαντληθεί παρόλο που οι απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ για όσα ζητεί η Μόσχα δεν κρίνονται «ικανοποιητικές». Ωστόσο, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ξεκαθάρισε ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν γίνεται να συνεχιστούν επ’ αόριστον.

«Έχουμε ήδη προειδοποιήσει περισσότερες από μία φορές ότι δεν θα επιτρέψουμε ατελείωτες διαπραγματεύσεις για ζητήματα που απαιτούν λύση σήμερα», δήλωσε ο Λαβρόφ αλλά πρόσθεσε ότι «πρέπει να πω ότι πάντα υπάρχουν πιθανότητες». «Μου φαίνεται ότι οι δυνατότητές μας απέχουν πολύ από το να εξαντληθούν... Σε αυτό το στάδιο, θα πρότεινα να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο κ. Λαβρόφ.

To μακρύ τραπέζι με τον Εμανουέλ Μακρόν

Υπενθυμίζεται ότι η εικόνα με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να συνομιλεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε ένα τραπέζι που παρέπεμπε σε «γήπεδο» έκανε εντύπωση και σχολιάστηκε περισσότερο και από τη συνάντηση των δύο ηγετών. 

Ούτε λίγο ούτε πολύ, τέσσερα μέτρα χώριζαν τους δύο ηγέτες κατά τη συνάντησή τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters ο λόγος για τον οποίο έγινε ήταν υγειονομικός και έχει σχέση με τον κορονοϊό.

Το Reuters επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου - που γνωρίζουν το υγειονομικό πρωτόκολλο του επικεφαλής του γαλλικού κράτος - σύμφωνα με τις οποίες δόθηκε στον Μακρόν δύο επιλογές:

  • είτε να αποδεχθεί ένα τεστ PCR στο οποίο θα τον υπέβαλαν οι ρωσικές αρχές και θα του επιτρεπόταν να κάτσει κοντά στον Πούτιν
  • είτε να τηρήσει αυστηρότερους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του Εμανουέλ Μακρόν, ο γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε να κάνει ρωσικό τεστ κορονοϊού πριν από τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, υπό τον φόβο κλοπής του DNA τουυ, με αποτέλεσμα ο Πούτιν να τον βάλει σε απόσταση.

ΚορονοϊόςΡωσίαΒλαντίμιρ ΠούτινΣεργκέι Λαβρόφειδήσεις τώραΕμανουέλ Μακρόν