Κόσμος|05.08.2022 07:55

Αλ Ζαουάχρι: Γιατί ο πραγματικός στόχος των ΗΠΑ ήταν το Αφγανιστάν και όχι ο γερασμένος τρομοκράτης

Newsroom

Τι κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του Αλ Ζαουάχρι; Ο πραγματικός στόχος των ΗΠΑ ήταν το Αφγανιστάν και όχι ο κουρασμένος γιατρός;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν με κάθε επισημότητα - δια τρεμάμενου στόματος του υπέργηρου προέδρου τους - ότι εξόντωσαν τον αρχηγό της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι στην Καμπούλ.

Ο Ζαουάχρι προερχόταν από την παλιά φρουρά των τζιχαντιστών - ήταν 71 χρονών - και ήταν πλέον, από πολλές απόψεις, το είδος του τρομοκράτη που θέλει κάποιος να έχει εχθρό του...
Να το κάνουμε πιο κατανοητό: Εδώ και μια δεκαετία, ή και περισσότερο, δεν είχε έξυπνες ιδέες. Είχε πει στους νεότερους τρομοκράτες να αφήσουν στο ράφι τις ιδέες τους, αλλά εκείνος άφησε πρώτος τις δικές του να σκονίζονται. Ο Αλ Ζαουάχρι ήταν πλέον μια μαύρη τρύπα του παρελθόντος στο παρόν.
Κάθε φορά που το Ισλαμικό Κράτος - το οποίο τελικά τον ξεπέρασε και αποσχίστηκε από την Αλ Κάιντα του Ζαουάχρι - ανακοίνωνε ότι έριξε στο διαδίκτυο ένα νέο βίντεο, πολλοί ήταν εκείνοι που ένιωθαν έντονη ανησυχία και προσεύχονταν ότι δεν θα παρακολουθούσαν κάτι που θα στοίχειωνε τον ύπνο τους.

Η φυλακή δεν τον «γιάτρεψε»

Ο Ζαουάχρι ήταν ένας ελεεινός δολοφόνος. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του. Αιγύπτιος, ο Ζαουάχρι, ενηλικιώθηκε πολιτικά μετά τη δολοφονία του προέδρου Ανουάρ Σαντάτ, το 1981. Η Αίγυπτος, τότε, φυλάκισε κάθε ισλαμιστή που κυκλοφορούσε στον δρόμοι και ο Ζαουάχρι πέρασε αρκετά χρόνια σε κρατικές φυλακές, όπου κακόπαθε και βασανίστηκε. Κάποιοι, πολλοί, συνετίστηκαν ή ακόμα και «ευνουχίστηκαν» ιδεολογικά στα μπουντρούμια των αιγυπτιακών φυλακών. Ο Ζαουάχρι, ο οποίος είχε σπουδάσει γιατρός και είχε ειδικότητα χειρουργού δεν… ιάθηκε ποτέ! Ελεύθερος πλέον, πέρασε μέρος της δεκαετίας του '90 εκπαιδεύοντας τζιχαντιστές στον Καύκασο, που σκόρπιζαν θάνατο.

Το 1997, τα «παιδιά» του πυροβόλησαν και σκότωσαν 58 τουρίστες και τέσσερις Αιγύπτιους στο Λούξορ. Η Αίγυπτος δεν τον χωρούσε πια και ακολούθησε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν - όπου φαίνεται ότι παρέμεινε μέχρι που τον ανακάλυψε η CIA.

Όταν οι Ταλιμπάν κυβέρνησαν την Καμπούλ στα τέλη της δεκαετίας του '90, ο Μπιν Λάντεν και ο Ζαουάχρι μπορούσαν να κυκλοφορούν χωρίς να κρύβονται. Κάτι τέτοιο πίστεψε ο Ζαουάχρι και τώρα. Πίστεψε ακόμη ότι η συμφωνία των Ταλιμπάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που υπογράφηκε στη Ντόχα, πέρυσι, θα επέτρεπε δυνητικά σε έναν τιμημένο ήρωα, όπως αυτός, να κυκλοφορεί ξανά ανέμελος.

Δεν δικαιούνται δια να ομιλούν...

Οι Ταλιμπάν ήδη δυσφόρησαν στο Twitter για παραβιάσεις της Συμφωνίας της Ντόχα. Όμως, οι Ταλιμπάν, είχαν υποσχεθεί τότε να μην παράσχουν άσυλο σε τρομοκράτες, επομένως δεν έχουν τη δυνατότητα να παραπονεθούν επίσημα για τη δολοφονία του πιο διαβόητου τρομοκράτη του κόσμου, στην πρωτεύουσά τους.
Ο αντικαταστάτης του Ζαουάχρι θα είναι νεότερος και πιο ενεργητικός από τον γερογιατρό, σίγουρα. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η δολοφονία του Ζαουάχρι - πιθανότατα - δεν θα έχει και μεγάλο αντίκτυπο στην παγκόσμια τρομοκρατία, επειδή η νεότερη γενιά των τζιχαντιστών έχει από χρόνια πάψει να θεωρεί τον Ζαουάχρι ηγέτη, πνευματικό καθοδηγητή ή οτιδήποτε άλλο.

Το κορυφαίο από τα επιτεύγματα του Ζαουάχρι, οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ήταν τελικά ένα μεμονωμένο τρομοκρατικό χτύπημα και οι ένοχοι ή εξοντώθηκαν ή πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης ζωής τους κρυπτόμενοι ή σκοτώνουν το χρόνο που τους απομένει στον Κόλπο του Γκουαντάναμο.

Το τζιχαντιστικό κίνημα, που πέτυχε κάτι νέο ήταν το Ισλαμικό Κράτος - το οποίο χλεύασε τον Ζαουάχρι, τον αποκάλεσε χαζομάρτυρα και… τζάμπα μάγκα και αγνόησε περιπαικτικά τις εντολές του. Τον χλέυαζε όταν υποτίμησε τους Ταλιμπάν και τον λοιδόρησε για τον όρκο πίστης στον ιδρυτή τους, Μουλά Ομάρ, ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν νεκρός εδώ και χρόνια.
Πολλοί από τους πιθανούς διαδόχους του Ζαουάχρι έχουν ήδη ενταχτεί σε άλλες τζιχαντιστικές ομάδες και δεν νοιάζονται για την επόμενη μέρα των τζιχαντιστών του γιατρού…

Ο πραγματικός στόχος των ΗΠΑ

Όμως πιο ενδιαφέρουσα θα είναι η στάση των Ταλιμπάν· νόμιζαν ότι πλέον είχαν μια αυτόνομη χώρα και ότι θα έμεναν απερίσπαστοι για να την ανοικοδομήσουν· έχουν ανάγκη από χρήματα και αναζητούν φαγητό για τους πεινασμένους τους.

Οι επικριτές τους, διατείνονται μετ’ επιτάσεως ότι, οι Ταλιμπάν δεν είναι κάτι λιγότερο από ελεεινούς τρομοκράτες και ότι όποιος ισχυρίζεται ότι έχουν βάλει νερό στο κρασί τους ή έχουν μαλακώσει εξαπατάται!
Η παρουσία του Ζαουάχρι στην Καμπούλ θα χρησιμοποιηθεί σίγουρα ως απόδειξη και ως επιχείρημα ότι οι Ταλιμπάν αξίζουν να αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες στο διηνεκές. Δεν μπόρεσαν να αντισταθούν ούτε για λίγους μήνες στο να μετατρέψουν την πρωτεύουσά τους σε φωλιά της Αλ Κάιντα.

Τους Ταλιμπάν χτύπησαν εμμέσως τα ντρον τον ΗΠΑ λοιπόν κι όχι τον Ζαουάχρι, που ήδη ήταν χτυπημένος από την απραξία, το γήρας και τη λήθη.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρατρομοκράτεςΑλ ΚάινταΤαλιμπάνΑφγανιστάν