Κόσμος|26.05.2022 21:05

Ανοιχτός εκβιασμός Πούτιν στη Δύση: Άρετε τις κυρώσεις και θα βοηθήσω να ξεπεραστεί η επισιτιστική κρίση

Newsroom

Με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, συνομίλησε τηλεφωνικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας δε δίστασε, μάλιστα, να προχωρήσει και σε έναν ανοιχτό εκβιασμό προς τις χώρες της Δύσης ζητώντας άρση των κυρώσεων κατά της χώρας του, προκειμένου να βοηθήσει να ξεπεραστεί η επισιτιστική κρίση.

Όπως μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ, ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εξάγει σιτηρά και λιπάσματα για την αντιμετώπιση της κρίσης ενώ σημείωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει την αδιάλειπτη παροχή φυσικού αερίου στην Ιταλία. Ταυτόχρονα, το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι ο ρώσος πρόεδρος θεωρεί τις κατηγορίες ότι η χώρα του είναι υπεύθυνη για την παγκόσμια έλλειψη προμηθειών αβάσιμες.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τονίζει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να συμβάλει σημαντικά στην υπέρβαση της επισιτιστικής κρίσης μέσω της εξαγωγής σιτηρών και λιπασμάτων, με την επιφύλαξη της άρσης των πολιτικών περιορισμών από τη Δύση», αναφέρεται στην ανακοίνωση μετά την επικοινωνία των δύο ηγετών. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε, ακόμα για τα «βήματα που έγιναν για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, συμπεριλαμβανομένου του καθημερινού ανοίγματος ανθρωπιστικών διαδρόμων για την έξοδο πλοίων από τα λιμάνια του Αζόφ και της Μαύρης Θάλασσας, τα οποία εμποδίζει η ουκρανική πλευρά».

Οι κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία επιβλήθηκαν μετά τις 24 Φεβρουαρίου, όταν η χώρα ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία. Οι προμήθειες λιπασμάτων, σιταριού και άλλων εμπορευμάτων τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία έχουν διαταραχθεί έκτοτε καθώς, όπως αναφέρουν οι «Moscow Times», το 30% της παγκόσμιας προσφοράς σιταριού παράγεται από τις δύο χώρες.

Η ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας

Όπως έγινε γνωστό από την ιταλική προεδρία, η συνομιλία των δύο ανδρών επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στην Ουκρανία και στις προσπάθειες για μία κοινά αποδεκτή λύση σε ό,τι αφορά την επισιτιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη και τις σοβαρές επιπτώσεις της στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος, μέσω τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους σημείωσε ότι είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «μπλοκάρισμα» από τη Ρωσία των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας. Ο Πεσκόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι η ίδια είναι υπεύθυνη για τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, με την επιβολή των κυρώσεων. «Κατηγορηματικά, δεν αποδεχόμαστε αυτές τις κατηγορίες. Αντιθέτως, κατηγορούμε τις δυτικές χώρες για τη λήψη μέτρων που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση», υπογράμμισε.

εκβιασμόςΡωσίαΜάριο Ντράγκιεπισιτιστική κρίσηΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαπόλεμοςειδήσεις τώρα