Κόσμος|30.04.2022 22:26

Πολιτικός αναλυτής στο OPEN: Ο αλυτρωτισμός στην Τουρκία ενισχύεται επικίνδυνα

Newsroom

Σύμφωνα με την έρευνα του γερμανικού ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στην Τουρκία καλλιεργείται επικίνδυνος αλυτρωτισμός. Μεταξύ των ευρημάτων της έρευνας είναι και το ότι, ένας στους δύο Τούρκους πιστεύει ότι ορισμένα εδάφη πέρα από τα σημερινά σύνορά της, ανήκουν δικαιωματικά στη Τουρκία. Για τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα μίλησε, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και τη Γεωργία Γαραντζιώτη ο γερμανός αναλυτής, Ρόναλντ Μαϊνάρντους.

«Δεν έχω δει τέτοιο αποτέλεσμα ποτέ, που να αναφέρεται στο θέμα του αλυτρωτισμού και της φαντασίας πολλών Τούρκων, ότι υπάρχουν εδάφη πέρα από τα σύνορα, που κατά τη γνώμη τους δεν ανήκουν στους γείτονες, αλλά ανήκουν στην Τουρκία. Είναι μια παρατήρηση που παίρνει ιδιαίτερη σημασία αυτές τις μέρες που ζούμε σε διαφορετικές διεθνείς καταστάσεις, όπου κάθε ώρα ακούμε για τις φοβερές εξελίξεις στην Ουκρανία και τον επιθετικό πόλεμο εις βάρος των Ουκρανών και αυτός ο πόλεμος λίγο πολύ ξεκίνησε με την ιδέα ότι η ρωσική ηγεσία πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να υπάρχει και τα εδάφη αυτά ουσιαστικά ανήκουν στη Ρωσία και εδώ βλέπουμε έναν παραλληλισμό που δημιουργεί πολλά ζητήματα και ανησυχίες δικαιολογημένα», σχολίασε ο κ. Μαϊνάρντους.

Κάτι δεν πάει καλά

Όπως εξήγησε ο πολιτικός αναλυτής, μπορεί στην έρευνα να μην υπάρχει άμεση σύνδεση του τουρκικού αλυτρωτισμού με την Ελλάδα -όπως και με καμία άλλη χώρα-, ωστόσο, οι ανησυχίες της Αθήνας είναι δικαιολογημένες. «Δε γίνεται αναφορά ότι ο αλυτρωτισμός της Τουρκίας απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη χώρα. Δεν τέθηκε στους ερωτηθέντες το ερώτημα από ποια σε χώρα θέλετε να πάρετε τα εδάφη, αλλά λογικά βέβαια κοιτώντας τον χάρτη και βλέποντας το τι γίνεται, βέβαια και οι ανησυχίες Ελλάδας και του ελληνισμού είναι δικαιολογημένες, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουρκικά στρατεύματα στη Συρία, υπάρχουν εισβολές στο βόρειο Ιράκ, υπάρχουν τουρκικά στρατεύματα στη βόρεια Κύπρο, υπάρχει κάθε μέρα - κάθε βδομάδα υπάρχουν παραβιάσεις και παραβάσεις των εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο. Αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα και δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτό το βλέπουμε», υπογράμμισε.  

Στη συνέχεια, ο Ρόναλντ Μαϊνάρντους εξήγησε ότι, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιθετικών δηλώσεων των Τούρκων Αξιωματούχων και το Αιγαίο τοποθετείται στο επίκεντρο των στρατηγικών σχεδίων της Άγκυρας -όπως αυτό της Γαλάζιας Πατρίδας- οι Τούρκοι πολίτες δε μας θεωρούν απειλή. «Στην Τουρκία εικόνα όμως είναι εντελώς διαφορετική και στην πολιτική της Τουρκίας, η Ελλάδα δεν παίζει τον ίδιο ρόλο. Για την Τουρκία η απειλή από την Ελλάδα έρχεται στην 10η θέση. Για τους Τούρκους η πρώτη απειλή προέρχεται από την Αρμενία, μετά το Ισραήλ, το 55% των Τούρκων πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι απειλή για την χώρα, μετά το Ιράκ, Το 44% λένε την Κύπρο ένα μικρή χώρα-νησί, το Ιράν, τη Γαλλία, τη Συρία και μετά στην 10η θέση στην ιεράρχηση αυτή είναι η Ελλάδα. Θέλω να τονίσω ότι οι αναλογίες είναι διαφορετικές. Για τους Τούρκους στην πλειοψηφία η απειλή προέρχεται από άλλες κατευθύνσεις έχουν μεγάλα ζητήματα οι Τούρκοι στην Ανατολή της χώρας τους και ναι υπάρχουν τα ζητήματα με την Ελλάδα, αλλά στην ιεράρχηση δεν είναι στην πρώτη θέση», διευκρίνισε.

Αιγαίοειδήσεις τώραΤουρκίαέρευναΓερμανίαελληνοτουρκικές σχέσειςΟυκρανία