Κόσμος|02.02.2023 05:45

Ελλάδα και Αιγαίο στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης στην Τουρκία - Τα «χαρτιά» Ερντογάν και το πρόσωπο που προσπαθεί να χτίσει η αντιπολίτευση

Newsroom

Ξεσπάθωσε κατά της αντιπολίτευσης με αιχμή το Αιγαίο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ομιλία ενώπιον των βουλευτών του. Ο Ερντογάν έβαλε και την Ελλάδα στο κέντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, προτάσσοντας τον εθνικισμό προκειμένου να «κερδίσει» τις εντυπώσεις μερίδας των πολιτών.

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Μαρία Ζαχαράκη, ο Ερντογάν κατήγγειλε την Τετάρτη (01/02) την αντιπολίτευση για ενδοτικότητα απέναντι στους «εχθρούς» της Τουρκίας, αλλά και για το ότι «παραδίδει το Αιγαίο στην Ελλάδα».  Όλα αυτά, την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση, τη Δευτέρα, έδειξε να ενστερνίζεται την πολιτική Ερντογάν και να υιοθετεί ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Θέλει να δείξει πως μόνο αυτός μπορεί να ορθώσει ανάστημα στη Δύση

Ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί βασικά να καταδείξει μία αντιπολίτευση δυτικόφιλη και υποχείριο της Δύσης και να την καταγγείλει για εθνική μειοδοσία. Όπως και στο θέμα των εξοπλισμών και των S-400, πρόκειται για ένα χαρτί, το εθνικιστικό - θρησκευτικό, στο οποίο ο Ερντογάν βασίζει πολύ την προεκλογική του εκστρατεία. Την ίδια στιγμή που, αντίστοιχα, η αντιπολίτευση προσπαθεί να βασίσει τη δική της στην οικονομία.

Πάντως, συνάγεται ότι η Ελλάδα και δη το Αιγαίο μπήκαν πλέον στην προεκλογική ρητορική της Τουρκίας, με τα δύο μεγάλα κόμματα να κονταροχτυπιούνται για το θέμα αυτό. Η αντιπολίτευση να αφιερώνει ειδική παράγραφο στο πρόγραμμά της για την Ελλάδα και το Αιγαίο και, ως προς αυτό, ο Ερντογάν να απαντά και ξιφουλκεί με άνεση κατά των αντιπάλων του, ώστε να δείξει στο εσωτερικό ως ισχυρός ηγέτης. Αντίστοιχα, η αντιπολίτευση προσπαθεί να δείξει ένα πιο διπλωματικό πρόσωπο ώστε να κλείσει το μάτι στη Δύση, να γίνει αρεστή και να λάβει τη στήριξη που θέλει. Όπως ακριβώς έκανε κι ο Ερντογάν το 2022, όταν πήρε τα ηνία της χώρας, με τις ευλογίες Ευρώπης και Αμερικής.

ΑιγαίοΤουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές Τουρκία