Κόσμος|17.10.2022 13:15

Αυτά είναι τα drone καμικάζι που σφυροκόπησαν το Κίεβο - Βαλλιστικούς πυραύλους δίνει στη Μόσχα το Ιράν, σύμφωνα με τη Washington Post

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Εικόνες από ρωσικά πλήγματα στο Κιέβο / AP Photo
Εικόνες από ρωσικά πλήγματα στο Κιέβο / AP Photo
Εικόνες από ρωσικά πλήγματα στο Κιέβο / AP Photo
Εικόνες από ρωσικά πλήγματα στο Κιέβο / AP Photo
Εικόνες από ρωσικά πλήγματα στο Κιέβο / AP Photo
Εικόνες από ρωσικά πλήγματα στο Κιέβο / AP Photo
Εικόνες από ρωσικά πλήγματα στο Κιέβο / AP Photo
Εικόνες από ρωσικά πλήγματα στο Κιέβο / AP Photo
Εικόνες από ρωσικά πλήγματα στο Κιέβο / AP Photo
Εικόνες από ρωσικά πλήγματα στο Κιέβο / AP Photo

Επίθεση με χρήση drone καμικάζι δέχθηκε η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός σε πολίτες.

«Όλη τη νύχτα και όλο το πρωί ο εχθρός τρομοκρατεί τον άμαχο πληθυσμό», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι και οι πύραυλοι επιτίθενται σε όλη την Ουκρανία».


«Ο εχθρός μπορεί να επιτεθεί στις πόλεις μας, αλλά δεν θα μπορέσει να μας λυγίσει», έγραψε. Οι αναρτήσεις βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πετούν πάνω από την πρωτεύουσα και καπνό να αναδύεται στο πρωινό φως. Σε μια ανάρτηση ακούστηκε επίσης ο ήχος συνεχών πυροβολισμών, που φαίνεται ότι προσπαθούσαν να καταρρίψουν ένα drone.

Ποια είναι τα drone καμικάζι

Τα ιρανικής κατασκευής Shaheds, τα οποία η Ρωσία έχει μετονομάσει σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη Geran-2, συσκευάζουν εκρηκτικό φορτίο και μπορούν να παραμένουν πάνω από στόχους πριν πέσουν με τη μύτη πάνω τους. Μπορούν να εκτοξεύονται το ένα μετά το άλλο. Η χαρακτηριστική τους πτέρυγα σε σχήμα Α τα καθιστά εύκολα αναγνωρίσιμα. Ο Αντρέι Γέρμακ, ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, επιβεβαίωσε επίσης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed ήταν μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση στο Κίεβο.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα από τη Ρωσία σε άλλα σημεία της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες για να στοχεύσουν αστικά κέντρα και υποδομές, συμπεριλαμβανομένων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Drone εντοπίστηκε να πετά πάνω από το Κίεβο δευτερόλεπτα πριν από τις εκρήξεις

Αυτή η εικόνα δείχνει ένα drone να πετάει πάνω από το Κίεβο δευτερόλεπτα πριν από τις εκρήξεις σε κτίρια της πόλης.

Η διοίκηση της πόλης του Κιέβου δήλωσε μετά το πρώτο κύμα εκρήξεων ότι "κρίσιμες υποδομές" δέχθηκαν επίθεση.

Σημειώνεται πως και ο Αντρέι Γέρμακ, επικεφαλής του επιτελείου του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε ότι οι τελευταίες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με τα λεγόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας.

Το Ιράν σχεδιάζει να στείλει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία

Αφού φέρεται να προμήθευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία για να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία, το Ιράν θα παράσχει τώρα πυραύλους επιφανείας-επιφανείας στο Κρεμλίνο, δήλωσαν αξιωματούχοι ασφαλείας στην Washington Post.

Τον περασμένο μήνα, η ιρανική κυβέρνηση έστειλε αξιωματούχους στη Ρωσία για να συμφωνήσουν τους τελικούς όρους της αυξημένης ροής όπλων, σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Τα νέα όπλα θα περιλαμβάνουν, σύμφωνα με την WP, δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, τους Fateh-110 και Zolfaghar, καθώς και δύο τύπους ιρανικών πυραύλων επιφανείας-επιφανείας.

Το Ιράν ετοιμάζεται επίσης να στείλει μεγάλο αριθμό Shahed-136, που μερικές φορές αναφέρονται ως "μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι", και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, είπαν οι αξιωματούχοι.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ουκρανία ανέφερε μια σειρά ρωσικών επιθέσεων με τη χρήση ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed-136.

Όμως το Ιράν αρνείται ότι προμηθεύει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει.


Στο στόχαστρο ξανά το Κίεβο

Τα πλήγματα στο κέντρο του Κιέβου είχαν γίνει σπάνια τους τελευταίους μήνες, αφού οι ρωσικές δυνάμεις απέτυχαν να καταλάβουν την πρωτεύουσα στην αρχή του πολέμου. Τα χτυπήματα νωρίς το πρωί της περασμένης εβδομάδας ήταν οι πρώτες εκρήξεις που ακούστηκαν στο κέντρο του Κιέβου εδώ και αρκετούς μήνες και έθεσαν το Κίεβο, καθώς και την υπόλοιπη χώρα, ξανά σε επιφυλακή. Οι εκρήξεις της Δευτέρας φάνηκε να συνεχίζουν αυτό που πολλοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να γίνει πιο συχνό φαινόμενο στα αστικά κέντρα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι τα χτυπήματα της περασμένης εβδομάδας ήταν αντίποινα για τον βομβαρδισμό μιας γέφυρας που συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με τη ρωσική ενδοχώρα. Ο Πούτιν κατηγορεί την Ουκρανία για τον σχεδιασμό της έκρηξης, η οποία ανέστειλε την κυκλοφορία στη γέφυρα και περιόρισε τη δυνατότητα της Μόσχας να χρησιμοποιεί τη γέφυρα για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων στις κατεχόμενες περιοχές της νότιας Ουκρανίας.

Το χτύπημα στο Κίεβο έρχεται καθώς οι μάχες έχουν ενταθεί στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ τις τελευταίες ημέρες, καθώς και η συνεχιζόμενη ουκρανική αντεπίθεση στο νότο κοντά στη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια. Ο Ζελένσκι είπε στην ομιλία του το βράδυ της Κυριακής ότι υπάρχουν σφοδρές μάχες γύρω από τις πόλεις Μπαχμούτ και Σολεντάρ στην περιοχή του Ντονέτσκ. Οι περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανικής ανατολικής περιοχής που είναι γνωστή ως Ντονμπάς και ήταν δύο από τις τέσσερις περιοχές που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία τον Σεπτέμβριο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙράνΒολοντιμίρ ΖελένσκιΟυκρανίαειδήσεις τώραΡωσίαdroneΚίεβο