Κόσμος|05.12.2022 18:37

«Ρώσοι πράκτορες δολοφονούν»: Σοκ στη Σουηδία από την εκτέλεση Τσετσένου vlogger επικριτή του Καντίροφ

Newsroom

Νεκρός από πυρά αγνώστων έπεσε Τσετσένος vlogger, επικριτής του Ραμζάν Καντίροφ, στη Σουηδία. Η εκτέλεση του Τούμζο Αμπντουραχμάνοφ, ο οποίος αριθμούσε 475.000 ακόλουθους στο κανάλι του στο YouTube, συνέβη τη νύχτα της 1ης προς 2α Δεκεμβρίου.

Στα βίντεο που ανέβαζε στο κανάλι του, συχνά επέκρινε τον Τσετσένο οπλαρχηγό του Πούτιν, με τίτλους όπως «Τα παιδιά του Καντίροφ στο μέτωπο; Η αποκάλυψη του ψέματος» και «Η Αλήθεια για τον Καντίροφ». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το 36χρονο θύμα εκτελέστηκε από εντεταλμένους του -γνωστού για τη βαρβαρότητά του- Τσετσένου ηγέτη.

Σχολιάζοντας την εκτέλεση Αμπντουραχμάνοφ στο Twitter, ο Βρετανός Άλεξ Κοκτσάροφ, ο οποίος παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ρωσία, σημείωσε ότι  «υποδεικνύει ότι πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας μπορούν ακόμη να εισέρχονται στην ΕΕ για να δολοφονούν». Ο επικεφαλής μέχρι το 2021 του τμήματος διοικητικού προσωπικού του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, Nίκο Λάνγκε, ανέφερε από την πλευρά του ότι, «θα πρέπει να τεθεί σοβαρά το ερώτημα σε πιο βαθμό κρύβει κινδύνους για την ασφάλεια η ανεξέλεγκτη υποδοχή Ρώσων που διέφυγαν για να αποφύγουν την επιστράτευση».

Το θύμα είχε διαφύγει στη Σουηδία από τη Ρωσία το 2015, όταν του χορηγήθηκε άσυλο. Τον Φεβρουάριο του 2020, γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας. Οι δύο δράστες εκείνης της πρώτης απόπειρας, υπήκοοι Ρωσία με τσετσένικη καταγωγή, καταδικάστηκαν σε πολυετή κάθειρξη, την περασμένη χρονιά. Σύμφωνα με την ομολογία του ενός, έδρασε για λογαριασμό του τσετσενικού καθεστώτος, με την υπόσχεση αμοιβής ύψους 50.000 ευρώ.

Ποιος ήταν ο vlogger που εκτελέστηκε

Ο Τούμζο Αμπντουραχμάνοφ γεννήθηκε το 1985 και, αρχικά, εργαζόταν ως μηχανικός. Στη συνέχεια ανέλαβε χρέη αναπληρωτή διευθυντή της κρατικής εταιρείας Elektrosvyaz στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι. Το 2015 συγκρούστηκε με κορυφαίο αξιωματούχο της τσετσενικής κυβέρνησης και συγγενή του Καντίροφ. Τότε, έστειλε την οικογένειά του στο εξωτερικό και ο ίδιος μετέβη στη Ρωσία. Μετά τη διαφυγή του, οι ρωσικές Αρχές ξεκίνησαν σε βάρος του ποινική έρευνα για «συμμετοχή σε παράνομη ένοπλη οργάνωση» ενώ κατηγορήθηκε από τον ίδιο τον Καντίροφ για διασυνδέσεις με τον ISIS.

Ο ίδιος εξελίχθηκε σε επιφανή αυτοεξόριστο Τσετσένο vlogger, αποκτώντας εκατοντάδες χιλιάδες συνδρομητές. Σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον τρεις Τσετσένοι επικριτές του Καντίροφ έχουν δολοφονηθεί: ο Ουμάρ Ισραΐλοφ στην Αυστρία, ο Ζελιμχάν Χανγκοσβίλι στη Γερμανία και ο Ιμράν Αλίγεφ στη Γαλλία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σουηδίαειδήσεις τώραΒλαντίμιρ ΠούτινΤσετσενίαεκτέλεση