Κόσμος|13.06.2022 19:13

Ουκρανία: Η κυβέρνηση προχωρά σε αναστολή των εξαγωγών ουκρανικού φυσικού αερίου, άνθρακα και καύσιμου πετρελαίου

Newsroom

H κυβέρνηση της Ουκρανίας ενέκρινε κινήσεις για την αναστολή των εξαγωγών ουκρανικού φυσικού αερίου, άνθρακα και καύσιμου πετρελαίου, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.

Μία κυβερνητική απόφαση εγκρίθηκε τη Δευτέρα, συμπεριλαμβάνοντας τον άνθρακα, το καύσιμο πετρέλαιο, αλλά και φυσικό αέριο που παράγεται στην Ουκρανία, σε μία λίστα αγαθών, η εξαγωγή των οποίων απαγορεύεται, καθώς η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η εξέλιξη αυτή συνδέεται «με την ένοπλη επιθετικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας, αλλά και γην επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία».

Η Ουκρανία ανοίγει διαδρόμους μέσω Πολωνίας και Ρουμανίας για εξαγωγή σιτηρών 

Η Ουκρανία έχει οργανώσει δύο διαδρομές μέσω Πολωνίας και Ρουμανίας για την εξαγωγή σιτηρών και την αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, παρά το γεγονός ότι διάφορα προβλήματα έχουν επιβραδύνει την εφοδιαστική αλυσίδα, όπως δήλωσε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Ο Ντμίτρο Σενίκ δήλωσε ότι η παγκόσμια διατροφική ασφάλεια βρίσκεται σε κίνδυνο, επειδή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παρεμπόδισε τις εξαγωγές σιτηρών του Κιέβου από τη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας ευρύτατες ελλείψεις, αλλά και αύξηση των τιμών.

Η Ουκρανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο και έχει ανακοινώσει ότι υπάρχουν περίπου 30 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που έχουν αποθηκευτεί σε περιοχές που βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο. Οι ποσότητες αυτές, γίνεται προσπάθεια να εξαχθούν οδικώς, μέσω ποταμών, αλλά και σιδηροδρομικώς. Η Ουκρανία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις βαλτικές χώρες για την οργάνωση ενός τρίτου διαδρόμου εξαγωγής τροφίμων, όπως δήλωσε ο Σενίκ.

Φόβοι για παγκόσμιο «τυφώνα» από τις αυξήσεις στα καύσιμα

Παγκόσμια είναι η ανησυχία για τις τιμές των καυσίμων μετά τις συνεχείς ανατιμήσεις που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και τις προβλέψει που ήρθαν στη δημοσιότητα και οι οποίες κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση, καθώς οι αγορές θα πρέπει να προετοιμαστούν όχι για «καταιγίδα», αλλά για «τυφώνα». 

Την ίδια ώρα μεγάλη ανησυχία προκαλεί η πρόβλεψη της JP Μorgan, όπου ο επικεφαλής της προσπάθησε να εξηγήσει με σχεδόν μετεωρολογικούς όρους τι έρχεται στην οικονομία παγκοσμίως, καθώς δήλωσε ότι αρχικά επρόκειτο για παγκόσμια καταιγίδα, ωστόσο τώρα θα πρέπει να προετοιμαστούμε για παγκόσμιο τυφώνα ο οποίος προέρχεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Μάλιστα έκανε λόγω για εκτίναξη στην τιμή του βαρελιού το οποίο αυτό μπορεί να φτάσει και τα 150 - 170 δολάρια ανα βαρέλι. Κάτι τέτοιο μάλιστα θα έφερνε εφιαλτικές τιμές και στην Ελλάδα καθώς, σε περίπτωση που συμβεί το σενέριο με τα 150 δολάρια /βαρέλι η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα θα φτάσει τα 3,5 ευρώ/λίτρο ενώ με τα 175 ευρώ δολάρια / βαρέλι, η τιμή θα φτάσει στα 4,80 ευρώ το λίτρο.

Όλες οι ειδήσεις

Νέα πρόκληση από Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν δίνει νόμιμες απαντήσεις, πάει και κλαίγεται στη διεθνή κοινότητα

Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα: Το βιογραφικό και η πορεία της σημαίνουσας διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης

Φρένο στις υψηλές ταχύτητες θα βάλουν οι ποινές του νέου ΚΟΚ - Ποιοι οδηγούν πιο «επιθετικά», σύμφωνα με έρευνα

Τάσος Νούσιας στο ethnos.gr: «Πρέπει να σπάσουμε αυτό το φαύλο, ανελέητο, βίαιο κύκλο!»

Ουκρανίαπετρέλαιοειδήσεις τώραπόλεμοςφυσικό αέριοεξαγωγέςΡωσία