Κόσμος|17.03.2022 22:30

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Κολλημένοι» σε όλα τα μέτωπα οι Ρώσοι - «Πυρά» Μπάιντεν κατά Πούτιν και ο ρόλος της Τουρκίας

Newsroom

Όσο ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μαίνεται για 22η ημέρα, η προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας βρίσκεται στην προσπάθεια  επίτευξης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, μέσω των διαπραγματεύσεων των δύο χωρών.

Η Ουκρανία έχει απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση σχετική με αλλαγή της εδαφικής ακεραιότητας στη χώρα, ενώ η Ρωσία στέλνει κι άλλο στρατό στη χώρα. Την ίδια ώρα, ανώτερος αξιωματούχος της Δύσης τον οποίο επικαλείται το Reuters επισημαίνει, ότι, μεταξύ των δύο πλευρών, υπάρχει «τεράστιο χάσμα». Όπως δήλωσε ο ίδιος, όσοι άκουσαν τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, «θα μπορούσαν να συμπεράνουν ότι δεν έχει καμία διάθεση για συμβιβασμό».

Οι ρωσικές δυνάμεις που προσπάθησαν να παρακάμψουν το Μικολάιβ, στρεφόμενες προς το Βορρά προκειμένου να εντοπίσουν εκεί μια κάποια δίοδο φαίνεται πως έχουν «μπλοκάρει» και η επιχείρηση στέφθηκε από... αποτυχία. Ταυτόχρονα, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι η Ρωσία έχει υποστεί τεράστιες στρατιωτικές απώλειες, αν και ο ισχυρισμός δεν επιβεβαιώνεται. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι έχουν σκοτωθεί 7.000 Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία και 21.000 έχουν τραυματιστεί. Η Ουκρανία παράλληλα, αναφέρει ότι οι δυνάμεις του Κρεμλίνου παραμένουν καθηλωμένες στο έδαφος. Και όλα αυτά με το Κρεμλίνο να υποστηρίζει ότι «τα στρατεύματά μας προελαύνουν μέσω της πόλης Σιεβιερονόντετσκ στην περιοχή στα ανατολικά του Λουγκάνσκ».

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε για πρώτη φορά  τον Ρώσο ομόλογό του εγκληματία πολέμου, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Κρεμλίνου. Σε διπλωματικό επίπεδο, οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα συνεχίζονται και ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι ζητά για ακόμη μια φορά από τη Δύση, να ενισχύσει την στήριξη προς την χώρα του, μιλώντας, μέσω βιντεοσύνδεσης, στο γερμανικό κοινοβούλιο. Από την άλλη, ο Πούτιν κατηγορεί τη Δύση πως θέλει να διχάσει την ρωσική κοινωνία και προειδοποιεί πως θα καθαρίσει την χώρα από τους προδότες και τα καθάρματα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, προέτρεψε τον Ζελένσκι να δεχτεί το σχέδιο συμφωνίας που προτείνει η Μόσχα, ειδάλλως θα αναγκαστεί να υπογράψει ένα σύμφωνο ήττας.

Μπάιντεν κατά Πούτιν: Είναι δολοφόνος δικτάτορας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέκρινε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αποκαλώντας τον «δολοφόνο δικτάτορα» και «σκέτο κακούργο» όταν μίλησε πριν από ένα γεύμα για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου στο Καπιτώλιο νωρίτερα την Πέμπτη.

Ο Μπάιντεν είπε: «Τώρα έχετε την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία... να στέκονται μαζί ενάντια σε έναν δολοφόνο δικτάτορα, έναν σκέτο κακούργο που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο κατά του λαού της Ουκρανίας... Η Ιρλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται από κοινού. Για πρώτη φορά, τώρα, είναι στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Ιρλανδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τώρα».

Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος εκφράζει τη «μεγάλη ανησυχία» του ότι η Κίνα θα μπορούσε να στείλει στη Ρωσία στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσει στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η Μόσχα κατά της Ουκρανίας. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν θα είναι ευθύς και διατεθειμένος να ασκήσει κριτική στον κινέζο ομόλογό του, τον Σι Τζινπίνγκ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν την Παρασκευή. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σχολίασε με νόημα ότι το γεγονός πως η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας «λέει πολλά».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε «απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική» τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου».

Υπουργός Άμυνας Ουκρανίας: H ΕΕ να χαρακτηρίσει τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου»

O υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ρέζνικοφ, ζήτησε από την ΕΕ να χαρακτηρίσει το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου», κατά τη διάρκεια ομιλίας του, μέσω τηλεδιάσκεψης, σήμερα στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Το Κρεμλίνο είναι ο Χίτλερ των ημερών μας», είπε ο Ρέζνικοφ, καθώς περιέγραψε την «κτηνώδη βαρβαρότητα» με την οποία ο ρωσικός στρατός χτυπά αδιάκριτα αστικές περιοχές στην Ουκρανία. «Δεν είναι απλώς ένας πόλεμος είναι κρατική τρομοκρατία», είπε, «ο ρωσικός στρατός συνειδητά εξολοθρεύει τον άμαχο πληθυσμό» και ζήτησε από τους ευρωβουλευτές να αναγνωρίσουν ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι ένας «εγκληματίας πολέμου». Ο Ρέζνικοφ περιέγραψε με δραματικούς τόνους την πολιορκία πόλεων από τις ρωσικές δυνάμεις. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην τραγική κατάσταση στη Μαριούπολη, όπου άνθρωποι κρύβονται στα καταφύγια χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα και χαρακτήρισε «κτηνωδία» τον βομβαρδισμό του θεάτρου της Μαριούπολης, όπου 1.200 γυναίκες και παιδιά έβρισκαν καταφύγιο στα υπόγειά του, ενώ στην οροφή του κτιρίου είχαν γράψει -- με γράμματα που διακρίνονταν από ψηλά -- τη λέξη «παιδιά».

Μέσα σε τρεις εβδομάδες οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 400 σχολεία, 110 νοσοκομεία και πάνω από 1.000 πολυκατοικίες σε ολόκληρη την Ουκρανία, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, ο οποίος μίλησε και για τις ρωσικές απώλειες. Πάνω από 14.000 Ρώσσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία, είπε ο Ρέζνικοφ, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι Ουκρανοί τελικά θα νικήσουν.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας ζήτησε από την ΕΕ να παράσχει περισσότερη βοήθεια σε όπλα στη χώρα του. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ουκρανίας για την ταχύτητα με την οποία η ΕΕ ενέκρινε βοήθεια σε όπλα, ύψους 500 εκατ. ευρώ, όμως είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα πολεμοφόδια, μεταξύ άλλων, πολεμικά αεροσκάφη, αντιαρματικά και αντιαεροπορικά συστήματα.

Ο Ουκρανός υπουργός κάλεσε επίσης την ΕΕ να εντείνει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και να ασκήσει πίεση σε πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες που συνεχίζουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στη Ρωσία. Τέλος, ο Ρέζνικοφ επέκρινε έντονα την άρνηση επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. «Θα χάνουμε όλο και περισσότερες ζωές», είπε. «Όσο περισσότερο διστάζετε, τόσο περισσότερο τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα το αντιλαμβάνονται ως έγκλημα κατά της Ουκρανίας».

Το Χάρκοβο πολιορκείται – Οι Ρώσοι περικυκλώνουν το Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες και αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση, όπως αναφέρει στην τελευταία του αναφορά το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Με τις μεγάλες πόλεις ακόμα υπό ουκρανικό έλεγχο και με τον Ρώσο Πρόεδρο να επιμένει ότι όλα βαίνουν βάσει σχεδίου, ολονύχτιοι βομβαρδισμοί έπληξαν και πάλι Κίεβο και Χάρκοβο. Ανάμεσα στα πλήγματα κατοικημένες περιοχές, αλλά και σχολεία.

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν την Πέμπτη την ζωή τους από πυρά του ρωσικού πυροβολικού στην πολιορκημένη περιοχή Χάρκοβο, μια μεγάλη πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία, δήλωσαν οι τοπικές αρχές. «Ρώσοι στρατιώτες έριξαν πυρά πυροβολικού στην πόλη Μερέφα στην περιοχή Χάρκοβο γύρω στις 03:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο καταστράφηκαν. 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 10 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση», έγραψε σε ανάρτηση της στο Facebook η περιφερειακή εισαγγελία. Η πόλη Μερέφα βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Χάρκοβο.

«Η εκκαθάριση ερειπίων βρίσκεται σε εξέλιξη», σύμφωνα με την εισαγγελία, η οποία ανήρτησε δύο φωτογραφίες κτιρίων που καταστράφηκαν από εκρήξεις. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης από την εκτόξευση βομβών διασποράς στο χωριό Κοζάχα Λοπάν, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Χάρκοβο, δήλωσε ο δήμαρχος ενός γειτονικού χωριού στο Facebook.

«Οι δυνάμεις κατοχής βομβάρδισαν τον σταθμό, καταστήματα, φαρμακεία και άλλα πολιτικά κτίρια στο κέντρο του χωριού», διευκρίνισε διευκρινίζοντας ότι η στρατιωτική υποδομή δεν έχει υποστεί ζημιές.

New York Times: Τουλάχιστον 7.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής

Περισσότεροι από 7.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενη εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αριθμός που αντιστοιχεί σε πάνω από 300 θανάτους Ρώσων στρατιωτών την κάθε μέρα πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι 150.000 Ρώσοι στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στα σύνορα της Ουκρανίας, πολεμούν πλέον στην Ουκρανία.

Η αμερικανική εφημερίδα κάνει έναν παραλληλισμό λέγοντας πως στη μάχη στην Ίβο Τζίμα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σχεδόν 7.000 πεζοναύτες σκοτώθηκαν. Τώρα, 20 μέρες μετά τη ρωσική εισβολή, ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περισσότερους στρατιώτες, σύμφωνα με τις συντηρητικές εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Οι ρωσικές απώλειες, συνεχίζουν οι NYT, είναι ακόμη μεγαλύτερες από τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε πάνω από 20 χρόνια πολέμου στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Επίσης στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για 14.000 έως 21.000 τραυματίες Ρώσους στρατιώτες. Σύμφωνα με το Κίεβο και τους νατοϊκούς συμμάχους τουλάχιστον τρεις Ρώσοι στρατηγοί έχουν σκοτωθεί στις μάχες. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό της Μόσχας, 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου.

Η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει δραματική - Άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων του βομβαρδισμού του θεάτρου

Οι αρχές της Μαριούπολης, που πολιορκείται από ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν σήμερα το απόγευμα ότι έχουν απομακρυνθεί από την πόλη 30.000 άνθρωποι μέσα σε μία εβδομάδα, προσθέτοντας ότι δεν γνώριζαν ακόμη τον απολογισμό θυμάτων του χθεσινού βομβαρδισμού ενός θεάτρου όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι.

Σύμφωνα με μήνυμα του δημαρχείου στο Telegram, η κατάσταση είναι «κρίσιμη» με «αδιάκοπους» ρωσικούς βομβαρδισμούς και «κολοσσιαίες» καταστροφές. «Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, περίπου το 80% των σπιτών της πόλης έχει καταστραφεί», πρόσθεσε. Ενώ 30.000 άνθρωποι μπόρεσαν να απομακρυνθούν προς τη Ζαπορίζια ή το Μπερντιάνσκ μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, άλλοι 350.000 παραμένουν στην πόλη και «συνεχίζουν να κρύβονται σε καταφύγια και κελάρια», συνέχισε το δημαρχείο της Μαριούπολης, σύμφωνα με το οποίο ρωσικά βομβαρδιστικά ρίχνουν «50 με 100 βόμβες» κατά μέσο όρο κάθε μέρα. Μάχες διεξάγονται στα περίχωρα της πόλης, πρόσθεσε.

Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τον απολογισμό θυμάτων του βομβαρδισμού της Τετάρτης στο θέατρο της Μαριούπολης, όπου κρύβονταν «εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι». «Χθες και σήμερα, παρά τους ασταμάτητους πυροβολισμούς, συνεχίζονται στο μέτρο του δυνατού οι επιχειρήσεις καθαρισμού συντριμμιών και διάσωσης», ανέφερε το δημαρχείο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το θέατρο, κατηγορώντας για τον βομβαρδισμό το ουκρανικό εθνικιστικό τάγμα Αζόφ, το οποίο έχει επίσης κατηγορήσει για τον βομβαρδισμό στο μαιευτήριο της Μαριούπολης την περασμένη εβδομάδα.

Περισσότεροι από 2.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μαριούπολη, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται επί πολλές μέρες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Στους κατοίκους λείπουν τα πάντα. Νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform μέσα από τα ερείπια του θεάτρου της Μαριούπολης έχουν ανασυρθεί ζωντανοί μέχρι στιγμής 130 άνθρωποι, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, στον αριθμό αυτόν αναφέρθηκε η Ουκρανή βουλευτής Όλγκα Στεφανίσινα με ανάρτησή της στο Facebook. «Το καταφύγιο στο υπόγειο του Θεάτρου της Μαριούπολης άντεξε. Ήδη έγινε δυνατόν να σωθούν 130 άνθρωποι. Η επιχείρηση στα ερείπια συνεχίζεται» έγραψε η Στεφανίσινα.

Από τον αεροπορικό βομβαρδισμό καταστράφηκε το κεντρικό τμήμα του θεάτρου, ενώ από την κατάρρευση αποκλείσθηκε η είσοδος του καταφυγίου που βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου, στο οποίο έμεναν εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Λόγω των συνεχιζόμενων πυρών, οι διασώστες δεν μπορούσαν να αρχίσουν το έργο τους. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάλεσε σήμερα τα εμπόλεμα μέρη να επιτρέψουν την ασφαλή μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η ΔΕΕΣ χρειάζεται να εγκαταλείψει την πόλη την Τετάρτη, είπε ο ο επικεφαλής της οργάνωσης Πίτερ Μάουρερ σε συνέντευξη Τύπου, επειδή το προσωπικό της «δεν είχε πλέον επιχειρησιακή ικανότητα», αλλά η οργάνωση θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις για να φέρει βοήθεια «μόλις έχουμε έναν ασφαλή τρόπο». Η ΔΕΕΣ εξακολουθούσε επίσης να αναζητά πρόσβαση σε αιχμαλώτους πολέμου και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης, προσθέτοντας ότι οι αιχμάλωτοι στρατιώτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και να μην εκτίθενται σε «δημόσια περιέργεια».

Σήμερα το απόγευμα το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός ισχυρισμός ότι η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε θέατρο στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης αποτελεί ψέμα και ότι η αλήθεια θα φανεί παρά τις, όπως είπε, προσπάθειες να κατηγορηθεί η Μόσχα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας έκανε λόγο για έγκλημα πολέμου. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα καμία από τις δύο αναφορές.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ότι το Κίεβο προσπαθεί να φορτώσει στη Ρωσία τον βομβαρδισμό. «Το καθεστώς του Κιέβου προσπάθησε αμέσως να κατηγορήσει τον ρωσικό στρατό, ο οποίος, κατά την άποψή του, φέρεται να έριξε μια βόμβα στο θέατρο», είπε η Ζαχάροβα. «Φυσικά, αυτό είναι ψέμα. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν βομβαρδίζουν πόλεις. Όσα βίντεο και αν δοκιμάζονται από τις δομές του ΝΑΤΟ και όσα βίντεο κλιπ και ψεύτικες φωτογραφίες βγαίνουν, η αλήθεια θα βγει προς έξω».

«Περίπου 30 Τούρκοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο τέμενος, περίπου 50 άτομα έχουν φύγει. Περίπου άλλοι 70 Τούρκοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη, αλλά η τύχη τους παραμένει άγνωστη, η πόλη βρίσκεται υπό σφοδρό βομβαρδισμό, δεν έχω πληροφορίες γι' αυτούς», είπε ο πρόεδρος του συλλόγου του τεμένους Σουλεϊμάν, ο Ισμαήλ Χατζιόγλου, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη της Οδησσού, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομάδα που μπόρεσε να φύγει από την πόλη-λιμάνι με οχηματοπομπή, σταμάτησε από Ρώσους στρατιώτες στην πόλη Τοκμάκ, 170 χλμ δυτικότερα, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, και έκτοτε έχουν αποκλειστεί εκεί. «Έπρεπε να σταματήσουν τις μηχανές για να εξοικονομήσουν καύσιμα, έκανε πολύ κρύο, δεν τους επέτρεπαν να βγουν από τα αυτοκίνητα», είπε ο Χατζίογλου. Ο στόχος είναι να τους επιτραπεί να φτάσουν στο Ουμάν, μια πόλη περίπου 600 χλμ βορειοδυτικά.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντίμτρο Κουλέμπα το μεσημέρι στο Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι πρότεινε 24ωρη κατάπαυση του πυρός η οποία να παρακολουθείται από ανθρωπιστικές οργανώσεις. Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε η Άγκυρα να στείλει παρατηρητές για την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Μαριούπολη.

Τσαβούσογλου: Η ελπίδα για κατάπαυση του πυρός έχει αυξηθεί

Εντωμεταξύ, η Τουρκία προσπαθεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των δύο χωρών, με τον υπουργό εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να πραγματοποιεί σήμερα συνάντηση με τον ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, λίγες ώρες μετά  τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Συνεχίζοντας εντατικά τη διαμεσολαβητική της προσπάθεια η Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε σήμερα ενθαρρυντικά μηνύματα από την πόλη Λβιβ της Ουκρανίας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, λέγοντας ότι έχουν αυξηθεί οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Στην κοινή συνέντευξη τύπου και χωρίς γραβάτες, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Ουκρανία πρότεινε σε μία πιθανή συμφωνία την Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα στο πεδίο της ασφάλειας και ότι η Ρωσία δεν είχε καμία αντίρρηση ως προς αυτό. Ο Κουλέμπα είπε «βλέπουμε την Τουρκία ως μία από τις χώρες που θέλουμε να είναι εγγυήτριες». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι «η ελπίδα μας για κατάπαυση του πυρός έχει αυξηθεί λίγο περισσότερο», ενώ αντίστοιχα ο Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι «η αποφασιστικότητα, το θάρρος και η επίσκεψή σας εδώ αποδεικνύουν ότι η Τουρκία είναι ένας ενεργός παίκτης».

Ο Τσαβούσογλου ευχαρίστησε τον ομόλογό του που του αφιέρωσε χρόνο σε αυτές τις δύσκολες μέρες και είπε: «Θέλαμε να έρθουμε στη Λβιβ, ειδικά αυτές τις δύσκολες μέρες, για να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στη στρατηγική μας εταίρο την Ουκρανία».

Υπενθυμίζοντας ότι ο πόλεμος συνεχίζεται από τις 24 Φεβρουαρίου και χιλιάδες άμαχοι έχουν χάσει μέχρι στιγμή τη ζωή τους, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια αθώοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και λυπήθηκαν όταν είδαν ότι οι άνθρωποι περίμεναν στο δρόμο και ειδικά στις συνοριακές πύλες για την Πολωνία. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό.

ΟΗΕ: 3 εκατομμύρια πρόσφυγες, εκ των οποίων περισσότεροι από 100.000 σε ένα 24ωρο

Περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες προστέθηκαν σε ένα 24ωρο στα τρία εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τις μάχες μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στις 24 Φεβρουαρίου στη χώρα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο ΟΗΕ έχει επίσης καταγράψει περίπου 2 εκατομμύρια εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας. Οι μισοί από τους πρόσφυγες είναι παιδιά.