Κόσμος|29.06.2022 21:58

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Μήνυμα Μπάιντεν σε Ερντογάν για σταθερότητα στο Αιγαίο - Τι ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Newsroom

Μήνυμα για το πόσο αναγκαία είναι η σταθερότητα στο Αιγαίο έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

«Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.


«Ο πρόεδρος Μπάιντεν χαιρέτισε τη σύναψη τριμερούς συμφωνίας από την Τουρκία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που άνοιξε τον δρόμο στους Συμμάχους να τους καλέσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία όσον αφορά στην άμυνά της κατά της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς και τη σημασία της άρσης των ρωσικών εμποδίων στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. Μίλησαν επίσης για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία συνεχών στενών διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεών μας» ανέφερε ακόμη ο Λευκός Οίκος.

Ισχυρό σήμα υποστήριξης από τον Μπάιντεν για τα F-16

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από τουρκικές πηγές που παρακολούθησαν τη συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν και τις οποίες μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είπε επίσης στον Ερντογάν: «Μόλις προσγειωθώ στην Ουάσιγκτον, θα προσπαθήσω να λύσω το ζήτημα των F-16. Θα κάνω μια προσπάθεια να περάσει από το Κογκρέσο».

O διάλογος πριν το τετ α τετ

Ξεκίνησε στην ώρα της η συνάντηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν που διεξήχθη στη Μαδρίτη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Η συζήτηση που είχαν κράτησε για κάτι παραπάνω από μία ώρα.

Λίγο πριν ξεκινήσει η τετ α τετ συνάντηση, οι δύο ηγέτες είχαν έναν σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες, όπου περίσσευαν τα χαμόγελα και η καλή διάθεση για το νέο συναπάντημά τους, που λαμβάνει χώρα έπειτα από 8 μήνες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη Σουηδία και τη Φινλανδία. «Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την Τουρκία για την προώθηση των αιτήσεων για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας», είπε.

Τον ευχαρίστησε επίσης και για τον διαμεσολαβητικό ρόλο στην Ουκρανία, καθώς και το ρόλο του συντονιστή, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας διάδρομος σιτηρών.

«Είναι πολύ ωραίο που βρίσκομαι εδώ μαζί σας», είπε στον Τούρκο πρόεδρο.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε: «Πιστεύω ότι θα επιστρέψουμε στις χώρες μας ήρεμοι ότι έχουμε συμβάλλει στην ειρήνη με τις εργασίες μας εδώ, οι οποίες συνεχίζονται και αύριο.

Ας δώσουμε ευκαιρίες σε βήματα που πρέπει να γίνουν προς την ενίσχυση του ΝΑΤΟ, ειδικά στο ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας, στο να υπάρξουν εξελίξεις όσον αφορά τα καύσιμα και στο να ανοίξει το συντομότερο δυνατό ο διάδρομος για τα σιτηρά.

Θα ήθελα να εκφράσω την χαρά μου που συναντώμαι μαζί σας, ειδικά μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα. Αυτή η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ ήταν μια δυναμική σύνοδος κορυφής όσον αφορά την ατζέντα της.

Τα βήματα που θα ληφθούν για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ θα συμβάλουν στη διαδικασία Ρωσίας-Ουκρανίας. Η επιθυμία μας για το ζήτημα της Ρωσίας-Ουκρανίας είναι να υπάρξουν αποτελέσματα μέσω μίας ισορροπημένης πολιτικής και να λυθεί το πρόβλημα των σιτηρών».

«Εμείς ακολουθούμε μια πολιτική ισορροπίας στον πόλεμο της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Ας δώσουμε την ευκαιρία στις χώρες που υποφέρουν από έλλειψη σιτηρών».

Όλα τα κανάλια και τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν εκτάκτως την είδηση της συνάντησης, με το κλίμα στην Τουρκία να είναι γεμάτο αγωνία για τα αποτελέσματα της κρίσιμης συνάντησης.

Στη συζήτηση των δύο ανδρών πρωτοστάτησαν το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των τουρκικών αεροσκαφών F-16, η αμερικανική υποστήριξη των Κούρδων της Συρίας και η ελληνο-τουρκική αντιπαράθεση, με αιχμή του δόρατος τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.

Όλες οι ειδήσεις

Ανοίγει ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 μετά την άρση του βέτο από την Άγκυρα - Τι ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας

Ραγδαίες εξελίξεις: «Μόνη ύποπτη» για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας η Ρούλα Πισπιρίγκου - Καλείται να καταθέσει

«Καταπέλτης» ο εισαγγελέας για Λιγνάδη: Προτείνει ενοχή για τρεις βιασμούς - «Δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις»

Θέλει δουλειά το μαλλί του Τσιτσιπά: 20λεπτο χτένισμα, ελαιόλαδο, baby oil και ελληνική ρίγανη!

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνσύνοδος ΝΑΤΟΤζο Μπάιντενειδήσεις τώρα