Κόσμος|31.12.2022 22:08

Ανασκόπηση 2022: Οι στιγμές που ο πλανήτης παρακολούθησε με «κομμένη» την ανάσα

Αφροδίτη Γκόγκογλου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν το γεγονός που μονοπώλησε το παγκόσμιο ενδιαφέρον, το 2022, ωστόσο, ανατρέχοντας πίσω στη χρονιά, τα αξιοσημείωτα διεθνή γεγονότα είναι πολλά, και όχι όλα δυσάρεστα. Από το πολιτικό χάος στη Βρετανία, τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και το Qatar Gate στις Βρυξέλλες, μέχρι την εξέγερση στο Ιράν με την δολοφονία της Μαχσά Αμινί, αλλά και τις μεγάλες ανακαλύψης της επιστήμης και τις εικόνες της NASA από το διάστημα, η χρονιά που τελειώνει είχε σίγουρα αξιομνημόνευτες στιγμές, κάποιες από τις οποίες θα μείνουν στην ιστορία

Ο εφιάλτης του πολέμου επιστρέφει

Την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία ανακοίνωσε, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Πούτιν έδωσε την εντολή στα στρατεύματα της χώρας του να προελάσουν εντός των ουκρανικών εδαφών, μετά την έκκληση των ηγετών των ρωσόφωνων περιοχών του Ντονμπάς για βοήθεια. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, στόχος του πολέμου είναι «η υπεράσπιση των ανθρώπων που επί οκτώ χρόνια υφίστανται διωγμούς και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου». Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε μεγάλη προσφυγική κρίση εντός της ηπείρου, με 6,7 εκατομμύρια Ουκρανούς να εγκαταλείπουν τη χώρα τους, ενώ προκάλεσε και την παγκόσμια επισιτιστική κρίση και ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά. Ο Πούτιν στο διάγγελμα λίγο πριν έναρξη του πολέμου αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ουκρανίας ενώ αναγνώρισε επίσημα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντανιέτσκ και Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ ως αυτόνομες πολιτείες του Ντονμπάς. Στις 24 Φεβρουαρίου πύραυλοι και βόμβες άρχισαν να πέφτους στο Κίεβο, ενώ η εισβολή επεκτάθηκε σε πολλαπλά μέτωπα μέσα στη χώρα.  Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε καθεστώς στρατιωτικού νόμου και ζήτησε να στρατολογηθούν όλοι οι άντρες-κάτοικοι της χώρας μεταξύ 18-60, που πλέον απαγορεύονταν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η εισβολή προχώρησε με σταθερά εδαφικά κέρδη για τη Ρωσία έως τις αρχές Απριλίου, όταν και αποχώρησε από το Κίεβο και τη βορειοανατολική Ουκρανία γενικότερα. Η γραμμή του μετώπου προχώρησε σταδιακά ως τον Σεπτέμβριο υπέρ της Ρωσίας, όταν μια ουκρανική αντεπίθεση οδήγησε στην αποχώρηση των Ρώσων και την ανακατάληψη αρκετών εδαφών στην ανατολική χώρα. Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Ρωσία έθεσε σε εφαρμογή μερική επιστράτευση, δημιουργώντας ένα κύμα εξόδου πολλών Ρώσων από τη χώρα, ενώ διεξήγαγε σειρά από αμφιλεγόμενα και μη αναγνωρισμένα δημοψηφίσματα προσάρτησης των κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επαναφέρει τον σκοταδισμό

Θύελλα σε όλο τον πλανήτη προκάλεσε η σοκαριστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, τον Ιούνιο, με την οποία αναιρείται το δικαίωμα στην άμβλωση. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την ιστορική απόφαση του 1973 στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ (Roe V. Wade)  που νομιμοποιεί σε εθνικό επίπεδο το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Η ετυμηγορία των δικαστών δεν καθιστά αυτομάτως παράνομες τις αμβλώσεις, όμως γυρίζει τις ΗΠΑ στην κατάσταση που ίσχυε πριν από την εμβληματική απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973, όταν δηλαδή η κάθε Πολιτεία ήταν ελεύθερη να τις εγκρίνει ή να τις απαγορεύσει. Δεδομένου ότι η χώρα είναι διχασμένη, σχεδόν οι μισές Πολιτείες, κυρίως στον Νότο, μπορεί να τις απαγορεύσουν πολύ γρήγορα. Το Μισούρι ήταν η πρώτη Πολιτεία που ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις αμβλώσεις, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. «Το Σύνταγμα δεν κάνει καμία αναφορά στην άμβλωση και κανένα από τα άρθρα του δεν προστατεύει ρητά αυτό το δικαίωμα», γράφει στο σκεπτικό της απόφασης, εξ ονόματος της πλειοψηφίας των 6 συντηρητικών δικαστών, ο Σάμιουελ Αλίτο.

Η ατίθαση τούφα μαλλιών της Μαχσά Αμινί φέρνει την εξέγερση

Ο βάναυσος και άδικος θάνατος της Μαχσά Αμινί, τον περασμένο Σεπτέμβριο, έφερε την εξέγερση στο Ιράν. Η 22χρονη συνελήφθη στην Τεχεράνη, από την αστυνομία ηθών, επειδή φορούσε «ακατάλληλη ενδυμασία» (μία τούφα από τα μαλλιά της ήταν ορατή από τη μαντίλα της). Κατά τη διάρκεια της κράτησής της, έπεσε σε κώμα και πέθανε- σύμφωνα με αναφορές, από τον άγριο ξυλοδαρμό της από τις Αρχές. Έκτοτε, καθημερινά στο Ιράν σημειώνονται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με τους πολίτες να μην είναι διατεθειμένοι να κάνουν βήμα πίσω, παρά τους δεκάδες θανάτους διαδηλωτών που έχουν καταγραφεί. Οι πιο θαρραλέες από τις γυναίκες καίνε τις μαντίλες τους και κόβουν τα μαλλιά τους σε κινήσεις που δείχνει πως δεν είναι διατεθειμένες να ανεχτούν άλλο την καταπίεση και τη βία σε βάρος τους από το θεοκρατικό καθεστώς.

Πώς ήταν το σύμπαν πριν 13 δισεκατομμύρια χρόνια;

Το 2022 υπήρξε για τη NASA μία χρονιά μεγαλειωδών επιτευγμάτων. Από την αποστολή Αrtemis, το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Orion που πέταξε γύρω από τη Σελήνη, τις ιστορικές εικόνες του τηλεσκόπιου  James Webb, και τη μετακίνηση αστεροειδή, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία συμμετείχε ή οργάνωσε εκατοντάδες αποστολές και προγράμματα διαστημικής εξερεύνησης.

Γραφικοί αλλά καθόλου αστείοι

Η ακροδεξιά ομάδα των «Πολιτών του Ράιχ» σχεδίαζε για μήνες ολόκληρους την «Ημέρα Χ» της – την ημέρα, δηλαδή, που θα ανέτρεπε την γερμανική κυβέρνηση με πραξικόπημα. Τα σχέδιά τους ανατράπηκαν, με τις συντονισμένες εφόδους της γερμανικής αστυνομίας η οποία πραγματοποίησε συλλήψεις αρκετών ηγετικών στελεχών της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων του επικεφαλής της ομάδας, πρίγκιπα Ερρίκου του 13ου των Ρόις αλλά και πρώην στρατιωτικών και ενός πρώην μέλους της βουλής της χώρας. Οι «Πολίτες του Ράιχ» απορρίπτουν το νομικό και κοινοβουλευτικό σύστημα της Γερμανίας, ενώ οι περισσότεροι τάσσονται υπέρ της παλινόρθωσης του Ράιχ, της γερμανικής αυτοκρατορίας που ιδρύθηκε το 1871. Μεταξύ των πεποιθήσεων τους και το ότι, οι συμμαχικές δυνάμεις που νίκησαν τον ναζισμό κατά των Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, εξακολουθούν υπογείως να κυβερνούν τη χώρα. Και αν, εκ πρώτης όψεως, η εξάρθρωση της ομάδας των επίδοξων πραξικοπηματιών, φαντάζει σαν ένα ακόμα διασκεδαστικό «παρατράγουδο» της ιστορίας, αξίζει να σημειωθεί το εξής: το διήμερο της 8ης και 9ης Νοεμβρίου 1923, ομάδα μςλών του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος εισβάλλει στη μπυραρία «Lowenbraukeller» του Μονάχου, όπου είχαν συγκεντρωθεί 3.000 επιχειρηματίες για να ακούσουν την ομιλία του επικεφαλής της βαυαρικής κυβέρνησης, Γκούσταφ φον Καρ. Σκοπός τους, η απαγωγή των μελών της κυβέρνησης τα οποία, στη συνέχεια, θα εξαναγκάζονταν, υπό την απειλή των όπλων, να αποδεχτούν ως ηγέτη των επικεφαλής των πραξικοπηματιών. Η απόπειρα για την ανατροπή της κυβέρνησης απέτυχε και όλο το συμβάν αντιμετωπίστηκε, από τη γερμανική κοινωνία και τον Τύπο ως «ευτράπελο» μίας ομάδας γραφικών παραγοντίσκων. Ο ηγέτης των επίδοξων πραξικοπηματιών συνελήφθη και φυλακίστηκε, για το «Πραξικόπημα της Μπυραρίας», για 8 μήνες.  Δέκα χρόνια αργότερα, κατέλαβε νόμιμα την εξουσία. Ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ.

Η κλιματική κρίση δείχνει τα δόντια της στην Ευρώπη

Το καλοκαίρι, επίμονα συνεχόμενα κύματα καύσωνα έπληξαν τμήματα της Γηραιάς Ηπείρου, με τον υδράργυρο να ξεπερνάει -σε κάποιες περιπτώσεις κατά πολύ- τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι καύσωνες, από την Πορτογαλία και τη Γαλλία, επεκτάθηκαν και στη Βρετανία, στοιχίζοντας τη ζωή σε εκατοντάδες ευάλωτους πολίτες, ενώ είχαν σαν αποτέλεσμα και μεγάλες δασικές πυρκαγιές, σε Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία. Την εμφάνισή τους έκαναν, στη συνέχεια, εκτεταμένες ξηρασίες σε όλη την ήπειρο. Τον Σεπτέμβριο αναφέρθηκε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώθηκαν 53.000 επιπλέον θάνατοι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, παρότι η αιτιώδης σχέση τους με τους καύσωνες δεν αποδόθηκε.

Η πυρηνική σύντηξη θα αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέραμε

Το επιστημονικό επίτευγμα που είναι ικανό να αλλάξει τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο και το όνομά του είναι πυρηνική σύντηξη. Η υπουργός ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιτυχία της διαδικασίας της ένωσης δύο ατόμων υδρογόνου με ενός ατόμου ηλίου, από το Livermore National Laboratory. Και αν η διαδικασία καθαυτή, φαίνεται ακατανόητη, η σημασία της είναι η ενέργεια που παρήχθη, η οποία, μάλιστα, ήταν περισσότερη από αυτή που καταναλώθηκε για την ένωση. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι, σε μερικές δεκαετίες από σήμερα, για πρώτη φορά στα δισεκατομμύρια χρόνια παρουσίας του στη Γη, το ανθρώπινο γένος μπορεί να έχει πρόσβαση σε απεριόριστη ενέργεια απειροελάχιστου κόστους – η οποία μπορεί να μεταφραστεί και σε άλμα του επιπέδου διαβίωσης των ανθρώπων σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Απεριόριστη θέρμανση και ψύξη, χωρίς την χρήση άνθρακα και χωρίς διοξείδιο που παράγεται από την καύση. Η επιστήμη μπορεί, το 2022, να έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την απο-χρηματοποίηση της ενέργειας (και συνεπώς του χρήματος) η οποία, βέβαια, δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει και σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Ωστόσο, το πρόσημο των επιστημονικών επιτευγμάτων δεν είναι ποτέ καλό ή κακό – σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιούμε τα εργαλεία που μάς δίνει η επιστήμη και η ιστορία της ανθρωπότητας μπορεί -χωρίς καν να το έχουμε καταλάβει- να άλλαξε κεφάλαιο.

Παράνοια στη Ντάουνινγκ Στριτ

Τη χρονιά που τελειώνει, η πολιτική ζωή της Βρετανίας πέρασε μία από τις πιο ταραχώδεις (και σουρεαλιστικές) φάσεις της. Η χώρα άλλαξε τρεις πρωθυπουργούς, σε περίοδο μερικών μηνών, θρήνησε τον θάνατο της μακροβιότερης ηγέτη της και, σήμερα, βρίσκεται στη μέση της (παγκόσμιας) κρίσης κόστους ζωής, η οποία απειλεί το βασικό κοινό των Συντηρητικών, τη μεσαία τάξη. Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο, όταν 54 βουλευτές των συντηρητικών απέσυραν την υποστήριξή τους προς το πρόσωπό του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, μετά τις έντονες αντιδράσεις για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και του Partygate – του σκανδάλου με τα πολυπληθή πάρτι που διοργάνωσε στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ, όσο οι πολίτες βρίσκονταν σε καθεστών σκληρού lockdown. Η διεξαγωγή μυστικής εσωκομματικής ψηφοφορίας  την ίδια μέρα είχε σαν αποτέλεσμα ο Τζόνσον να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, με 211 ψήφους υπέρ και 148 ψήφους κατά. Τον Ιούλιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός , ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος και από την πρωθυπουργία, και υπηρέτησε, ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2022, όπου και παραιτήθηκε οριστικά. Μετά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας εντός των Συντηρητικών, την ηγεσία του κόμματος αλλά και την πρωθυπουργία ανέλαβε η Λιζ Τρας, η οποία, μετά από 45 ταραχώδεις ημέρες στην εξουσία, κατά τις οποίες η χώρα κατέρρευσε στις αγορές, έχασε δύο βασικούς υπουργούς και παράλληλα την εμπιστοσύνη σχεδόν όλων των βουλευτών της. Κάπως έτσι, η Τρας έγινε η πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. «Αναγνωρίζω, ότι δεδομένης της κατάστασης δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή με την οποία εκλέχθηκα από το Συντηρητικό Κόμμα», υπογράμμισε κατά το μήνυμα  που απηύθυνε για την παραίτησή της έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ, στις 25 Οκτωβρίου, με την κούρσα της διαδοχής των Τόρις να ξεκινάει ξανά. Νικητής, μετά την απόσυρση των αντιπάλων του, αναδείχθηκε ο Ρίσι Σούνακ, ένας από τους πλουσιότερους Βρετανούς πολιτικούς και πρώην υπουργός Οικονομικών του Τζόνσον.

Σκάνδαλο μεγατόνων στην καρδιά της Ευρώπης

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση της σύλληψης τεσσάρων ατόμων, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτής, στο πλαίσιο έρευνας ενός οικονομικού δικαστή ως ύποπτοι για δωροληψία από μια «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου, σύμφωνα με ανακοίνωση της βελγικής εισαγγελίας και, από τη μέρα που το κουβάρι του Qatar Gate άρχισε να ξετυλίγεται, οι αποκαλύψεις για το lobbying υπέρ του Κατάρ (με την εμπλοκή και της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή, Εύας Καϊλή) διαδέχονται η μία την άλλη.

Η επέλαση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Στη Γαλλία η Μαρίν Λεπέν,όχι μόνο πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά αύξησε κατά 4% τα ποσοστά της από τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές της χώρας. Οι «Σουηδοί Δημοκράτες» αναδείχθηκαν σε δεύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο της Σουηδίας, ενώ, στη Γερμανία, καταγράφηκαν ξανά τάσεις ενίσχυσης της ακροδεξιάς AfD. Η Ιταλία εξέλεξε την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία επίσης είναι και πρώτη πρωθυπουργός της χώρας, με πολιτική καταγωγή από  νεοφασιστικό πολιτικό σχηματισμό. Την ίδια στιγμή, στην Ουγγαρία, παρά την κριτική που δέχεται από τις Βρυξέλλες, ο Βίκτορ Όρμπαν παραμένει στην εξουσία έχοντας, μάλιστα, και την απαιτούμενη πλειοψηφία για την αναθεώρηση του συντάγματος ενώ, σε τελευταίο του δημοσίευμα το Politico κατατάσσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη λίστα των «disrupters» - των πολιτικών που προκαλούν διαταραχές, μαζί με τον προαναφερθέντα ηγέτη της Ουγγαρίας και τον Σεργκέι Λαβρόφ, επικαλούμενο «καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστολή του Τύπου, σκάνδαλα κατασκοπείας».

Η πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό φέρνει τον κινεζικό λαό στα όρια της εξαθλίωσης

Η μετάλλαξη όμικρον του κορονοϊού έφερε πρωτοφανή κύματα λοιμώξεων και στην Κίνα, τη χώρα που βιώσε πρώτη την πανδημία, το 2019, και την αντιμετώπισε με αυστηρά περιοριστικά μέτρα, μεν, και με μεγάλη επιτυχία, δε. Εν έτη 2022, η κυβέρνηση της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου αποφάσισε την εφαρμογή της πολιτικής μηδενικής ανοχής απέναντι στον ιό, με τις Αρχές να επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλο επί της εφαρμογής τους. Από τις Αρχές της χρονιάς, οι πληροφορίες που έφταναν από τις μεγάλες πόλεις της Κίνας, σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, θύμιζαν τρομακτική ταινία επιστημονικής φαντασίας: 25 εκατομμύρια έγκλειστοι στα σπίτια τους, μεταφορά ασθενών με το ζόρι σε κέντρα καραντίνας, βίαιες συλλήψεις εντός των σπιτιών των πολιτών, απολύσεις αλλά και διαχωρισμοί οικογενειών στη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό του κόσμου, την ίδια ώρα που τα επίπεδα εμβολιασμού του πληθυσμού παρέμεναν εξαιρετικά χαμηλά. Η κυβέρνηση Σι Τζινπίνγκ υποχρεώθηκε να άρει τα απάνθρωπα μέτρα, μετά τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε κάθε γωνιά της χώρας, το περασμένο φθινόπωρο.

«Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε»

Με μία ανακοίνωση, στις 9 Σεπτεμβρίου, η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας έκανε γνωστό ότι, η μακροβιότερη μονάρχης της χώρας, Βασίλισσα Ελισάβετ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών. «Η βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Balmoral σήμερα το απόγευμα. Ο βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος θα παραμείνουν στο Balmoral απόψε και θα επιστρέψουν αύριο στο Λονδίνο», ήταν η ανακοίνωση. Με τον θάνατο της βασίλισσας τον θρόνο κατέλαβε ο πρωτότοκος γιος της, Κάρολος, ενώ η σορός της, αφότου τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ στο Λονδίνο, στις 19 Σεπτεμβρίου. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο σημείο για το ύστατο χαίρε στη δημοφιλή μονάρχη, στην πρώτη κηδεία - δημοσία δαπάνη ύστερα από εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965. Μεταξύ των προσωπικοτήτων που παρευρέθηκαν ήταν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ. Η κηδεία προσέλκυσε μεγαλύτερο πλήθος από ότι τα περισσότερα σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης βρετανικής ιστορίας: η κηδεία της αδικοχαμένης πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και οι βασιλικοί γάμοι.

«Το κόκκινο κύμα δεν ήρθε»

Με αυτά τα λόγια σχολίασε, ο Τζο Μπάιντεν τα πρώτα αποτελέσματα από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Την πλειοψηφία κέρδισαν, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι ρεπουμπλικάνοι, ωστόσο, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις, ο έλεγχος της Γερουσίας παρέμεινε στους Δημοκρατικούς.

Ο Έλον Μασκ αποκτά το Twitter

Ο Αμερικανός μεγιστάνας Έλον Μασκ ανακοίνωσε, τον Απρίλιο, τη συμφωνία στην οποία κατέληξε, για την αγορά του twitter, αξίας περίπου 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αγοραπωλησία του μέσου κοινωνικής δικτύωσης ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο, ωστόσο, μέχρι σήμερα, μεταξύ των πεπραγμένων της νέας διοίκησης του μέσου είναι οι χιλιάδες απολύσεις και οι αμφιλεγόμενες αλλαγές στην πολιτική του.  

Η Αργεντινή παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Μουντιάλ του Κατάρ

Με 4 -2 έναντι της Γαλλίας επικράτησε η Αργεντινή στο Μουντιάλ του Κατάρ. Σε έναν αγώνα – θρίλερ, που κρίθηκε στα πέναλτι, ο θρύλος Λιονέλ Μέσι έφτασε στο «Άγιο Δισκοπότηρο» οδηγώντας την Αργεντινή στην κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου.

Η επιστροφή του κακού

Το αίμα του πίσω από τους Δημοκρατικούς για την ήττα του το 2020 επιθυμεί να πάρει ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία στις εκλογές του 2024. «Η επιστροφή της Αμερικής ξεκινά αυτή τη στιγμή. Για να ξανακάνω την Αμερική μεγάλη και ένδοξη, απόψε ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Τραμπ ενώπιον ενός κοινού 1.000 υποστηρικτών του, στο Μαϊάμι.

Αποχαιρετισμός στον άνθρωπο που άλλαξε τον κόσμο

Στις 30 Αυγούστου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Επί των ημερών του ο Ψυχρός Πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση τερματίστηκε χωρίς να υπάρξει αιματοχυσία, ωστόσο ο Γκορμπατσόφ έμεινε στην Ιστορία διότι δεν κατάφερε να αποτρέψει την κατάρρευσή της Σοβιετικής Ένωσης. O Γκορμπατσόφ υπέγραψε συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για μείωση των όπλων και παράλληλα συνεργάστηκε με δυτικές δυνάμεις για να καταργηθεί το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» που χώριζε την Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και να ενωθεί ξανά η Δυτική με την Ανατολική Γερμανία. Ο ίδιος απέφυγε να χρησιμοποιήσει βία σε μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας που σημειώθηκαν στη Σοβιετική Ένωση το 1989 -σε αντίθεση με τους προκατόχους του-.Οι διαδηλώσεις αυτές όμως  δημιούργησαν και ενδυνάμωσαν αυτονομιστικά κινήματα εντός των 15 χωρών. Τα κινήματα αυτά διαλύθηκαν με χαοτικό τρόπο τα επόμενα χρόνια. Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, ο Γκορμπατσόφ πέρασε, σταδιακά, στην αφάνεια αφού, πολλοί τον θεώρησαν υπεύθυνο για την κατάρρευση της χώρας αλλά και για το χάος που ακολούθησε αυτής. Ο ίδιος από τη μεριά του, παραδέχθηκε ότι η προσπάθεια φιλελευθεροποίησης της ΕΣΣΔ θα διάβρωνε την εξουσία του και θα έφερνε την αποσταθεροποίηση, ωστόσο ξεκίνησε τις μεταρρυθμίσεις διότι όπως είπε η χώρα τις χρειαζόταν. «Θα μπορούσα να έχω απολαύσει την εξουσία όπως άλλοι πολιτικοί πριν και έπειτα από µένα», υποστήριξε σε συνέντευξη του το 2011, αλλά όπως τόνισε «... αισθανόµουν την τεράστια και ανυπόμονη λαϊκή απαίτηση για αλλαγές».

Βουτιές στην πισίνα της προεδρικής κατοικίας της Σρι Λάνκα

Πολυήμερες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν τον Ιούλιο στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, Κολόμπο. Οι πολίτες, εξοργισμένοι από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της χώρας, κατάφεραν να φτάσουν εντός του προεδρικού μεγάρου, ενώ ο πρόεδρος, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, φυγαδεύτηκε κακήν- κακώς.  Το νησί των 22 εκατομμυρίων κατοίκων, κοντά στην Ινδία, πέρασε μία πολύμηνη περίοδο καθημερινών διακοπών της ηλεκτροδότησης, ατελείωτων ουρών στα πρατήρια καυσίμων, δελτίου στα τρόφιμα, πληθωρισμού ρεκόρ ο οποίος έφτασε το 70%.

Σε κατάσταση σοκ η Ιαπωνία

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε πέθανε στο νοσοκομείο μετά από πυροβολισμούς σε πολιτική προεκλογική εκδήλωση. Ο Άμπε δέχθηκε δύο σφαίρες ενώ εκφωνούσε ομιλία στη νότια πόλη Νάρα, τον Ιούλιο. Αξιωματικοί ασφαλείας που βρέθηκαν στο σημείο του εγκλήματος εντόπισαν τον 41χρονο ένοπλο δράστη. Ο Άμπε έδινε ομιλία για έναν πολιτικό υποψήφιο στη Νάρα όταν συνέβη η επίθεση. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν έναν άνδρα που κρατούσε αυτό που περιέγραψαν ως «ένα μεγάλο όπλο» και πυροβόλησε δύο φορές τον Σίνζο Άμπε από πίσω. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας έπεσε στο έδαφος, ενώ οι παρευρισκόμενοι φώναζαν σοκαρισμένοι. Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν μετά τους πυροβολισμούς έδειχναν τον ύποπτο να στέκεται ακριβώς πίσω από τον Άμπε, παρότι είχε μαζί του μια ομάδα αστυνομικών.

TwitterΈλον ΜασκΒασίλισσα ΕλισάβετΕΕΚίνατηλεσκόπιοπόλεμοςΜαχσά ΑμινίΑνώτατο Δικαστήριοειδήσεις τώρααμβλώσειςΝτόναλντ ΤραμπΒρετανίαΚορονοϊόςΙράνNASAΡωσίαΟυκρανίαακροδεξιάΗΠΑ