Κόσμος|15.12.2022 23:38

Το παλιότερο τζιν στον κόσμο πουλήθηκε σε δημοπρασία για 114.000 δολάρια!

Newsroom

Ένα ανδρικό παντελόνι εργασίας που οι υπεύθυνοι της δημοπρασίας πιστεύουν ότι μπορεί να είναι το παλαιότερο τζιν παντελόνι στον κόσμο, πωλήθηκε για 114.000 δολάρια. Από  το...1857

Το λευκό παντελόνι βρέθηκε σε ένα βυθισμένο μπαούλο σε ένα ναυάγιο το 1857 κοντά στις ακτές της Βόρειας Καρολίνας. Διαθέτει φερμουάρ με πέντε κουμπιά και πιστεύεται ότι ανήκε σε ανθρακωρύχο.

Το τζιν ήταν μεταξύ 270 αναμνηστικών της εποχής του Χρυσού Πυρετού που πωλήθηκαν για σχεδόν 1 εκατ. δολάρια συνολικά, σύμφωνα με την Holabird Western Americana Collections.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε στο Ρίνο της Νεβάδα στις δυτικές ΗΠΑ, καθώς και διαδικτυακά, στις 3 Δεκεμβρίου.

«Αυτά τα τζιν των ανθρακωρύχων είναι σαν την πρώτη σημαία στο φεγγάρι, μια ιστορική στιγμή στην ιστορία», δήλωσε ο Dwight Manley, διευθύνων σύμβουλος της California Gold Marketing Group, στην οποία ανήκαν τα αντικείμενα. «Δεν υπάρχουν παλαιότερα τζιν με πέντε κουμπιά με φερμουάρ».

Τα αντικείμενα προέρχονταν από το SS Central America, γνωστό και ως «πλοίο του χρυσού», ένα ατμόπλοιο μήκους 85 μέτρων που μετέφερε επιβάτες από και προς την Κεντρική Αμερική στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1850.

Το πλοίο βυθίστηκε κατά τη διάρκεια τυφώνα τον Σεπτέμβριο του 1857, σκοτώνοντας 425 από τους 578 επιβάτες και μέλη του πληρώματος. Οι επιβάτες βυθίστηκαν μαζί με περίπου 21 τόνους χρυσών νομισμάτων και αντικειμένων. Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1988.

Τα ανδρικά παντελόνια εργασίας ανασύρθηκαν από ένα μπαούλο που ανήκε στον John Dement, έναν άνδρα από το Όρεγκον, ο οποίος ενδέχεται να τα αγόρασε στο Σαν Φρανσίσκο, ανέφερε η εταιρεία δημοπρασιών.

Οι υπεύθυνοι της δημοπρασίας λένε ότι το φερμουάρ με τα πέντε κουμπιά υποδηλώνει έντονα ότι το τζιν μπορεί να είναι μια πρώιμη κατασκευή παντελονιών εργασίας που πωλούνται από τη Levi Strauss.

Το φερμουάρ είναι «σχεδόν πανομοιότυπο, αν όχι τεχνικά πανομοιότυπο, με τα σημερινά Levis, συμπεριλαμβανομένου του ακριβούς στυλ, του σχήματος και του μεγέθους των ίδιων των κουμπιών», δήλωσαν οι υπεύθυνοι της δημοπρασίας.

Ο Levi Strauss κατασκεύασε το πρώτο ζευγάρι μπλε τζιν στο Σαν Φρανσίσκο το 1873, 16 χρόνια μετά το ναυάγιο που περιείχε το παντελόνι του ανθρακωρύχου.

Αλλά η ιστορικός και διευθύντρια του αρχείου της εταιρείας Tracey Panek δήλωσε στο BBC ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της Levi Strauss & Co και του παντελονιού της δημοπρασίας Reno», ούτε ήταν «παντελόνι εργασίας ανθρακωρύχου».

«Το παντελόνι δεν είναι κατασκευασμένο από τζιν και φτιάχτηκε χρόνια πριν» η Levi Strauss κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τα μπλε τζιν της, είπε, προσθέτοντας ότι τα παντελόνια με κουμπιά ήταν συνηθισμένα τον 19ο αιώνα.

Η πώληση έρχεται δύο μήνες μετά την πώληση ενός ζεύγους vintage τζιν της Levi's από τη δεκαετία του 1880 - που βρέθηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο φρεάτιο ορυχείου στις δυτικές ΗΠΑ - έναντι 76.000 δολαρίων σε δημοπρασία στο Νέο Μεξικό.

Η δημοπρασία του ναυαγίου του SS Central America περιελάμβανε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων, όπως αποδείξεις επιβατών, ρούχα των μέσων του 1800, μια ορειχάλκινη καμπάνα, η οποία αγοράστηκε για 18.000 δολάρια, ένα γυάλινο τασάκι που πωλήθηκε για 1.500 δολάρια, καθώς και μαχαιροπήρουνα και αντικείμενα κουζίνας, όπως μια κανάτα με διπλό στόμιο και στρεβλά μαχαιροπήρουνα.

Τα υπόλοιπα αντικείμενα από το ναυάγιο πρόκειται να βγουν σε δημοπρασία τον Φεβρουάριο του 2023.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

τζινειδήσεις τώραδημοπρασίατζιν παντελόνια