Κόσμος|06.11.2022 22:11

Γιατί ο Ιμάμογλου στήριξε Τζιτζικώστα, παρά τα πυρά των τουρκικών ΜΜΕ; Τα μηνύματα του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης

Μαρία Ζαχαράκη

Και ο Έλληνας αλλά και ο Τούρκος δήμαρχος έδωσαν από την Κωνσταντινούπολη σήμερα πολύ ηχηρά μηνύματα, καταδικάζοντας με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο το περιστατικό με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, που κρατήθηκε από τις τουρκικές Αρχές επί ώρες.

Ειδικά ο Εκρέμ Ιμάμογλου, παρόλο που δέχτηκε τα «πυρά» του φιλο-κυβερνητικού τύπου σήμερα για την ουδέτερη δήλωση που έκανε το Σάββατο ότι θα ερευνήσει το γεγονός, σήμερα δεν πτοήθηκε και χαρακτήρισε τη μεταχείριση προς τον Έλληνα αξιωματούχο «φυσικά απαράδεκτη».

Άφησε μέχρι και σαφείς αιχμές κατά των Αρχών της ίδιας της χώρας του για τις προθέσεις που κρύβονται πίσω από αυτό.

Έχουν σκοπό, είπε, «να χαλάσουν τις σχέσεις των δύο χωρών». Μάλιστα, είχε σημασία που το είπε σε μία τέτοια περίοδο, τώρα δηλαδή που οι σχέσεις έχουν φτάσει σε «ευάλωτο» σημείο.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου εξέφρασε 2-3 φορές τη λύπη του, διαχωρίζοντας σαφώς τη θέση του από αυτή της κεντρικής κυβέρνησης και των κρατικών θεσμών.

Το διαφορετικό μήνυμα

Και οι δύο δήμαρχοι ο Εκρέμ Ιμάμογλου και ο Κώστας Μπακογιάννης, βέβαια, ήθελαν να δώσουν ένα διαφορετικό μήνυμα, ότι σε περιφερειακό επίπεδο και σε πιο χαμηλή πολιτική βαθμίδα υπάρχει άλλη διάθεση μεταξύ των χωρών και άλλη πολιτική προσέγγιση στα ζητήματα.

Ο Ιμάμογλου θέλει να δείξει ότι τραβάει μια άλλη γραμμή από την κυβέρνηση, θέλει να στείλει άλλα μηνύματα στους εν δυνάμει ψηφοφόρους του, αν τελικά χριστεί υποψήφιος της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, υποσχέθηκε ότι ο ίδιος θα επισκεφτεί την Αθήνα τον Ιανουάριο για την πρώτη Σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων.

Τζιτζικώστας: Αστειότητες οι αιτιάσεις των Τούρκων – Ήλεγξαν όλα μου τα έγγραφα

Ως «αστειότητες» χαρακτήρισε τις αιτιάσεις των τουρκικών Αρχών ότι του απαγορεύτηκε η είσοδός του στη γειτονική χώρα, επειδή δημιουργήθηκε ένα τεχνικό πρόβλημα, εξαιτίας του ότι το ονοματεπώνυμό του έμοιαζε με κάποιου που θεωρείται ανεπιθύμητος στην Τουρκία, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Αυτά είναι αστειότητες. Οι τουρκικές αρχές, ήλεγξαν την ταυτότητά μου, το διαβατήριό μου αλλά και όλα μου τα διπλωματικά, ευρωπαϊκά έγγραφα», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας.

Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι  προέκυψε πρόβλημα λόγω συνωνυμίας του με άτομο, το οποίο θεωρείται persona non grata στη γειτονική χώρα. Να σημειωθεί ότι η απαγόρευση της εισόδου στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας έγινε, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε εξήγηση από τις Αρχές της Τουρκίας.

«Κατά τον έλεγχο διαβατηρίων μου ανακοινώθηκε ότι υπάρχει απαγορευτικό εισόδου μου στην Τουρκία χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση. Οι τουρκικές αρχές έλεγξαν την ταυτότητα, το διαβατήριο μου και όλα τα διπλωματικά – ευρωπαϊκά μου έγγραφα. Επικοινώνησα αμέσως με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, αλλά και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην περιοχή βρισκόμουν ως προεδρεύων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης. Δεν έχουν απολύτως καμία δικαιολογία. Γιατί από την ώρα του εξονυχιστικού ελέγχου μέχρι την ώρα που μου ανακοίνωσαν ότι θα αρθεί η απαγόρευση εισόδου μου στη χώρα, μεσολάβησαν 6 με 7 ώρες. Πρόκειται για μία πράξη ακραίας προκλητικότητας απέναντι όχι μόνο σε έναν Έλληνα αξιωματούχο, αλλά σε έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο », ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας

Κατά τον ίδιο, έμεινε για αρκετές ώρες στο γραφείο του τελωνείου του λιμανιού της Σμύρνης και όταν του ανακοινώθηκε ότι αίρεται η απαγόρευση εισόδου του, είχε ήδη αποφασίσει να επιστρέψει στην Ελλάδα.

«Μετά από αρκετές ώρες παραμονής μου στο γραφείο του τελωνείου του λιμανιού της Σμύρνης και την πίεση που άσκησαν όλες οι πλευρές μου ανακοινώθηκε ότι είχε αρθεί η απαγόρευση εισόδου μου. Παρόλα αυτά, είχα ήδη αποφασίσει ότι μετά από αυτήν την προκλητικότατη στάση της Τουρκίας θα επέστρεφα στην Ελλάδα», σημείωσε.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι «όταν είμαστε σε αποστολή στο εξωτερικό, δεν εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας αλλά όλους τους Έλληνες. Και σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθώ ποτέ καμία προσβολή σε βάρος οποιουδήποτε Έλληνα. Γιατί η αξιοπρέπεια των Ελλήνων είναι αδιαπραγμάτευτη».

Τέλος, ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε ακόμα ότι οι Περιφέρειες λειτουργούν ως γέφυρες, προκειμένου να χτίζουν συνεργασίες προς όφελος των πολιτών και αυτό θα συνεχίζουν να κάνουν.

Μπακογιάννης: Όχι στην επιθετικότητα και την πολεμοκαπηλία

Από πλευράς του, ο Κώστας Μπακογιάννης τόνισε: «Όχι στον μυωπικό πολιτικό οπορτουνισμό. Όχι στον κυνικό εθνικισμό. Όχι στην επιθετικότητα και την πολεμοκαπηλία. Διότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα. Διότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά μας χωρίζουν. Και οι ιστορικοί μας δεσμοί είναι πολύ βαθύτεροι. Αναίτιες και ανούσιες προκλήσεις όπως η χθεσινή εις βάρος του φίλου και συναδέλφου Διοικητικού Περιφερειάρχη Μακεδονίας είναι λυπηρές. Όμως ενισχύουμε την αποφασιστικότητά μας. Και ας κολυμπάμε ενάντια στο ρεύμα. Έτσι λοιπόν θα χαρώ πολύ εντός του έτους την επίσκεψη του φίλου δημάρχου Σμύρνης στην Αθήνα, επίσκεψη που αναγκαστικά έπρεπε να αναβάλω μαζί ελπίζω με τον φίλο μου τον Εκρέμ τον Ιμάμογλου».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΤουρκίαΑπόστολος Τζιτζικώσταςελληνοτουρκικές σχέσειςελληνοτουρκικάΕκρέμ ΙμάμογλουΚώστας Μπακογιάννης