Κόσμος|13.04.2022 20:09

«Προσπαθήστε να ελέγξετε την επιθυμία σας για ελευθερία» - Η σκληρή καραντίνα στη Σανγκάη είναι μία δυστοπία

Newsroom

Η οργή και η αγανάκτηση ξεχειλίζουν για τους κατοίκους της Σανγκάης  που βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα σκληρής καραντίνας. Τα τρόφιμα είναι πλέον λιγοστά και οι διαδηλωτές ξεσπούν εναντίον των αρχών που χρησιμοποιούν κάθε μέσο για τον περιορισμό των παραβατών των περιοριστικών μέτρων.

Σε βίντεο που επαληθεύει το Sky News φαίνονται πολίτες να κάνουν επιδρομή σε σούπερ μάρκετ, και μία ανακοίνωση των αρχών να ακούγεται από  να επισημαίνει από το μεγάφωνο: «Παρακαλείστε να συμμορφωθείτε με τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό. Προσπαθήστε να ελέγξετε την επιθυμία σας για ελευθερία».

Τηρώντας απαρέγκλιτα την πολιτική μηδενικής ανοχής, οι αρχές με τη βία επιτηρούν την καραντίνα. Τα κρούσματα ξεπερνούν τις 25.000 ημερησίως ενώ τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει και στους δρόμους της πόλης των 25 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφονται εικόνες ασθενών, που κείτονται στο δρόμο αφού δεν μπορεί να τους γίνει εισαγωγή. Τα μέτρα της κινεζικής κυβέρνησης προβλέπουν αυστηρή απομόνωση και μαζικά τεστ κορονοϊού. Οι αρχές επιστρατεύουν την τεχνολογία για την τήρηση των περιορισμών. Ρομπότ περιπολούν τους δρόμους, θυμίζοντας στους πολίτες να φορούν τις μάσκες τους. Ακόμα και με την εμφάνιση ενός κρούσματος, ολόκληρες γειτονιές μπαίνουν σε αυστηρή καραντίνα. Drones πετούν ανάμεσα στις πολυκατοικίες και καλούν τους πολίτες να υποβληθούν σε τεστ.

Οικογένειες χωρίζονται σε πολλές περιπτώσεις ανήλικα παιδιά μεταφέρονται σε ημιτελή κέντρα καραντίνας, μακριά από τους γονείς τους. Οι αρχές υπενθυμίζουν ότι η πανδημία εξαπλώνεται ραγδαία και υπερασπίζονται τα δρακόντεια μέτρα κατά του κορονοϊού. Στα σούπερ μάρκετ τα λιγοστά τρόφιμα μοιράζονται με δελτίο. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν εικόνες με συνεργεία που μαζεύουν κατοικίδια ασθενών. Σύμφωνα με μαρτυρίες κάνουν στα ζώα ευθανασία. Διεθνείς αναλυτές τονίζουν ότι ο βασικός λόγος πίσω από τα μέτρα στη Σανγκάη είναι ότι αποτελεί την οικονομική πρωτεύουσα της αχανούς χώρας όπου παράγεται το 10% επί του συνόλου του κινεζικού εμπορίου από το 2018 και μετά.

Τους σφραγίζουν μέσα στα σπίτια

Το σαββατοκύριακο ήταν εφιαλτικό για όσους διαπιστώθηκε πως είναι φορείς καθώς είδαν υγειονομικά συνεργεία να σφραγίζουν ακόμα και τα σπίτια τους.

"Κλείνουν τα παράθυρα και τις πόρτες με ειδικές ταινίες σήμανσης. Εάν οι αρχές διαπιστώσουν πως οι ειδικές ταινίες που τοποθετούνται έχουν παραβιαστεί οι ποινές είναι εξοντωτικές", είπε ένας πολίτης από τη Γερμανία που βρέθηκε το σαββατοκύριακο στη Σανγκάι και είναι εγκλωβισμένος από τα πολύ αυστηρά μέτρα. Δεν αποκάλυψε εάν και ο ίδιος νοσεί από κορονοϊό.

Τους βάζουν σε λεωφορεία

Επίσης σε άλλες περιπτώσεις εκατοντάδες λεωφορεία βρίσκονται με τις μηχανές αναμένες για να παραλάβουν ασθενείς με covid προκειμένου να τους απομακρύνουν από την πόλη. Σταθμεύουν κοντά σε νοσοκομεία που έχουν φτιαχτεί τις τελευταίες εβδομάδες για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. 

ΚορονοϊόςΣανγκάηΚίνακατοικίδιακαραντίναειδήσεις τώραπανδημία