Κόσμος|12.09.2022 15:09

Νέα επίδειξη ισχύος με άσκηση σε Αιγαίο και Μεσόγειο από την Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Μία νέα τουρκική στρατιωτική άσκηση με το όνομα Nusret-2022 ξεκίνησε χθες, Κυριακή, στον κόλπο Ακσάζ (απέναντι από τη Ρόδο) και θα ολοκληρωθεί στις 22 Σεπτεμβρίου. Η Τουρκία ήταν η «οικοδέσποινα» της άσκησης, που θα διεξαχθεί σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Στόχος της άσκησης έχει να αξιολογήσει το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας των αμφίβιων δυνάμεων του τουρκικού ναυτικού, το οποίο θα αναλάβει το ρόλο της Ναυτικής Συνιστώσας Διοίκησης της Δύναμης Απάντησης του ΝΑΤΟ (NRF) τον Ιανουάριο του 2023.

Εκτός από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, στην άσκηση συμμετέχουν επίσης ο στρατός ξηράς, η πολεμική αεροπορία και η Διοίκηση Ακτοφυλακής. Στην άσκηση συμμετέχουν επίσης 15 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ (σ.σ. δεν αναφέρονται ποιες).

Η Nusret-2022, η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο φέτος, περιλαμβάνει 52 πλοία, τέσσερα υποβρύχια, 34 αεροσκάφη, 16 ελικόπτερα, 16 ελικόπτερα, δύο UAV, αμφίβιες μονάδες του Σώματος Πεζοναυτών, ομάδες SAT/SAS, παράκτια στρατεύματα και περίπου 8.000 άτομα προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου του Κέντρου Ελέγχου της Άσκησης.

Οι εκπαιδεύσεις λιμένα και οι συναντήσεις συντονισμού που ξεκίνησαν χθες στο πλαίσιο της άσκησης θα συνεχιστούν και σήμερα. Οι εκπαιδεύσεις Επιχειρησιακής Ετοιμότητας και Ενσωμάτωσης Δυνάμεων θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 13-17 Σεπτεμβρίου 2022.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΝΑΤΟστρατιωτική άσκησηΤουρκία