Κόσμος|13.05.2022 13:27

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί το Φιδονήσι θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας

Newsroom

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία έχει υποστεί καταστροφικές απώλειες σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να ανακαταλάβει το Φιδονήσι, συμπεριλαμβανομένων ειδικών δυνάμεων, πολεμικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η Ουκρανία επιμένει ότι έχει περιορίσει την εκστρατεία της σε επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων στο νησί και σκαφών.

Η μάχη δεν έχει τελειώσει και η Ρωσία προσπαθεί επανειλημμένα να ενισχύσει την εκτεθειμένη φρουρά της, λέει η υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Το Φιδονήσι ή Zmiinyi έχει τεράστια σημασία για τον έλεγχο της Δυτικής Μαύρης Θάλασσας, σχολιάζει το BBC. «Αν τα ρωσικά στρατεύματα καταφέρουν να καταλάβουν το Φιδονήσι και εγκαταστήσουν τα συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς, θα ελέγχουν τη θάλασσα, τη στεριά και τον αέρα στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας και στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας», δήλωσε στο BBC ο Ουκρανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Oleh Zhdanov.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ναυαρχίδα της Ρωσίας Moskva απέπλευσε εκεί μέσα σε λίγες ώρες από την έναρξη του πολέμου, λέγοντας στους Ουκρανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο νησί να παραδοθούν: «Σας προτείνω να καταθέσετε τα όπλα σας και να παραδοθείτε για να αποφύγετε την αιματοχυσία και τις άσκοπες απώλειες. Διαφορετικά, θα βομβαρδιστείτε», δήλωσε ένας Ρώσος αξιωματικός.

«Ρωσικό πολεμικό πλοίο αντε γ@@@@@υ», ήταν η θρυλική πλέον απάντηση, αν και σε πολύ πιο σκληρή γλώσσα. Το νησί καταλήφθηκε, αλλά εβδομάδες αργότερα το Moskva βυθίστηκε.

Η απώλεια του Moskva σημαίνει ότι τα πλοία ανεφοδιασμού της Ρωσίας προς το νησί έχουν πλέον ελάχιστη προστασία, λέει το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και, αν μπορέσει να εδραιώσει τη θέση της, τότε θα μπορούσε να κυριαρχήσει σε ένα μεγάλο μέρος της Μαύρης Θάλασσας.

Απειλή για την Ουκρανία, τους γείτονές της και το ΝΑΤΟ

Μια ενισχυμένη ρωσική παρουσία θα μπορούσε να είναι καταστροφική για την Ουκρανία, τόσο σε στρατηγικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η Ουκρανία αναγκάστηκε ήδη να κλείσει το λιμάνι της Οδησσού, αναστέλλοντας τις ζωτικής σημασίας εξαγωγές σιτηρών, αλλά ο κ. Zhdanov φοβάται ότι το νησί θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί ως δεύτερη γραμμή μετώπου.

«Αν οι Ρώσοι καταφέρουν να εγκαταστήσουν συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς, τότε θα μπορούν να υπερασπιστούν τη μοίρα τους, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι τις ακτές της Ουκρανίας», ανέφερε.

Θα έδινε επίσης την ευκαιρία στα ρωσικά στρατεύματα να εισβάλουν στην Υπερδνειστερία, το αποσχισθέν έδαφος της Μολδαβίας υπό ρωσικό έλεγχο που βρίσκεται δίπλα στην Ουκρανία και όχι μακριά από την Οδησσό. Ωστόσο, το Φιδονήσι απέχει μόλις 45 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ρουμανίας, η οποία αποτελεί μέρος της δυτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Ο Βρετανός ναυτικός αναλυτής Τζόναθαν Μπένθαμ πιστεύει ότι ένα ρωσικό σύστημα αεροπορικών πυραύλων S-400 στο νησί θα αποτελούσε «μεγάλη αλλαγή στο παιχνίδι». Εάν η Ρωσία ήταν σε θέση να αναπτύξει ένα πυραυλικό σύστημα, όχι μόνο η Οδησσός θα απειλούνταν, αλλά θα κινδύνευε και η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ , προειδοποιεί ο Ρουμάνος ιστορικός Dorin Dobrincu.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη ρουμανική κυβέρνηση και τον ρουμανικό λαό, αλλά και για ολόκληρη τη συμμαχία. Η Ρωσία θα είχε τη δυνατότητα να καταστρέψει πόλεις και στρατιωτικές δυνατότητες στα ανατολικά της επικράτειάς μας». Το ΝΑΤΟ ενίσχυσε τα σύνορα της Ρουμανίας από την αρχή του πολέμου, στέλνοντας βελγικές και γαλλικές δυνάμεις.

Υπάρχουν όμως και μεγάλοι οικονομικοί κίνδυνοι για τη Ρουμανία. Το Φιδονήσι βρίσκεται κοντά στις εκβολές του ποταμού Δούναβη, ο οποίος οριοθετεί τα σύνορα της Ρουμανίας με την Ουκρανία. Το ρουμανικό λιμάνι της Κοστάντσα στη Μαύρη Θάλασσα δεν απέχει πολύ νότια και δέχεται πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που δεν μπορούν πλέον να πλεύσουν στην Οδησσό.

Η δικαίωση που ήρθε 2 χρόνια μετά: Γυναίκα περιγράφει πώς κράτησε το παιδί του βιαστή της και τελικά τον οδήγησε στη φυλακή

ειδήσεις τώραΡωσίαπόλεμοςΟυκρανίαΦιδονήσι